Kjøpe ny PC? Her får du gode råd og tips

Skal du kjøpe ny PC er det ganske mye å tenke på. Denne artikkelen kommer med en del punkter som skal gjøre det enklere å velge en ny bærbar PC.

Les også: Kjøpeguide

Det er ganske mye å tenke på når du skal kjøpe ny PC og denne guiden går ikke i detalj på dette, men vi kommer med en del gode råd og tips.

Les også: Guide for deg med en ny PC

Vi tar utgangspunktet i en PC for vanlig surfing og enkel kontorbruk for vanlige brukere. Vi gir også tips for deg som ønsker å bruke PC-en til å organisere og redigere bilder.

Pris?

Hvor mye bør du betale for en ny bærbar PC? Dette er selvfølgelig avhengig av hva du skal bruke den til. Er du ute en vanlig PC for surfing og enkelt kontorarbeid får du en fin PC for under 4000 NOK. Skal du drive med bilde/videobehandling og ønsker en kraftig PC for å kunne ha mange programmer gående i bakgrunnen bør du betale fra 10 000 NOK til 15 000 NOK avhengig av hvor kraftig PC du ønsker.

Minne

4 GB minne er et absolutt minimum, men skal du bruke PC til bildebehandling med Photoshop og/eller Lightroom er det en fordel med 16 GB minne.

Lagringsplass

De fleste nye PC-er i dag har gjerne kun 256 GB lagringsplass og det er greit hvis du skal bruke nettbaserte løsninger som lagringsplass. Skal du derimot lagre data på din egen datamaskin, for eksempel bilder, bør du ha minimum 500 GB lagringsplass. Du bør absolutt satse på en PC med SSD fremfor en harddisk, fordi den er mye raskere og lydløs.

Trenger du DVD-stasjon?

Behovet for en CD/DVD-stasjon er vesentlig mindre i dag enn det var for noen år siden. I dag lastes programmer ned fra nettet og leveres i vesentlig mindre grad på en CD eller DVD. Skulle du ha behov for en slik stasjon kan du alltid kjøpe en ekstern CD/DVD-stasjon for de få tilfellene du trenger dette.

Selv om du i utgangspunktet ikke trenger en DVD-stasjon har sine fordeler å ha en slik stasjon. Du kan for eksempel installere gamle programmer du har liggende på en CD, du kan installere driver som følger med kameraet ditt eller du kan avspille filmer på PC-en.

Sikkerhet

Får du en ny PC med Windows 10 trenger du ikke noe ekstra brannmur eller antivirus. Denne beskyttelsen er innebygd i Windows 10 og den er god nok. Det kan riktignok være lurt å ha ekstra antivirus installert, men dette kan du laste ned helt gratis. Vi anbefaler Malwarebytes. Nye PC-er har gjerne ferdig installert prøveversjon av kommersiell antivirus, det vil si som du må betale for etter en viss periode. Du kan med fordel avinstallere slike produkter, fordi du trenger ikke å betale ekstra for antivirus.

Batteri

Vi ønsker alle sammen en PC med lang batterilevetid, men du bør i utgangspunktet ikke velge en bærbar PC basert på batterilevetiden. Grunnen til dette er at den levetiden som PC-leverandører oppgir i butikken stemmer ikke alltid med virkeligheten. Dette ble avslørt i en undersøkelse som ble gjennomført for et par år siden – les mer i vår artikkel.

Hvor bør du kjøpe PC-en?

Kjøpe brukt PC
Du kan kjøpe brukt PC, men en av ulempene med dette er at du vet egentlig ikke hva du får hvis du kjøper brukt. Dette gjelder både maskinvare og eventuelle rester av programvare. Fordelen er at du få mer for pengene. Det er ditt valg.

Du kan handle brukt bærbar PC på for eksempel Finn.no og Rubidata.no.

Kjøpe ny PC
Det er flere fordeler med å kjøpe ny PC fremfor å kjøpe brukt. Du får en PC som ingen andre har brukt før, det vil si du får en fersk PC uten eventuelle rester fra tidligere brukere. Skal du kjøpe ny PC finner du beste pris på prisguiden.no og prisjakt.no.

Dataporten har tidligere publisert artikkel om nettbutikken Komplett.no hvor vi skriver om at utvalget av nye PC-er er overraskende dårlig, det vil si på bærbar PC. Les mer i vår artikkel.

Dataporten har også publisert en artikkel om nettbutikken Multicom.no hvor vi roser butikken for å tilby stort og fleksibelt utvalg. Vi har ikke funnet en lignende butikk som tilbyr såpass fleksibelt utvalg av bærbare PC-er. Les mer i vår artikkel.

Mer informasjon

Her får du flere tips og gode råd om kjøp av ny PC:

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *