Kamera-bonanza

Liker du kameraer? Både gamle og nye kameraer? Denne siden er laget for deg! På denne siden finner du diverse snadder om kameraer.

Les også: Fotoapper for alle nivåer

Her finner du eksempler på ulike typer kameraer, kameratester og et historisk blikk. Du får også tips om kjøp av kamera og en liste over populære kameraer.

Populære kameraer

Dette er de mest solgte kameraene ifølge nettstedet digitalcameraworld.com. Dette er tall fra kameraleverandøren B&H Photo Video.

 1. Canon EOS R6 Mark II speilløs
 2. Sony A7 IV speilløs
 3. Fujifilm X-T5 speilløs
 4. Canon EOS R7 speilløs
 5. Canon EOS R5 speilløs
 6. Sony A7R V speilløs
 7. Nikon Z9 speilløs
 8. Fujifilm X100V speilrefleks
 9. Canon PowerShot SX740 HS kompakt
 10. Kodak Pixpro FZ55 kompakt

Les også: Slik oppdaterer du kamera-firmware
Les også: Finn ut antall eksponeringer for ditt kamera

Dette er de mest solgte kameraene ifølge nettstedet digital-photography-school.com. Disse tallene (fra 2022) er basert på kamerakjøp fra Amazon.com.

 • Canon EOS Rebel T7 speilrefleks
 • Sony a7 IV speilløs
 • Canon EOS R6 speilløs
 • Canon EOS 5D Mark IV speilrefleks
 • Sony a6600 speilløs

Årets kamera

Fotorevolusjon fra Tyskland

Et nytt objektiv som skal gjøre det mulig å ta bilder og fokusere etter at bildene er tatt.

Lytro prøvde seg på noe lignende for noen år siden, men dette kameraet ble en fiasko, blant annet fordi verden rett og slett ikke var klar for denne revolusjonen. Lytro ble senere solgt til Google, men de klarte heller ikke å lage noe markedet ville ha.

Nå får vi et nytt forsøk med tysk innovasjon.

Les også: Speilrefleksen er snart saga blott
Les også: Pentax redder speilrefleksen

Kamera-teknikk

Har du lyst å vite mer om hva som skjer når du tar et bilde, altså rent teknisk? Utvikler Bartosz Ciechanowski har skrevet en ganske detaljert artikkel om hvordan kamera og objektiver virker. Han beskriver i detalj hva som skjer når lys er registrert av en sensor i et kamera. Les mer i vår artikkel.

Les også: Verdens største kamera

Kameratyper

Du kan kjøpe kameraer i forskjellige størrelser og som har en sensor i ulike formater. Her får du en oversikt over de viktigste.

Cropfaktor er en størrelse på en kamerasensor sammenlignet med 35 mm film (fullformatkamera). Cropfaktor er et tall som gjør det mulig å sammenligne brennvidder mellom ulike kameraformatene.

Les mer i vår artikkel.

Kameraet som endret verden

Kodak Brownie er navnet på et kamera som bidro til å revolusjonere fotografering i begynnelsen av 1900-tallet. Det er kameraet du ser her til høyre.

Les også: Slik bruker du speilrefleksen din

Dette kameraet var såpass rimelig og mobilt, at «alle» hadde råd til det, og som fotografen praktisk talt kunne ta med seg hvor som helst.

Denne dingsen var også brukervennlig i den forstand at Kodak tok seg også av fremkalling av bildene for brukerne.

Les også: Unikt objektiv på museum

Historien om foto og kamera

«History of Photography and Camera» er en dokumentar om fotografi og den fokuserer på de første årene i fotografiens historie.

Dokumentaren starter på Camera Obscura som ble studert av arabiske astronomer for over tusen år siden. Camera betyr et rom og Obscura betyr mørke, altså mørkerom.

Du finner dokumentaren i vår artikkel.

Det første digitalkameraet

Det er vanskelig i dag i tenke seg verden uten digitalkameraer. Det er nå over 40 år siden det første digitalkameraet så dagens lys.

Det er Steven Sasson som anses å være oppfinneren av verdens første digitalkamera i 1975. Sasson var ansatt hos Kodak og i 1974 fikk han i oppgave av Kodak å undersøke bildebehandling med en såkalte CCD-enhet («Charge-Coupled Devices»). CCD er en type elektronisk halvlederbrikke.

Les mer i vår artikkel.

Mannen bak «verdens beste» kamera

Er du en fotoentusiast og ikke hørt om Oskar Barnack? Da kan du i dag stifte bekjentskap med en skikkelig kameragründer. Oskar Barnack ledet utviklingen av kameraselskapet Leitz året 1913. Han var drivkraften bak utviklingen av det første 35mm kameraet som ble markedsført mot et bredere lag av befolkningen.

På grunn av 1. verdenskrig ble ikke det første kameraet fra Leica lansert før 1925. Oskar Barnack tok en risiko med lansering av kameraet på denne tiden, fordi Tyskland var i en økonomisk resesjon.Leica ble imidlertid en kjempesuksess. Året 1933 hadde Leica solgt 100 000 kameraer.

Kameraer på denne tiden var som regel store og upraktiske. Det Oskar Barnack gjorde var å lage en prototype av et kamera som var mer praktisk, men som samtidig ga bilder av høy kvalitet.

Les mer i vår artikkel.

Leica M11 Monochrome

Leica M11 Monochrome er et drømmekamera for mange, med fantastiske spesifikasjoner, men den koster skjorta.

Dette kameraet har imponert mange profesjonelle fotografer – den leverer svart/hvite bilder av enorm god bildekvalitet.

Les mer i vår artikkel

YouTube-kanal for kamera-nerder

Japan Camera Hunter er en YouTube-kanal for vaskeekte kamera-nerder. På denne kanalen finner du beskrivelser av diverse kameraer, tips og historiske tilbakeblikk hvis du liker gamle kameraer. Les mer i vår artikkel.

Dette kameraet tåler det meste

Hvilket kamera er det som er det mest robuste akkurat nå? Dette er nå blitt testet og resultatene er klare.

Nettstedet dpreview.com har testet en rekke kameraer som både er vanntette, men er også såpass robuste at de tåler at du mister dem på bakken. Alle kameraene som ble testet skal også tåle kuldegrader og støv. Vinneren i denne testen er Olympus Tough TG-6.

Les mer i vår artikkel.

Ekstrafunksjoner for Canon-kameraet ditt

Magic Lantern er programvare som kjører fra et minnekortet i et kamera og leverer massevis av ekstrafunksjoner for Canon-kameraer, det vil si funksjoner som ikke er innebygde.

Magic Lantern er en såkalt firmware som opprinnelig er laget for Canon EOS 5D Mark II i 2009. Selv om denne programvaren er definert som firmware er ikke meningen at Magic Lantern skal erstattet den originale firmware-programvaren fra Canon eller påvirke den. Magic Lantern kjører ved siden av den originale firmware-programvaren. Magic Lantern skal ifølge utviklerne være enkelt å fjerne og skal innebære minimal risiko for kameraet. Magic Lantern gir deg flere ekstrafunksjoner for lyd, eksponering, video, LIVE VIEW og fokus.

Les mer i vår artikkel.

Ekstrempris for Oslo-utgave av Leica-kamera

Du har nå en unik mulighet til å skaffe deg et Leica-kamera. Det er flere ting som gjør dette tilbudet ganske spesielt. Kameraet er en spesiell Oslo-utgave og prisen for kameraet kan sies å være ganske ekstrem

Kameraet ble lansert i forbindelse med åpningen av Leica Store Oslo og det er et Leica M Monochrom med teksten OSLO inngravert bak på kamerahuset og foran på objektivet.

Denne spesialutgaven kommer i kun 10 eksemplarer på verdensbasis, men altså selges kun i Oslo. Kameraet er nå utsolgt. Prisen er 118 000 kroner.

Les mer i vår artikkel.

Unikt kamera med 16 objektiver innebygd

Det nærmer seg lansering av et kamera med hele 16 objektiver innebygd, altså ikke utskiftbare. Interessen skal visstnok være ganske stor, men resultatet av de første testene av kameraet er ikke spesielt positive.

Selskapet Light skal snart lansere kameraet Light L16 med hele 16 objektiver og 52 megapiksler. Dette kameraet ble presentert for første gang i oktober 2015 da prototypen ble presentert.

Les mer i vår artikkel.

Det siste i denne saken er at dette kamera blir ikke laget lenger, fordi det er for upraktisk for masseproduksjon. Les mer i vår artikkel.

Et revolusjonerende kamera ingen vil kjøpe

For tre år siden ble det lansert et kamera som var revolusjonerende. Med Lytro Illium kan du ta bilder og du kan endre på fokusen på bildene etter at du tar bildene.

Dette kameraet bruker en fantastisk teknologi, men dessverre for selskapet som produserer kameraet, har nesten ingen kjøpt kameraet. Problemer med dette kameraet er det har kun å by på denne ene teknologien, mens resten henger etter. Man kjøper ikke et relativt dyrt kamera kun på grunn av én teknologi når ikke resten av kameraet er godt nok.

Les mer i vår artikkel.

Hva er egentlig et speilløst kamera?

Mange av oss har hørt om speilløse kameraer, men hva er dette egentlig og hvilken kameratype av speilløse og speilreflekser er bedre? Her får du en oversikt.

Det var Olympus som lanserte det første speilløse kameraet i 2009, det var den såkalte Pen E-P1 og da fantes det plutselig et alternativ til speilrefleksen.

Speilløse kameraer er også kjent som CSC (Compact System Cameras) har utskiftbare objektiver på samme måten som speilrefleksen. Speilløse kameraer er uten et speilsystem som speilrefleksen. Speilløse kameraer er derfor i utgangspunktet lettere, mindre og har en enklere mekaniseme for å ta bilder.

Les mer i vår artikkel.

Sony går forbi Nikon på kameramarkedet

Sony overrasker stadig på kameramarkedet. Canon og Nikon har i mange år dominert kameramarkedet i verden, i hvert fall for speilreflekskamera.

Nå har imidlertid Sony gått forbi Nikon og er blitt nummer to i USA for speilreflekskameraer, eller rettere sagt markedet for fullformatsensor-kameraer med utskiftbare objektiver.

Les mer i vår artikkel.

Hvilket kameramerke er best?

Dette er det evige spørsmålet mange fotointeresserte stiller seg. Hvilket kameramerke tar de beste bildene? Det er YouTube-kanalen TheCameraStoreTV som bestemte seg for å teste dette. De testet kameramerkene Canon, Nikon, Sony, Fuji, iPhone, Pentax, Olympus og Panasonic.

De brukte bilder på JPEG-formatet for å teste hvilke kameraer som leverte bilder av beste kvalitet. Utgangspunktet for denne testen er bilder som kommer direkte fra kamerasensoren, altså uten redigering og forbedring.

Les mer om testen i vår artikkel.

Kameraduell: Sony vs Canon vs Nikon

Hvilket kameramerke er egentlig best av Sony, Canon eller Nikon? Nå er flaggskipene fra hvert selskap blitt testet, det vil si Sony a9, Canon 1DX Mark II og Nikon D5.

Det er kjent for mange at det er Canon og Nikon som har dominert kameramarkedet, så hvorfor er Sony tatt med i denne testen? Jo, Sony har nylig gått forbi Nikon når et gjelder et kamera som fotografene foretrekker. Derfor er det nå tre kameraprodusenter som topper markedet.

Les mer om denne testen i vår artikkel.

Tidenes dingser

Time Magazine har tidligere kåret det de mener er tidenes 50 dingser. På denne listen er det flere kameraer, inkludert Apple iPhone, Kodak Brownie og Polaroid kamera. Les mer i vår artikkel

Camera Wiki

Liker du gamle kameraer er nettsiden camera-wiki.org laget for deg. Her finner du en systematisk oversikt over gamle kameraer.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *