WordPress-skolen
Her kan du lære å lage en blogg eller en nettside med WordPress – du finner også avanserte tips for mer erfarne WordPress-brukere. Her får du blant annet trinn-for-trinn gjennomgang av installasjon av WordPress, pluss masse tips og triks.
Hva er WordPress?
WordPress er et verktøy for å opprette og skrive blogger og nettsider. WordPress er laget med PHP-programmering, men du trenger ikke å kunne programmering for å bruke WordPress – systemet er lagt opp på en veldig brukervennlig måte.
Les også: Hva er egentlig WordPress?
Ønsker du derimot å bruke WordPress på en mer avansert måte, for eksempel lage ditt eget tema, må du kunne språk som HTML, CSS og PHP. Vi viser deg hvordan.
Kan brukes på ulike plattformer
WordPress kan brukes på ulike måter. Her får du oversikten.
-
Direkte i nettleseren – du velger WordPress.com hvis du kun skal opprette en enkel blogg – dette er raskest og enklest.
-
På webhotell – du velger dette alternativet hvis du skal drive blogg/nettside på eget domene.
-
På din egen PC – dette alternativet passer ikke for alle, men ønsker du å teste ut og eksperimentere med ulike temaer og utvidelser, uten å legge dette ut på nett, er dette midt i blinken for deg.
-
På mobilen eller nettbrettet – denne muligheten passer for deg som kunne tenke deg å blogge fra mobilen eller nettbrettet.
-
På en minnepinne – du velger dette hvis du foretrekker å installere WordPress på en minnepinne fremfor en mobil.
Er du usikker på forskjellen mellom WordPress.com og WordPress.org, les denne artikkelen.
Kontrollpanelet
Kontrollpanelet i WordPress er stedet hvor alle WordPress-innstillingene befinner seg. Det er her du styrer WordPress, og legger ut alle innleggene dine – les mer.
Temaer
Dette er en viktigste delen av WordPress – uten et tema har du ikke noen WordPress-nettside, men i WordPress er det alltid ett tema som er aktivert. Det er temaet som bestemmer utseende til nettsiden din, pluss at ulike temaer leveres med ulikt antall funksjoner. Les mer om temaer i vår guide.
Det enkle er ofte det beste
Ønsker du å gjøre livet veldig enkelt, trenger du ikke å aktivere et annet tema. WordPress leveres nemlig med et standard-tema, og kan du klare deg med dette, trenger du ikke å lete etter et annet eller aktivere et annet tema.
Ønsker du likevel å lete etter et nytt tema, finner du nedlastbare temaer på wordpress.org/themes – det er bare å finne et tema å klikke på «Download»-lenken, og last ned en zip-fil (OBS: ikke pakk opp filen – dette ordner WordPress automatisk) til en mappe du husker.
Du må deretter gå til Utseende i kontrollpanel, og klikke på Installer temaer, videre på «Last opp»-lenken.
Du blar deg frem til filen du har nettopp lastet ned å installerer temaet her. Det er WordPress som sørger for å pakke opp filen, og installere innholdet. Til slutt må du aktivere temaet, dersom du ønsker å ta det i bruk.
Tips for å finne riktig tema
Men hvordan finner du et WordPress-tema som passer for din blogg eller nettside? Vi har gode tips for deg! Les mer.
Hvilket tema bruker denne nettside?
Til slutt et tips for deg som kommer over en WordPress-nettside, og du liker utseendet. Hvordan kan du finne ut hvilket tema vedkommende nettside bruker? Ofte står dette nederst på den aktuelle siden, men ikke alltid. Det finnes tjenester som avslører hvilket tema en WordPress-nettside bruker – les mer.
Utvidelser
En WordPress-utvidelse er en tilleggsfunksjon for WordPress, det vil si en funksjon som ikke er innebygd i WordPress – les mer.
Du finner utvidelser i en egen mappe i kontrollpanelet i WordPress. Her kan du aktivere, redigere, slette, eller legge til en ny utvidelse.
Hvis du velger «Installerte utvidelser», får du opp en oversikt over utvidelser som allerede er blitt installert.
Widgeter
Widgeter er små programmer som gir WordPress ekstra funksjoner. Disse plasseres gjerne på en menylinje til høyre og/eller venstre på en nettside. Dette kan være navigasjonslenker, mest besøkte innlegg eller RSS-feed – det er kun fantasien som setter grenser på hva du kan bruke en Widget til.
Widgeter kan du styre via kontrollpanel, via Utseende, Widgeter. Da får du opp oversikt over tilgjengelige widgeter.
Widgeter er utrolig enkelt å aktivere, du bare klikker på en bestemt widget fra tilgjengelige widgeter til venstre, og drar denne widgeten til høyre for å plassere widgeten til et område du ønsker, altså et område som er tilgjengelig – det kan for eksempel være høyremeny eller venstremeny – det er temaet som bestemmer hvor mange widget-områder som er tilgjengelige – les mer.
Tips og triks
Her får du noen lure triks for WordPress:
- Del opp innlegg
- Legg inn en «Les mer»-lenke
- Publiser innlegg i fremtiden
- Triks med filen .htaccess
- Nøkkelfilen wp-config.php
- Lag ditt eget tema
- Lag din egen utvidelse
- Slik brukes kategorier og tagger
- Slik finner Google nettsiden din
- Slik kan WordPress oversettes
- Bruk permalenker på riktig måte
- Slik tar du backup av WordPress
- Få tilgang til flere funksjoner med shortcodes
- Slik kan databasen repareres
Du finner flre tips og triks i vår guide.
SEO
SEO er en forkortelse for Search Engine Optimization, eller søkemotoroptimalisering – det handler om å la søkemotorer finne nettsiden din. SEO er faktisk et ganske stort felt, men du kan gjøre dette så enkelt eller så avansert du selv ønsker. Du får en innføring i SEO i vår guide. Det finnes også en utvidelse som gjør denne prosessen enda bedre, nemlig SEO by YOAST.
Sikkerhet
WordPress kan være sårbar, og er stadig blitt angrepet, men følger du følgende tips, er din WordPress-installasjon ganske sikker:
-
Velg et annet WordPress-brukernavn enn admin. Du har dessverre ikke muligheten til å endre et valgt brukernavn i WordPress i etterkant, men det du eventuelt kan gjøre, er å opprette en ny bruker via Brukere-mappen i kontrollpanelet i WordPress, med samme rettigheter som nåværende brukernavn, og deretter bruke det nye brukernavnet for å logge deg inn i WordPress.
-
Velg et sikkert passord for å logge deg inn – les mer.
-
Sørg for å oppdatere WordPress, tema og utvidelser, hver gang du for melding om dette. Dette er utrolig viktig, fordi angripere utnytter sikkerhetshull når de angriper.
Det finnes flere sikkerhetstiltak, men dette er mer for avanserte brukere – les mer.
Avansert WordPress-utvikling
Når du har brukt WordPress en stund, blir du sikkert hekta, og ønsker flere utfordringer. Det er lett å like WordPress, hvis du i utgangspunktet liker webutvikling. Da er det på tide å utvikle noe på egen hånd!
Før du setter i gang, kan det være nyttig å sette seg inn i programmering og koding. Her finner du innføring i språkene som brukes i WordPress:
Hva innebærer avansert WordPress-utvikling?
Det dreier seg først og fremst om utvikling av egne temaer, utvidelser og widgeter. Fordelen med dette er at da kan man selv bestemme utseende og hvilke funksjoner som er med. Videre kan det være søkemotoroptimalisering, vedlikeholdmodus og feilsøk.
Oversikt over ulike typer avansert WordPress-utvikling:
-
Lag child-tema – det handler om å kopiere et tema, og lage en egen utgave av dette, i tilfelle du liker temaet, men ikke er helt fornøyd med alt i dette temaet
-
Lag eget tema – her lager du ditt eget tema fra grunnen av. Dette kan ta tid, hvis du ikke er vant med PHP-programmeing, men det går an. Fordelen er at det er du som har full kontroll over temaet.
-
Lag egen utvidelse – dette er kanskje den vanskeligste delen av WordPress-utvikling, men hvis du kan PHP-programmering, hjelper det veldig. Fordelen er at du kan lage en WordPress-funksjon du selv ønsker.
-
SEO – søkemotoroptimalisering er i utgangspunktet ikke vanskelig, men den kan bli meget avansert hvis man går i dybden. SEO er en egen teknologi som kan være så enkel og så komplisert du selv ønsker..
-
SEO by YOAST er sannsynligvis den beste SEO-utvidelsen for WordPress. Her kan du konfigurere det meste.
-
Vedlikholdsmodus – du som jobber med WordPress, kan velge å sette WordPress i vedlikeholdsmodus, noe som innebærer å gi brukerne til din nettside en melding om eventuell nedetid for nettsiden. Vedlikeholdsmodus er ikke obligatorisk, men det kan være lurt å bruke den, hvis du ønsker å gi brukerne beskjed om en eventuell nedetid.
-
Feilsøking – driver din egen blogg eller nettside, vil det før eller siden dukke opp problemer – da er det kjekt å vite litt om hvordan du eventuelt kan fikse slike problemer.
WordPress-hjelp
Hvor kan du lese mer om WordPress, og/eller søke hjelp hvis du stårt fast og ikke finner ut av et WordPress-problem? Les mer om dette i vår guide.
En kritisk feil har inntruffet på ditt nettsted.
denne feilmeldingen får jeg når jeg skal prøve å logge mg inn på bloggen min .
jeg aner ikke hvor jeg kan får hjelp. noen som kan hjelpe meg?
Du bruker vel ikke tilfeldigvis utvidelsen WP Statistics?