Slik tar du backup av WordPress!
Det å ta sikkerhetskopi av en WordPress-installasjon er viktig, ikke bare for å forsikre deg mot tap av data, i tilfelle serveren havarerer.

Les også: WordPress-skolen

Backup kan også være nyttig hvis du skal flytte en WordPress-installasjon fra en server til en annen, for eksempel fra din lokale datamaskin til et webhotell, eller omvendt. Men hvordan gjør du egentlig dette? Her får du oppskriften!

WordPress 5.0!

Det kommer snart en stor oppdatering av WordPress – lanseringen er blitt noe forsinket, men den er nå planlagt tirsdag 27. november – les mer på wordpress.org.

Les også: WordPress får stor oppdatering

Driver du en nettside eller en blogg og bruker WordPress er det en fordel å ha gode rutiner når det gjelder å ta sikkerhetskopi av WordPress før den store oppdateringen.

Backup kan brukes til mangt

I tillegg til å fungere som ren sikkerhetskopi av en WordPress-installasjon, i tilfelle noe går galt, kan backup også fungere som en kopi av et bestemt WordPress-oppsett.

Backup kan fungere som en kopi av en slags nullpunkt for et prosjekt, noe du eventuelt kan komme tilbake til på et senere tidspunkt. Dette gjelder ikke minst, hvis du har tenkt å lage flere nettsider deg eller venner og kjente, eventuelt for kunder.

wp2

Dette tar du kopi av

Når du skal ta sikkerhetskopiering av WordPress er det to ting du kopierer: det ene er filene som ligger på serveren, altså på webhotellet eller lokalt på din datamaskin, og det andre er tabellene i WordPress-databasen.

Dette trenger du for backup

Sikkerhetskopiering av en WordPress-installasjon kan gjøres manuelt, eller den kan ordnes med en programvare/tjeneste. Det siste er som regel mye enklere, vi kommer tilbake til dette mot slutten av denne siden. Vi starter med manuell kopiering, og da trenger du en FTP-programvare og tilgang til phpMyAdmin.

WordPress-backup – manuell kopiering

Det å ta manuell backup er enklere enn du kanskje tror. Vi viser deg hvordan du kan ta sikkerhetskopi av din WordPress-installasjon ved å kopiere filene og databasen. Det du trenger for å ta backup av WordPress fra et webhotell er FTP-program og tilgang til phpMyAdmin. Hvis du har WordPress på din lokale datamaskin, trenger du selvfølgelig ikke noe FTP-program.

Rydd i utvidelser
Før du setter i gang med kopiering av WordPress-filer, kan det være lurt å slette utvidelser du faktisk ikke bruker. Dette gjelder spesielt hvis du har brukt WordPress lenge, og har installert flere utvidelser for å teste ut. Problemet er at alle installerte utvidelser, også de som ikke er aktiverte, blir tatt med når du kopierer WordPress-filene. Jo flere overflødige filer du har, jo lenger vil kopieringen ta.

Kopier WordPress-filene

wp_ftp2

Start ved å logge deg på webhotellet via FTP-programmet. Plasseringen av din WordPress-installasjon varierer etter webhotell, det vil si mappen hvor filene ligger, dette kan være httpdocs, httpwww eller www. Hvis du ser undermappene wp-admin, wp-content og wp-includes, da har du riktig mappe. Vær også oppmerksom på at skjulte filer synes i mappen, disse filene må være med, du finner som regel et valg i FTP-programmet, noe som ligner på «show hidden files». Hvordan kan du vite om du har visning av alle filer, også de som er skjulte? En måte å sjekke dette på, er å se om filen «.htaccess» vises eller ikke. Hvis du ser denne filen, da har du korrekt visning i FTP-programmet.

Opprett en ny mappe på din lokale datamaskin, for eksempel wordpress_backup. Overfør alle WordPress-filene fra webhotellet til den nye mappen. Kopiering av alle filene vil ta tid.

Gjenoppretting
Skal du gjenopprette en WordPress-installasjon, går denne kopiering den motsatte veien, altså du kopierer filene til den serveren som skal brukes for installasjonen. Du kan velge å gjenopprette WordPress-installasjon til samme domene som før, eller til et nytt domene. Du kan også velge å gjenopprette WordPress til localhost, altså til en WordPress-installasjon på din egen datamaskin.

Kopier databasen
Bruk phpMyAdmin til å kopiere tabeller i WordPress-databasen. Webhotellet ditt tilbyr gjerne et verktøy som gi deg tilgang til phpMyAdmin, ta kontakt med dem for mer informasjon.

Logg deg inn på phpMyAdmin, velg riktig database og merk deretter alle tabellene i databasen – det skal være egen kommando (lenke) for dette i phpMyAdmin-grensesnittet. Klikk deretter på Eksporter. Innholdet i neste vindu du får opp vil variere etter hvilket webhotell du bruker. Det kan hende du får et vindu med masse muligheter. Her kan du la det stå uendret. Det kan være en fordel å sette en hake ved «Last ned som en fil», dersom du får denne muligheten, da kan du ta vare på filen på din egen datamaskin. Du kan eventuelt velge å komprimere eksport-filen, noe som er en klar fordel, hvis du har en stor database. Så er det bare å velge Fullfør, og dette i gang eksport-prosessen. Filen blir da lastet ned som en .sql-fil.

Hvis du har flere enn 1 database, og er usikker på hvilken database det gjelder, vil du finne svaret i filen wp-config.php, og denne filen finner du i wordpress-mappen på serveren.

Gjenoppretting
Skal du gjenopprette tabellene i databasen bruker du Import i stedet for Export, og velger filene fra sikkerhetskopien.

Husk å endre wp-config, hvis det trengs
Du må eventuelt redigere wp-config for korrekt informasjon om brukernavn og passord for databasen, dersom dette er nødvendig. Les mer om dette i denne artikkelen.

WordPress-backup på en enklere måte

Mange av oss foretrekker enklere løsninger. Det finnes veldig mange utvidelser som løser denne oppgaven mer eller mindre automatisk. Vi velge å ta en gjennomgang av utvidelsen BackWPup Free, som er gratis.

Det er enklest å gå til Utvidelse-mappen i WordPress.kontrollpanelet og søke etter ny utvidelse. Her kan du søke på BackWPup, og installere og aktivere denne. Du vil da få opp dette velkomstvinduet.

backwpup2

Denne utvidelsen byr på flere muligheter, men du kan starte med å opprette en ny oppgave, det som i denne utvidelsen kaller for «Jobs».

Har du nettopp installert utvidelsen, har du ingen «Jobs» – du må da opprette nye oppgaver via «Add new job». Du får da opp et nytt vindu, med muligheten til å konfigurere den nye oppgaven.

backwpup3

Dette bør du konfigurere:

  • Gi oppgaven et unikt navn.

  • Velg gjerne arkivformatet Zip.

  • Du kan eventuelt velge «Backup to Folder» – da lagres sikkerhetskopien på serveren, standardmappen er /wp-content/uploads/. Du kan endre denne mappen via BackWPup i WordPress-kontrollpanelet. Du klikker da på oppgaven du har lagret, og velger fanen «To: Folder».

Klikk på «Save changes» når du er ferdig. Klikk deretter på «Jobs» i WordPress-kontrollpanelet under BackWPup. Her klikker du på «Run now»-lenken under navnet på oppgaven du har opprettet i «Jobs». Da kjøres oppgaven automatisk – tiden dette tar vil avhenge av hvor stor nettside du har.

Les også: WordPress-utvidelser

Alternative backup-utvidelser:

Det finnes mange flere utvidelser som gjør jobben med å sikkerhetskopiere WordPress, dette er bare noen av dem:

Du finner også en ganske lang (over hundre) liste over utvidelser for backup og sikkerhet på wordpress.org.

Mer informasjon

Her er nettsider med god informasjon om backup av WordPress:

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *