Viktig oppdatering for VLC Media Player
VLC Media Player har lenge vært en av de mest populære multimediaspillerne på markedet. Programmet er gratis, det er basert på åpen kildekode, og det er lett i bruk. En av fordelene med denne spilleren er at den støtter det meste av videoformater, uten behov for installasjon av ekstra kodeker.

Les også: YouTube-triksene

På denne siden får du tips om hva du faktisk kan bruke VLC Media Player til – vi tipper at du ikke er klar over alle mulighetene.

VLC 3.0.5

VLC Media Player 3.0.5 ble lansert 27. desember 2018 og den fikser en rekke feil som ble oppdaget i versjon 3.0.0.

Funksjoner

VLC Media Player kan spille det meste av videoer, inkludert ufullstendige og skadde filer. Denne spilleren kan også få tilgang til videofiler på ISO-filer, selv om det underliggende systemet ikke støtter ISO-filer.

vlc20_2

En av finessene med VLC Media Player, er at det ignorerer sonefordeling av DVD-plater. Det betyr at du kan se på en film, uansett hvilken sone den tilhører.

VLC Media Player kan også vise streamet innhold. Spilleren støtter Direct Media Object (DMO), og kan brukes til å se på DVB-C, DVB-T og DVB-S kanaler. Det kan kjøres direkte fra en minnepinne, eventuelt en ekstern lagringsenhet. Programmet støtter formater som MKV, Ogg, Mov, FLAC, MPC, MPEG-1, H.265, WMV3 og VC-1. Den støtter også undertekster.

Du finner en liste over funksjoner på videolan.org.

Tips og triks

Her finner du en oversikt over nyttige funksjoner i VLC Media Player:

 • Video fra YouTube
  Du kan legge inn en YouTube-adresse direkte inn i VLC Media Player, og avspille videoen i programmet. Dette gjør du via menyen Spill av; Spill av, Nettverk. Her kan du lime inn YouTueb-adressen, og klikke på Spill av-knappen. Så kan du fortsette med å se YouTube-videoen i VLC Media Player programmet-

 • Last ned YouTube-videoer
  Ønsker du å laste ned YouTube-videoer, kan du fikse dette med VLC Media Player. Du starter med å kopiere adressen til en bestemt video på youtube.com, kjører deretter VLC Media Player-programmet, og åpner et vindu via menyen Media, Åpne nettverkskringkasting.

  Lim inn YouTube-adressen under Nettverk-fanen, og klikk på Spill av. Velg Tools og Kodekinformasjon. Kopier hele teksten ved Location nederst, og lim denne teksten i adressefeltet i nettleseren. Du vil da få tilgang til selve kildefilen på serveren til YouTube. Nå kan du bare høyreklikke på videoen og velge Lagre videon som, og du kan lagre videoen på din PC.

 • Videoer på nettet
  Du kan laste ned og avspille videoer du finner på nettet. Du kan bruke en rekke verktøy i VLC Media Player for å manipulere avspillingn. Dette gjør du via Media, Stream, Nettverk og lim inn nettadressen til videoen. Velg Convert fra hvis du ønsker å laste ned videoen.

 • Ta opp video eller lyd
  Ønsker du å ta opp video eller lyd du hører på akkurat nå, kan dette ordnes via . Vis, Avanserte kontroller. Da får du egen verktøylinje nederst i VLC-vinduet, med knappene «Start opptak», «Ta skjermbilde», «Loop from point A to point B contiuously – Click to set point A», og «Frame by frame».

 • Video av handling på skrivebordet
  Du kan bruke VLC Media Player til å lage en video av det du gjør på skrivebordet i Windows. Du aktiverer denne muligheten via menyvalget Media, Gjør om/Lagre, Capture Device. Velg Skrivebord fra rullegardinmenyen ved Capture Mode. Velg ønsket «frame rate», og klikk på «Convert/Save». Velg videoformat, og til slutt Start. Velg Stop når du er ferdig.

 • Ta opp en video fra webkamera
  Du kan ta opp en video fra webkamera på PC-en din, altså det innebygde kameraet i PC-en din. Dette gjør du via Media, Åpne opptaksenhet, Capture Device, Capture Mode, DirectShow. Velg videoenhet og lydenhet. Klikk på Spill av og VLC Media Player strømmer da video fra webkameraet ditt.

 • Fjernstyr VLC Media Player fra nettleseren
  Du kan faktisk fjernkontrollere VLC Media Player fra nettleseren din. Dette kan være nyttig hvis du bruker VLC Media Player på en PC som er et mediasenter. Du kan kontrollere VLC Media Player via en PC eller en mobiltelefon. Gå til Tools og Innstillinger. Sett en hake ved «Alle&» ved «Vis innstillinger» nederst til venstre. Klikk på Hovedgrensesnitt og sett en hake i Web. Velg Lua Intepreter via Brukerflatemodul og denne funksjonen skal nå være aktivert. Du kan testet ved å besøke adresse localhost:8080 i nettleseren din.

 • DVD-brenner
  VLC Media Player har en innebygd DVD-brenner. Denne finner du via Media, Gjøre om/Lagre og Disk-fanen.

 • Abonner på podcast
  Du kan bruke VLC Media Player som en enkel podcast-app. For å få tilgang til denne muligheten, må du først aktivere spilleliste-menyen, hvis ikke denne er allerede aktivert. Hold musepekeren over Internet/Podcaster. Da får du opp et plusstegn. Her kan du legge til RSS for den podcasten du ønsker å legge til.

 • Radio
  Du kan høre på internett-radio via spilleliste-menyen. Her er det bare å bla i stasjoner under Internett-menyen. Du kan eventuelt legge til radiostasjoner hvis du vet nettadresse – dette gjør du via Media, Stream, Network.

 • Video som skjermbilde
  Du kan velge at VLC Media Player spiller av en video som et skjermbilde på PC-en din. Dette ordner du via Tools, Innstillinger og Video. Velg «DirectX (DirectDraw) video output» via Output. Klikk på Lagre-knappen og avslutt VLC Media Player og start programmet på nytt. Neste gang du avspiller en video vil det dukke opp et menyvalg på høyreklikkmenyen hvor du kan velge å avspille video som et bakgrunnsbilde.

 • Konverter video til et annet format
  Du kan kovertere en videofil til et annet format. Dette gjør du via menyvalget Media, Gjør om/Lagre. Bla deg frem til filen du ønsker å konvertere, og velg formatet (kodeken) du ønsker å kovertere til.

 • Vannmerke
  Du kan bruke VLC Media Player til å legge et vannmerke til en video. Dette kan du gjøre via Tools, Effekter og filtre, Videoeffekter og Overlegg. Her kan du legge tekst eller logo til en video.

 • Video i ASCII-tegn
  Dette er en artig morosak. Du kan velge å avspille en video i ASCII-tegn. Dette ordner du via Tools, Innstillinger, Video, Output og velg «Color ASCII art video output».

 • Ta et skjermbilde
  Trenger du et skjermbilde av en video kan du trykke på hurtigtasten Shift+S på tastaturet mens du ser på en video. Bildet lagres i standard bildemappen i Windows.

 • Opprett et bokmerke
  Du kan opprette et bokmerke midt i en video slik at du kan fortsette å se videoen på et senere tidspunkt. Dette kan du gjøre via menyen Spill av, Egentilpassede bokmerker, Manage. Klikk på Lag for å opprette bokmerket. Vær klar over at dette menyvalget dukker kun opp hvis du spiller av en video i VLC Media Player. Muligheten er borte hvis du har en tom (uten aktivitet) mediaspiller.

 • Legg til undertekst
  Du kan legge til undertekst dersom en video ikke har dette allerede. Sett i gang en video og klikk på menyen Subtitle og Legg til undertekstfil. Her kan du bla deg frem til din egen fil og legge denne til videoen.

 • Raskere/saktere avspilling
  Denne muligheten kan være svært nyttig hvis du for eksempel ser på podcast, lydbok eller forelesning. Bruk hurtigtasten ] for å få raskere avspilling og [ for å få saktere avspilling.

 • Addons og skins
  Du finner tilleggsprogrammer (for flere funksjoner) for VLC Media Player på addons.videolan.org, og skins (for å endre utseende) finner su på videolan.org/vlc/skins.php.

Tillegg og utvidelser

Du kan utvide funksjonaliteten med tillegg og utvidelser. Du finner disse via menyvalget Verktøy, Tillegg og utvidelser. Du kan lete etter tillegg ved å klikke på «Finn tillegg på nettet»-lenken. Du får da opp en liste over tillegg som er aktuelle for VLC Media Player. Her er en del tillegg og utvidelser vi anbefaler:

 • Playlist Cleaner kan brukes til å rydde i spillelisten.

 • Moments’ Tracker kan brukes til å lagre spesielle øyeblikk (scener) i en video. Du kan senere gå tilbake til disse øyeblikkene.

 • Syncplay kan brukes til å spille av den samme video på to ulike datamaskiner samtidig. Du kan med andre ord se på den samme vidoene samtidig med venner og kjente.

 • TuneIn Radio gjør at du kan høre på radio via VLC Media Player.

 • Resume Media kan brukes til å spille av en video fra det tidspunktet du så på videoen sist.

 • VLSub kan brukes til å søke etter undertekster for videoer på nettet.

 • Time v3 viser antall minutter på skjermen, det vil si hvor mye du har spillt av en video.

 • Info Crawler søker på internett etter informasjon om videoen du ser på.

 • Intro and Credits Skipper definere lengden på en intro på en episode på en video og hopper fremover på videoen slik at du slipper å se den samme introen hver gang du ser en episode.

 • Remember Playing Now kan brukes til å lagre låter og artister når du hører på radio via VLC Media Player.

Last ned

Du finner VLC Media Player på videolan.org. Velg språkversjon, for eksempel Norwegian, og klikk på Ok og Neste flere ganger under installasjonen. Du kan eventuelt endre standardinnstillinger hvis du har behov for dette. Ellers kan du klikke på Installer til slutt.

Hvis du kjører VLC Media Player for første gang vil du få opp et sprettoppvindu som spør deg om «Privatsliv- og nettverkstilgangs-retningslinjer». Dette er en plakat som forteller at programmet lagrer ikke noen informasjon om deg som bruker.

Programmet ber deg likevel om tillatelse til nettverkstilgang for metadata, pluss om programmet skal sjekke automatisk for oppdateringer. Du kan eventuelt si nei til dette.

Kilder: Videolan.org, Wikipedia.org

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *