Slik fikser du dårlig driver

pc_driver

Har du et PC-problem er det ofte en ny driver som er redningen. Men det er ikke alltid like enkelt å finne ut hva problemet er og finne riktige drivere. Her får du gode råd og tips.

Dette kan for eksempel skje etter installasjon av ny maskinvare. PC-en (en maskinvare) eller Windows fungerer da ikke som normalt.

Hva er egentlig en driver?

En driver er et lite program som gjør at en maskinvare kan kommunisere med Windows. Dersom en driver er manglende, er utdatert eller av en eller annen grunn er dårlig, kan det oppstå problemer.

Hvis du har Windows 7 eller Windows 8.1 skal det mye til for at du skal ha problemer på grunn av en dårlig driver. Grunnen til dette er at disse Windows-versjonene er ganske godt oppdatert på drivere. For mange brukere av Windows 10 har dette dessverre ikke vært så enkelt, fordi den nyeste Windows-versjonen har slitt med barnesykdommer, men det nærmer seg ett år siden lansering av Windows 10 så dette skal ikke lenger være et stort problem.
Nettsider med driveroversikt

Hvis du likevel får problemer på grunn av en dårlig driver, kan disse gjerne lastes ned fra hjemmesiden til produsenten av maskinvaren. Et alternativ er nettsteder med oversikt over drivere, og slike nettsteder er det mange av, for eksempel disse:

Installer driver via enhetsbehandling

Hvis du på forhånd vet hvilken maskinvareenhet som ikke fungerer, eller som fungerer dårlig, da kan du finne riktig driver via Enhetsbehandling: Start, Kontrollpanel, Maskinvare, Enheter og skrivere, Enhetsbehandling. Høyreklikk på start-knappen hvis du har Windows 10 for å få opp Kontrollpanel.

Hvis du har Windows 8, kan du bruke hurtigtasten Windows+Q for å få en liste over alle appene, og her finner du blant annet Kontrollpanel.

Utvid en av kategoriene i Enhetsbehandling for å finne navnet på enheten din, høyreklikk på den aktuelle enheten og velg Oppdater driverprogramvare.

Et alternativ er å søke i PCIDatabase – en nettside som gir tilgang til en database med oversikt over forskjellige enheter som er koblet til PC-en din. Hvis du for eksempel får «ukjent enhet» (gjerne markert med gult spørsmålstegn) i Enhetsbehandling under Kontrollpanel, Maskinvare («System» hvis du har Windows XP), kan du høyreklikke på den aktuelle enheten, og velge Egenskaper.

ukjent_enhet2

Under Detaljer-fanen skal du finne såkalt Enhetsforekomst-ID, og en kode. Du kan bruke deler av denne koden til å lete i PCIDatabase for å finne riktig driver. En produsentkode består gjerne av fire sifre etter bokstavene PCI\VEN, for eksempel 8086 («Vendor Search» i PCIDatabase). Enhetskoden består gjerne av fire sifre etter bokstavene DEV_, for eksempel 27DA («Device Search» i PCIDatabase). Disse fire sifrede kodene kan du altså bruke til å lete etter riktige drivere i PCIDatabase.

Programvare som finner driverne for deg

Hvis du er usikker på hvilken enhet som bør få oppdatert driver, har du flere muligheter:

 • Snail Driver er kanskje et enkleste programmet som finnes for å finne og oppdatere riktige drivere.

 • InstalledDriversList er et enkelt program som gir deg en liste over alle drivere som er installert på din datamaskin akkurat nå. Du får også informasjon om status, hvliken prosess en aktuell diver er knyttet til, pluss informasjon om eventuelle problemer.

  Dette programmet krever ingen installasjon, og legger ingen nye DLL-filer til til Windows. Det er lett og svært enkelt å bruke, og kan gjerne kjøres fra en minnepinne.

 • Driveragent er et program som kan brukes til å søke etter nye drivere for PC-en din.

 • SlimDrivers er et program som skanner PC-en, og leter etter dårlige eller utdaterte drivere.

 • Driveridentifier er et program som skanner PC-en din for installerte drivere, og sammenligner disse med en database over drivere, for å avgjøre om nyeste driverne er på plass.

  Du må først installere programmet Driveridentifier, for deretter å trykke på Scan Drivers-knappen, og du får en liste over installerte drivere i et nettleservindu. Eventuelle utdaterte drivere vises på toppen av listen, med en lenke til nedlasting av nyere driver.

  Vær oppmerksom på at Driveridentifier installerer en ekstra verktøylinje, og endrer standard søkemotor, dersom du velger dette bort under installasjonen.

Sikkerhetskopiering av drivere

Drive The Life er et gratisprogram som kan brrukes til å sikkerkopiere og gjenopprette Windows-drivere, men det kan også brukes til å oppdatere drivere.

DriverBackup er et program som gjør det mulig å sikkerhetskopiere alle driverne i PC-en din, og disse kan så lagres på for eksempel en minnepinne for å eventuelt gjenopprette på et senere tidspunkt.

Du får ikke nyeste driverne på denne måten, men du kan på denne måten ta vare på drivere som virker, og bruke disse i tilfelle PC-havari.

Programmet har tre modi: én for backup, én for gjenoppretting og én for sletting. Selve programmet kan du laste ned fra denne siden.

You may also like...

3 Responses

 1. Håkon sier:

  Hjelp! Tastaturet mitt funker ikke. PG når jeg klikker på en tast kommer det en klikke lyd…

 2. Bjørn sier:

  Hei.

  Jeg lurer på om nåen kan si meg hvor jeg kan finne

  denne lyddriver til Windows 10.

  «IDT High Definition Audio CODEL».

  Windows 10 oppdaterer ikke den av seg selv sies det.

  Når jeg oppdaterte til Windows 10,fikk jeg en trekant på denne

  når jeg går inn på marskinvare lyd å ser.Med andre ord mistet lyden på PC-en

  etter oppdatering.

  På forhånd takk.

  Mvh.

  Bjørn Magnar Aune.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *