Slik installerer du WordPress
Ønsker du å lage en blogg eller en nettside er WordPress et fantastisk alternativ. Denne guiden viser deg hvordan du installerer WordPress på et webhotell.
Les også: WordPress-skolen
På WordPress.org finner du en pakke du laster ned på din datamaskin, pakker den opp, og overfører til webområdet på ditt webhotell. Vi viser deg hvordan du gjøre dette, trinn for trinn.
Ulike installasjons-alternativer
Før vi går videre, vil vi nevne at WordPress kan brukes på ulike enheter.
- Direkte i nettleseren – den enkleste formen – du trenger ikke å installere noe.
- På egen PC – velger du hvis for eksempel skal eksperimentere med WordPress.
- På mobilen eller nettbrettet – en mulighet som passer for mobile brukere.
- På minnepinne – for deg som er mye på farten, eller ønsker å eksperimentere med WordPress.
Installasjon på webhotell
Resten av denne siden handler om å installere WordPress på webhotell. WordPress.org har mange fordeler sammenlignet med WordPress.com (direkte i nettleseren):
- Ubegrenset utvalg av temaer.
- Mulighet for utvidelser, og dermed tilgang til flere funksjoner.
- Du har tilgang til egen MySQL-databasen.
- Du kan bruke eget domene.
Dette må du ha for å bruke WordPress
WordPress.org er en pakke du kan installere på et webhotell eller på en egen datamaskin. Løsningen krever følgende:
- Webserver
- FTP-program (hvis du bruker webhotell)
- PHP-støtte
- Tilgang til MySQL-database eller MariaDB-database
- Eget domene
Du finner detaljene på wordpress.org.
Engelsk eller norsk?
WordPress finnes på flere forskjellige språkversjoner. Tidligere hadde de ulike språkverjonene ulike installasjonsfiler, men fra og med WordPress 4.0, har alle språkversjoner samme installasjonsfil. Du laster først ned WordPress fra wordpress.org, og får opp et rullegardinmeny under selve installasjonen, hvor du kan velge språkversjon.
Ønsker du at WordPress skal ha norske menyer og grensesnitt, så velger du norsk versjon. Det er ditt valg.
Installasjon av WordPress – på webhotell
Hvis du har ikke gjort dette før, vil du sikkert bli overrasket over hvor enkelt det er å installere WordPress på et webhotell.
Det eneste du må være oppmerksom på er å ha et registrert domenenavn (for eksempel din_nettside.no), pluss riktig brukernavn og passord til MySQL-databasen. Hvis dette er korrekt, vil installasjonsskriptet fra WordPress nesten gå «av seg selv». Du vil få opp fungerende WordPress-kontrollpanel før du aner.
Det er enklere å installere WordPress på en webserver, enn på din egen datamaskin. Det innbærer mindre styr over både maskinvare og programvare, og dessuten trenger du ikke å tenke på om serveren er oppe eller ikke.
Slik gjør du det
Dette er fremgangsmåten for å installere WordPress på et webhotell. Du finner flere detaljer senere på denne siden:
-
Last ned WordPress-pakken fra wordpress.org.
-
Pakk opp innholdet i pakken til en tom mappe på din datamaskin, for eksempel med gratisprogrammet 7-Zip.
-
Opprett en MySQL-database for WordPress. Brukernavn og passord til MySQL-databasen er gjerne det samme du bruker til å logge på nettsiden til ditt webhotell.
-
Overfør alle WordPress-filene til webhotellet, med et FTP-program, for eksempel Core FTP LE. Plasser filene i rotmappe (dette kan være www) på tjeneren, slik at du får din_nettside.com, i stedet for din_nettside.com/wordpress.
-
Gå til din_nettside.com og følg instruksjonene, slik at installasjonsskriptet settes i gang.
Ulike webhoteller har ulike tilbud
Mange webhoteller tilbyr PHP og MySQL som en del av sitt pakketilbud, mens andre tilbyr dette som ekstratjenester, altså må du betale noe ekstra. Skal du sette opp WordPress, må du ha PHP-støtte og tilgang til en MySQL-database.
I dag er det mange webhoteller som tilbyr mer eller mindre automatiske løsninger for oppsett av WordPress, altså at webhotellet allerede har en WordPress-database klar, eller som er enkelt å opprette. Ta kontakt med ditt webhotell for mer informasjon.
Mange webhoteller tilbyr cPanel – et kontrollpanel for sine kunder, som skal gjøre det enklere for kundene å styre bruken av webhotellet. Her finner du en samling av verktøy, som blant annet kan brukes til å opprette database for WordPress. Andre webhoteller tilbyr andre verktøy som kan brukes til å opprette en ny database. Ta kontakt med ditt webhotell for mer informasjon.
WordPress har en egen liste med webhotell, som de anbefaler, men du trenger absolutt ikke å velge disse. Hvis webhotellet ditt oppfyller WordPress-kravene, er du på riktig vei!
Du må ha et FTP-program
Skal du intallere WordPress hos et webhotell, trenger du en FTP-klient, for eksempel Core FTP LE.
Pakk opp WordPress-pakken, og bruk FTP-programmet til å overføre filene til rotmppen (dette er gjerne www) på serveren til webhotellet ditt, altså mappen hvor nettsiden din skal plasseres.
Har du nettside fra før av, på samme webhotell?
Hvis du allerede har HTML-filer (eller andre typer webfiler) på serveren, og oppegående nettside, og ønsker å gå over til WordPress, hva gjør du da? Det du kan gjøre er bare å ignorere det gamle systemet, og sette i gang installasjon av WordPress.
WordPress-installasjonsprosessen tar kontakt med MySQL-databasen, og oppretter sitt eget system, uansett hva som hva som var der fra før av. Dette betyr at du må overføre innholdet fra de gamle webfilene, og til WordPress, altså manuelt.
Nøkkelfilen wp-config
Filen wp-config er en meget viktig fil i WordPress, faktisk helt avgjørende til at WordPress i det hele tatt fungerer – les mer.
Installasjonen settes i gang
Med filen wp-config.php på plass, skal WordPress-installasjonen settes i gang. Har du kommet så langt, er resten utrolig enkel. Du velger først språkvesjon:
Og får deretter et velkomstvindu:
Og så er det bare å følge instruksjonene. Du blir bedt om å skrive inn navnet på bloggen din, passord og din epostadresse. I tillegg kan du be søkemotorer om å indeksere bloggen din – det kan være lurt å fjerne haket ved dette valget, fordi du vil sannsynligvis finjustere bloggen din, før den blir oppdaget. Du kan endre dette valget senere via Innstillinger, Lesinnstillinger (Synlighet for søkemotorer), når du er fornøyd med designet.
Til slutt kan du trykke på «Installer WordPress», og videre på «Logg inn». Du kan deretter logge deg inn på kontrollpanelet i WordPress. Du blir spurt om du ønsker å skifte WordPress-passord. Du bør svare Ja til dette, og legge inn et nytt passord.
Kontrollpanelet er stedet du styrer bloggen din – les mer. Forskjellen mellom WordPress.com og WordPress.org, er blant annet at nå har du eget domenenavn, og ikke en nettadresse som brukernavn.wordpress.com. I tillegg har du en mulighet til å bruke utvidelser («Plugins»).
Når kontrollpanelet er på plass i WordPress, kan du gå til innstillinger for å justere dato, tidssone, språkversjon og eventuelle andre ting, dersom du føler at det er behov for dette. Husk å lagre endringene når du er ferdig.
Videre utvikling av WordPress
Du har nå WordPress-kontrollpanelet på plass, og hva nå?
Menyen du ser her til høyre er menyen du har tilgang til via kontrollpanelet i WordPress.
Vi skal i denne guiden gjennomgå de viktigste valgene for å komme i gang med en blogg ved bruk av WordPress.
Hva du gjør videre, avhenger av hva du skal bruke WordPress til, det vil si hva slags nettsider du ønsker å lage. Ønsker du å bruke WordPress som en blogg, det vil si å publisere innlegg i omvendt kronologisk rekkefølge? Da kan du la leseinnstillinger (Innstillinger, Lesing) være slik de er som standard, altså at forsidevisningen er som «Dine siste innlegg».
Ønsker du derimot en mer tradisjonell nettside, kan du endre leseinnstillingen til «En statisk side», men da må du først opprette en side, som deretter defineres som statisk.
Når WordPress installeres for første gang, vil følgende opprettes automatisk:
- 1 side (testside)
- 1 innlegg (Hei, verden!)
- 1 kommentar fra WordPress
Det kan være like greit å fjerne alt dette, og starte fra scratch. Klikk på «Innlegg», og hold musepekeren over overskriften i innlegget. Du vil da få opp valget «Flytt til papirkurv». Du har da fjernet siden. Gjør det samme med «Side» og «Kommentar».
Du synes kanskje det er skummelt å slette siden eller innlegget? Da er det greit å vite at du har muligheten til å angre på slettingen – det finnes en «Papirkurv»-lenke øverst på hver side (side, innlegg og kommentarer).
Denne lenken kan du klikke på og gjenopprette innlegget som tidligere er blitt slettet, hvis du ønsker det.
Når du har slettet alt, har du jo ikke noe innhold på bloggen din.
Nå er det din tur å opprette den første siden i bloggen din. Du kan klikke på «Sider» i «Akkurat nå»-modulen i kontrollpanelet, og «Legg til ny».
Skriv en tittel og brødtekst, og klikk deretter på «Publiser»-lenken.
Hvis du skal opprette en statisk nettside, må du endre innstillingen via Innstillinger, Lesing.
Her velger du «En statisk side», og deretter velger du den siden du nettopp har opprettet. Klikk på «Lagre endringer»-knappen til slutt. Dermed har du fått en side som er statisk, altså som er mer som en tradisjonell nettside enn en blogg.
Skal du derimot opprette en blogg, blir denne innstillingen uendret, altså «Dine siste innlegg».
Rydd i grensesnittet
For å få bedre oversikt i kontrollpanelet, kan du med fordel rydde i grensesnittet. Du kan for eksempel trykke på «Lukk»-knappen i velkomstplakaten øverst, hvis du vil ha den vekk. Det kan likevel være en fordel å beholde velkomstplakaten, hvis du er nybegynner – du kan gjerne fjerne den når du blir mer fortrolig med WordPress.
Du kan trykke på Skjerminnstillinger-knappen, øverst til høyre, for å fjerne moduler du ikke bruker, bare fjern haken ved en uønsket modul. Du kan alltid gå tilbake til denne menyen, hvis du angrer fjerning av en modul, og du setter da haken tilbake.
Husk at du kan når som helst gå til Skjerminnstillinger-knappen, og fjerne moduler du ikke bruker. Er du en fersk WordPress-bruker, vil du ikke være sikker på hvilke moduler som du trenger, og derfor kan det være lurt å la alle modulene være på plass, i hvert fall mens du blir vant til WordPress-grensesnittet.
Den viktigste modulen er «Akkurat nå», fordi den har en oversikt over dine blogger. Modulen «Andre WordPress-nyheter» derimot er kanskje den minst viktige, med mindre du er opptatt av det nyeste fra WordPress.
Sidetopp
Det dreier seg om å velge et bilde som vises på toppen av bloggen din. Dette gjør du via Utseende, Sidetopp.
Du kan beholde standardbildet, da gjør du ingenting. Eller du kan velge et eget bilde. Da klikker du på «Bla gjennom», velger et bilde fra din datamaskin, og klikker til slutt på «Last opp».
Du kan eventuelt fjerne toppbildet, slik at toppfeltet blir tomt. Da klikker du på «Fjern toppbilde». Nederst har du en angreknapp, altså «Hent tilbake til det orginale toppbildet»-
Menyer
Et godt menysystem er ganske viktig for å øke brukervennligheten for en blogg. Dette er likevel avhengig av hva slags blogg du ønsker å lage og drive.
Skal du drive en blogg med innlegg som publiseres i omvendt kronologisk rekkefølge, vil du sannsynligvis ikke trenge et omfattende menystem, og derfor vil du ofre mindre tid til den delen av utviklingen. Skal du derimot drive en mer tradisjonell nettside, blir et godt menystem mer viktig.
Du kan justere menyene på bloggen din på ulike måter. Denne muligheten finner du via Utseende, Menyer. Vi må presisere her at meny-mulighetene vil variere med ulike temaer du har valgt.
Her kan du dra menyene frem og tilbake, slik at du finner plassering og rekkefølgen du ønsker. Du kan klikke på pilen på enkelte menyvalg, og eventuelt fjerne menyen.
På venstre siden finner du «Sider». Her finner du en oversikt over sider du har opprettet i din blogg.
På høyre side har du menystrukturen. Her kan du justere hvordan menyene ser ut på bloggen din.
Først merker du sider du ønsker i menyen. I dette eksemplet er alternativene «Den tredje», «Den andre» og «Første menyvalg». Dette gjør du på venstre siden. Når du er fornøyd, klikker du på «Legg til meny»-knappen. Da legges de merkede sidene som menyvalg på høyresiden.
Husk å sette en hake ved «Navigasjonsmeny», fordi uten denne haken, vil ikke menyvalgene endre seg noe på bloggen din.
Hvis du ønsker det, kan du dra i enkelte menyvalg litt til høyre, slik du ser på bildet over at «Den andre» og «Den tredje», har vi dratt litt til høyre, sammenlignet med «Første menyvalg». Dette fører til at de to menyvalgene blir undermenyer av den første, altså i selve bloggen:
Du kan eventuelt lage flere undermenyer:
Dette gjør at du en ny undermeny på bloggen din:

Her er det bare å prøve seg frem, og finne riktig struktur, som passer deg.
Nyttige lenker om menyer
Temaer
Temaer i WordPress definerer bloggenes utseende, men ulike temaer leverer også forskjellige funksjoner – les mer.
Utvidelser
Utvidelser er PHP-filer som gir WordPress ekstrafunksjon. Det er egentlig bare fantasien som setter grense for hva slags funksjon dette er – les mer.
Widgeter
En widget er en funksjon på en WordPress-blogg – en widget kan for eksempel være en lenke som skal gjøre det enklere å navigere på en blogg. Temaer og utvidelser leveres med et forskjellig antall widgeter.
Widgeter krever ingen forhåndskunnskap om koding eller programmering. De kan legges til eller fjernes fra en blogg. Plassering av Widgeter på en blogg kan også endres. Dette kan du gjøre via Utseende, Widgeter i WordPress-kontrollpanelet.

Widgeter-siden i kontrollpanelet er delt i to områder: «Tilgjengelige widgeter» og «Hovedområde for widgeter».
Under «Hovedområde for widgeter» finner du widgeter som er forhåndsinstallert i temaet du har aktivert for din blogg.
Under «Tilgjengelige widgeter» finner du widgeter du kan legge til din blogg, hvis du ønsker det. Det er bare å klikke-og-dra enkelt widget over til «Hovedområde for widgeter», og slippe taket, og du har en ny widget i din blogg.
Hvis du ønsker å fjerne en widget fra bloggen din, kan du klikke på den, og velge «Slett»-lenken.
Nyttige lenker om widgeter
Ikke glem backup!
Har du WordPress på plass, er det viktig å ha backup av hele installasjonen – les mer om dette i vår guide.
NB! Webhotellet bør være et linux webhotell med Apache webserver (altså verken IIS, eller Lightspeed)
De fleste webhoteller tilbyr vel Apache så den er grei. Men hvorfor bør det være Linux og Apache? Hvis du googler dette så finner du mange guider om WordPress-installasjon på IIS.