Nyttige tips for minnepinner

Bruker du minnepinnen din aktivt kan den være mer verdt enn du kanskje tenkte på. En minnepinne er ikke bare utrolig praktisk som lagringsplass, men kan også brukes som en verktøykasse.

Les også: Slik får du kontroll over USB-porter

Du kan kjøre dine favorittprogrammer direkte fra minnepinnen, og da kan du faktisk ta hjemmekontoret ditt med deg overalt, bare husk å sørg for å ta vare på sikkerheten.

På denne siden finner du flere tips om hvordan du kan bruke minnepinnen din, inkludert praktiske tips om hvordan du kan kryptere minnepinnen. Den største ulempen med en minnepinne er hvor liten den er, og derfor er det viktig med kryptering hvis du skulle være så uheldig å miste den.

Denne guiden vil først og fremst fokusere på programvarebaserte sider av saken, blant annet veiledning for kryptering, tips om nyttige programmer, og tips om problemløsninger.

Fordeler med bruk av minnepinner

usb44

Det som først og fremst gjør en USB-basert minnepinne nyttig er følgende:

 • Veldig lett å ha med seg over alt.
 • Ganske rimelig lagringsløsning. Prisen presses ned hele tiden – du får nå 128 GB minnepinne for under 300 kroner. Du finner beste pris på prisguide.no og prisjakt.no.
 • Du kan installere et operativsystem på en minnepinne.
 • Du kan kjøre programmer direkte fra minnepinnen, og dermed bruke den som en slags verktøykasse.

Ulemper med bruk av minnepinner

Minnepinner er både rimelige og veldig praktiske, men det finnes også en rekke ulemper man bør være oppmerksom på.

 • Minnepinner er såpass små enheter at de er lett å miste.
 • Data på en minnepinne er dårlig sikret, dersom ikke du bruker kryptering.
 • Det er gjerne tregere å kjøre programmer fra en minnepinne, enn fra en PC.
minnepinne

Programpakker for minnepinner

Det som gjør minnepinner svært nyttige er muligheten til å kjøre programmer direkte fra minnepinnen. Ytelsen blir nok ikke like god som å kjøre programmer fra selve PC-en, men løsningen er svært praktisk.

Det finnes en rekke programpakker med en samling av nyttige gratisprogrammer – dette er noen eksempler:

 • Liberkey har en samling på 153 programmer i samme pakken. Du finner en oversikt over programmene på liberkey.com. Pakken tilbys også i tre forskjellige varianter med ulikt antall programmer: Basic (14), Standard (85) og Ultimate (153).  
 • Portableapps en sameling av portable programmer som kan installeres og kjøres fra en minnepinne. Programmene kan installeres enkeltvis, det vil si du blar deg frem til eller søker etter det programmet du ønsker. En annen mulighet er å laste ned, og installere en pakke med flere programmer, en såkalt PortableApps.com Platform-pakke. Da får du en meny med mange nytteprogrammer.
 • NirLauncher er en samling av 180 programmer som er nyttige for Windows-brukere. Du finner nærmere beskrivelse i vår NirSoft-guide.

Installer Windows 10 på en minnepinne

Du kan bruke programmet WinToUSB til å installere Windows 10 på en minnepinne. Les mer i vår guide.

Få en oversikt over USB-enheter

USBDeview er et program som gir det oversikt over enheter som er eller har vært tilkoblet PC-en din. Du kan blant annet bruke dette programmet til å løse en minnepinne fra datamaskinen – høyreklikk på minnempinnen og velg «Disconnect Selected Devices». Les mer i vår artikkel.

Øk minnet på datamaskinen

Du kan bruke såkalt ReadyBoost for å øke ytelsen på din datamaskin. Du kan bruke en minnepinne som lagringsplass for mellomlagring av data. Dette kan være aktuelt dersom PC-en din har lite fysisk minne installert.

Slik gjør du det:

 1. Plugg en minnepinne til PC-en.
 2. Trykk på Start-knappen og Datamaskin, eller bruk hurtigtast Windows+E.
 3. Høyreklikk på minnepinnen, og velg Egenskaper.
 4. Velg ReadyBoost-fanen.
 5. Velg Dediker denne enheten til ReadyBoost, dersom du ønsker å bruke hele lagringsplass på minnepinnen. Velg Bruk denne enheten, hvis du vil selv bestemme hvor lagringsplass som brukes av ReadyBoost.
 6. Trykk på OK for å bekrefte valget.

Minnepinner kan inneholde spionvare

Minnepinner er som kjent veldig lettvinn måte å ha med seg overalt, og derfor er dette også et drømmeverktøy for kriminelle.

Et godt eksempel på en smittekilde er reklamepinner fra konferanser, eller som man på en annen måte tilfeldig har fått takk i. Slike minnepinner kan lett inneholder skadelig programvare.

Er du usikker på om din minnepinne har spionvare eller annen type skadelig programvare, kan du skanne minnepinnen – du finner antivirus i vår oversikt.

Autokjør er en sikkerhetsrisiko

Autokjør er en funksjon i Windows som gjør at et program på en minnepinne kjøres opp automatisk når minnepinnen plugges i en datamaskin. En av ulempene med dette er at kriminelle ofte bruker funksjonen til å installere skadelig programvare på en datamaskin.

Hvis Autokjør er slått av, er det du som bestemmer hvilke programmer som eventuelt kjøres. Autokjør kan derfor med fordel deaktiveres. Dette kan du i Windows 7 gjøre via Kontrollpanel, Maskinvare og lyd, Autokjør. Fjern haken ved «Bruk Autokjør».

Har du Windows 10 kan du høyreklikke på Startknappen og velge Kontrollpanel, Maskinvare og lyd, Autokjør. Fjern haken ved «Bruk Autokjør for alle medier og enheter».

Krypter minnepinnen din!

VeraCrypt er gratis og ganske brukervennlig programvare som gjør det mulig å kryptere en minnepinne – les mer.

Slik fikser du USB-problemer

Minnepinner bruker USB-porten i PC-en, og denne kan bestemme seg for å slutte å reagere, det vil si Windows kan av en eller annen grunn nekte å aktivere porten, selv om en enhet er blitt koblet til porten.

Dette er noe vi alle opplever en eller annen gang – Windows nekter å frigi en minnepinne, det vil si vi får ikke meldingen «Trygt å fjerne maskinvare». Det eneste valget vi har er å ta ut minnepinnen, og håpe at alt gikk bra med data på pinnen.

Prøv dette først – før du konkluderer noen som helst, bør du vente på at porten reagerer, det kan nemlig ta noe tid før porten aktiveres. Dersom USB-porten fortsatt ikke reagerer, bør du sørge for at Windows er oppdatert – les mer.

Prøv å oppdatere driveren – hvis det fortsatt er problemer, kan du prøve å oppdatere USB-driver. Dette kan du gjøre via Kontrollpanel, Maskinvare og lys, Enheter og skrivere, Enhetsbehandling. Høyreklikk på en USB-kotroller, og velg Oppdater driverprogramvare. Les mer om drivere på denne siden.

Det kan også nevnes at noen USB-enheter fungerer dårlig ved bruk av USB-huber. Prøv å koble enheten direkte til USB-porten.

Prøv USB-problemløser – dersom problemet vedvarer finnes et verktøy fra Microsoft som du kan eventuelt prøve. Det kan lastes ned fra microsoft.com. Det støtter Windows 7, Windows 8 og Windows 10.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *