Dagens tips: Windows Update

Det viktigste tiltaket for optimalisering av Windows er å sørge for å holde systemet oppdatert. Den gode nyheten er at Windows oppdateres i utgangspunktet automatisk og du trenger derfor egentlig ikke å tenke på saken.

Les også: Slik får du enda mer kontroll

Microsoft leverer nye oppdateringer for Windows en gang i måneden og dette skjer den andre tirsdagen i hver måned.

Les også: Nettstedkart for Dataporten

Du får mer kontroll

Microsoft har gjort store endringer i Windows Update, altså den tjenesten som oppdaterer Windows. Disse endringene ble aktivert i mai 2019. Du har nå større kontroll over oppdateringen, dersom du ønsker det.

Det er mange som har ventet på disse endringene lenge. Da Windows 10 ble lansert i 2015 kunne du ikke bestemme selv om oppdateringer blir installert hvis ikke du hadde Pro-utgaven. Nå har alle brukere av Windows 10 og Windows 11 mer kontrollen, dersom de ønsker det.

Hvorfor mer kontroll?

Det hender av og til at enkelte oppdateringer gjør mer skade enn nytte. Du vil da ha en mulighet til å blokkere oppdateringen, men dette skjer heldigvis sjelden. For å kunne dra nytten av en slik kontroll må du nesten vite hva du driver med og derfor passer ikke dette for folk flest.

Du kan blokkere (pause) oppdateringer

Tidligere måtte du ha Windows 10 Pro for å forhindre at oppdateringer installeres. Nå er dette annerledes, også for Windows 10 Home og Windows 11 Home. Når det kommer nye oppdateringer får du et varsel om at en oppdatering er tilgjengelig og du kan bestemme om oppdateringen skal installeres eller ikke.

Klikk på Start, Innstillinger, Oppdatering og sikkerhet, Windows Update. I Windows 11 er dette Start, Innstillinger, Windows Update. Du får da følgende valg:

 • Stans oppdateringer midlertidig i 7 dager
  Dette valget aktiveres med en gang du klikker på det.

 • Endre aktivitetsperioder
  Her kan du spesifisere når du vanligvis bruker denne enheten. Hensikten med dette er at enheten skal ikke starte på nytt i denne perioden.

 • Vis oppdateringslogg
  Her finner du en liste over oppdateringer.

 • Avanserte alternativer
  Du får flere valg hvis du klikke på denne. Her kan du blant annet velge dato for hvor lenge Windows ikke skal bli oppdatert.

Ikke lyst på mer kontroll?

Som tidligere nevnt ønsker de fleste å slippe å tenke på disse oppdateringene og du trenger ikke å blokkere oppdateringer hvis ikke du ønsker det.

Informasjon om oppdateringer

microsoft.com får du en liste over hvilke oppdateringer som ble installert siste gang Windows ble oppdatert. Windows blir oppdatert en gang i måneden og dette skjer på den andre tirsdagen i hver måned.

Kilder: Microsoft (1), Microsoft (2)

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *