Test av antivirus

Hvilket antivirus bør du velge? På denne siden får du en oversikt over gratis antivirus som vi har sett nærmere på.

Les også: Antivirus-guide

Dette blir ikke detaljer gjennomgang av programmene, men vi ser på brukervennligheten og vi viser til tester fra kjente aktører som tester antivirus regelmessig, det vil si aktører som AV-TEST og av-comparatives.org. Nederst på denne siden finner du en konklusjon.

Windows Defender

Windows Defender er innebygd i Windows 10. Dette programmet kjører stille i bakgrunnen og brukeren trenger som regel ikke å ha med det å gjøre og det er bra. I tillegg er programmet godkjent av både AV-TEST og AV Comparatives. Derfor anbefaler vi Windows Defender.

Windows Defender har to ulemper. Skal du installere et program som ikke er laget av Microsoft vil Windows Defender sannsynligvis definere programmet som virus. Dette betyr at det er for mange såkalte falske positiver. Den andre ulempen er at Windows Defender ikke har et eget programvindu. Det oppleves litt merkelig å bruke Windows-innstillinger for å konfigurere programmet – det er ikke alle som er klar over dette.

Les mer om Windows Defender i vår atikkel. Det kan nevnes at hvis du har Windows 7 eller en annen Windows-versjon enn Windows 10 gjør Microsoft Security Essentials samme nytten – last ned fra microsoft.com.

Fordeler
+ Innebygd i Windows 10
+ Kjører stille i bakgrunnen.
+ Effektivt mot skadelige programmer

Ulemper
– Mange falske positiver.
– Mangler eget programvindu (det er en utfordring å finne selve programmet).

Malwarebytes

Vi finner Malwarebytes på malwarebytes.com (FREE DOWNLOAD). Malwarebytes kan brukes til å skanne PC-en etter behov og vi opplever at det finner mange uønskede programmer enn det mange antivirus gjør. Malwarebytes får riktignok ikke høy karakter hos AV-TEST, men vi har en annen erfaring.

Vi kan under installasjonen velge gratisversjon eller Premium-versjon. En av få ulempene med Malwarebytes er at den kjører ikke stille i bakgrunnen, det vil si den viser varsler – heldigvis går det an å slå av disse varslene vi Innstillinger og Varsler. Les mer om Malwarebytes i vår artikkel.

Fordeler
+ Vår anbefaling som ekstra antivirus.
+ Kan kjøres etter behov.
+ Finner uønskede programmer andre antivirus ikke finner.

Ulemper
– Får middels resultat i test.
– Vi må slå av varsler via innstillinger.

Kaspersky

Vi finner Kaspersky Free på kaspersky.no. Kaspersky får topp-resultater i flere tester av antivirus, men i vår test viser det seg at Kasperky kjører to prosesser i bakgrunnen som gjøre programmet for ressurskrevende. Kaspersky får derfor ikke vår anbefaling. Les mer om Kaspersky i vår artikkel.

Fordeler
+ Gratis
+ Effektivt mot skadelige programmer.

Ulemper
– Komplisert installasjon.
– Ressurskrevende.
– Installerer to programmer som kjøres i bakgrunnen.

Avast

Vi finner Avast-antivirus på avast.com. Vi må fjerne en hake ved Avast Secure Browser for å ikke installere et tilleggsprogram.

Avast er godkjent av både AV-TEST og AV-Comp og gir derfor en god beskyttelse, men vi kan ikke anbefale Avast-antivirus. Programmet har for mange funksjoner for deg som kun ønsker antivirus – det kan mer defineres som et sikkerhetsprogram enn et antivirus – det blir for mye i det samme programmet.

Den viktigste grunnen til at vi ikke kan anbefale Avast er likevel måten selskapet behandler brukerne og sine programmer. Dessuten samler selskapet inn brukerdata og selger dette videre til andre selskaper. Avast har et meget dårlig rykte. Les mer i vår artikkel.

Fordeler
+ Gir god beskyttelse mot skasdelige programmer.
+ Brukervennlig.

Ulemper
– Avast er et selskap som har dårlig rykte på seg.
– For mange funksjoner utover antivirus
– Installerer ekstra-programmer

AVG

AVG kan lastes ned fra avg.com, men vi må fjerne en hake ved AVG Browser for å ikke installere et tilleggsprogram. I tillegg må vi fjerne en hake som foreslår å gjøre AVG Secure Browser til din standard nettleser.

AVG er ganske lik Avast og det er kanskje så rart siden Avast kjøpt opp AVG for noen år siden. Vi liker ikke at AVG har mange funksjoner utenom rent antivirus. På den positive siden er AVG godkjent av både AV-TEST og AV-Comp og gir derfor en god beskyttelse. Vi kan ikke anbefale AVG.

Fordeler
+ God beskyttelse mot skadelige programmer.
+ Greit grensesnitt.

Ulemper
– AVG eies av Avast
– For mange funksjoner utenom antivirus.
– Har for mange varsler – disse kan deaktiveres.
– Installerer ekstra-programmer.

Avira

Vi finner Avira på avira.com. Veldig tung og masete installasjon. Vi får en mulighet til å installere blant annet Opera under installasjonen. Programvinduet et oversiktlig, men Avira har flere funksjoner utenom antivirus noe vi anser som en ulempe.

Etter installasjoner ser vi forresten at Avira har installert fire programmer i tillegg til antivirus-programmet: Phantom VPN, Privacy Pal, Software Updater og System Speedup.

På den positive siden får Avira får meget godt resultat hos både AV-TEST og AV-Comp og gir derfor en god beskyttelse.

Avira installerer såpass mange tilleggsprogrammer at vi kan ikke anbefale dette produktet. Det viser seg også at det ikke er helt enkelt å avinstallere – dette blir for dårlig!

Fordeler
+ God beskyttelse mot skadelige programmer.
+ Godt brukergrensesnitt.

Ulemper
– Tung og masete installasjon.
– Avinstallasjon er en omfattende prosess.
– Installerer hele fire programmer i tillegg til antivirus.

Bitdefender

Vi finner Bitdefender på bitdefender.com. Vi må godta lisensavtalen og vi må fjerne en hake ved «Send anonymous usage reports» for at data ikke skal sendes til selskapet som står bak Bitdefender. Vi klikker på INSTALL for å installere Bitdefender. Installasjonen tar lang tid sammenlignet med de andre programmene i denne oversikten.

Vi må i utgangspunktet registrere oss for å bruke programmet, men vi velger foreløpig å klikke på en NOT NOW-knapp.

Vi får likevel opp et skjema for registrering under installasjon av Bitdefender. Det viser seg altså at Bitdefender krever registrering for å kunne brukes. Vi må skrive inn navn, e-postadresse og passord for denne tjenesten.

Bitdefender har veldig uvanlig grensesnitt. Det har ingen funksjon for hurtigskann, men kun SYSTEM SCAN for å skanne PC-en. Du kan også klikke-og-dra filer og mapper inn i programvinduet for å skanne disse.

Bitdefender får toppkarakter hos både AV-TEST og AV-Comp og gir derfor en god beskyttelse.

Fordeler
+ God beskyttelse mot skadelige programmer.
+ Enkelt å bruke.

Ulemper
– Vu må registrere oss for å bruke Bitdefender.
– Utradisjonelt grensesnitt.
– Lang og tung installasjon.
– Mangler hurtigskann-funksjon.

Konklusjon

Det er ingen tvil om at Windows Defender er vår favoritt. Den er innebygd i Windows 10 og den kjører stille i bakgrunnen. Den er også effektiv mot skadelige programmer. Falske positiver er egentlig det eneste som trekker ned.

Bitdefender er et aktuelt alternativ, men dette programmet krever registrering. Malwarebytes er kjekt å ha som et tilleggs-antivirus for å skanne PC-en etter behov hvis du laster ned gratisprogrammer og hvis PC-en begynner å oppføre seg unormalt.

Vi kan av ulike grunner ikke anbefale Kaspersky, Avast, AVG eller Avira.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *