Klassikeren Paint.net får stor oppdatering

Det er nok mange kjenner til gratisprogrammet Paint.net eller Paint.NET som en gammel traver innen bilderedigering. Det er et populært bilderedigeringsprogram som nå har fått en stor oppdatering.

Les også: Fotoapper for alle nivåer

Ny versjon i juli 2019

Paint.net 4.2 er nå klar for nedlasting. Blant nyhetene denne gangen er støtte av filformatet HEIC som skal ha bedre bildekvalitet enn JPEG-filer, men denne støtten gjelder kun for Windows 10 og den gjelder kun med HEVC-videoutvidelser installert – denne utvidelsen finnes i betalversjon for en pris på 0,99 USD (8 NOK) – du finner gratisversjonen på microsoft.com.

Paint.net finnes i både gratis (free) og betalversjon (paid) har en pris på 72 NOK. Du finner begge versjonen på getpaint.net/download.html.

Videre har Paint.net fått flere hurtigtaster, pluss feilfikser. Du finner detaljene på getpaint.net.

Funksjoner

Paint.net er et meget godt alternativ som et bilderedigeringsprogram, for å være helt gratis. Dette er noen av funksjonene:

  • Brukervennlig grensesnitt.
  • Paint.net støtter lag.
  • Oppdateres automatisk.
  • Leveres med flere spesialeffekter og verktøy.
  • Ubegrenset historikk for et bilde.
  • Mulighet for plugins.

Plugins

En av fordelene med Paint.net er muligheten til å installere plugins, og dermed en mulighet til å utvide verktøykassen. Du finner plugins på getpaint.net. Leter du etter noe spesifikt, kan du klikke på Plugin Index – her finner du plugins som er listet alfabetisk.

Hvis du for eksempel er ute etter støtte for raw-filer, klikker du videre på Alphabetical List of Plugins J-R. Klikk videre på Show, og bla nedover listen. Her kan du for eksempel velge RawReader. Last ned zip-filen, pakk opp innholdet (tre DDL-filer) og legg filene i undermappen FileTypes i programmappen til Paint.net-programmet – dette kan være C:\programfiler\paint.net\FileTypes. Start Paint.net på nytt, og da skal du kunne åpne raw-filer.

Hvis ikke dette fungerer, har du kanskje lagret DDL-filene i feil mappe. Pakker du filene opp direkte til FileTypes, må du trolig flytte DDL-filene ett nivå opp, slik at filene legges i riktig undermappe, det vil si fra rawreader_bin_0.9 til FileTypes. Filene er nemlig pakket ned i egen mappe, og må derfor flyttes fra denne, og til FileTypes-mappen.

Last ned

Paint.net kan lastes ned fra getpaint.net. Klikk på Download now-lenken ved free. Pakk opp ZIP-filen og kjør installasjonsfilen. Velg gjerne Hurtig under installasjonen og du kan også velge norsk som språkversjon hvis du ønsker det og klikk på Neste. Godta lisensavtalen og klikk på Neste. Klikk til slutt på Ferdig.

Kilder: blog.getpaint.net, getpaint.net, ghacks.net

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.