Gratis planetarium for PC-en din
Stellarium er et program som viser realistiske 3D simuleringer av stjernehimmelen på din dataskjerm akkurat som du ser med det blotte øye, kikkert eller et teleskop.

Les også: Utforsk verdensrommet med NASA-app

Du får tilgang til visning av mange tusen stjerner, stjernetåker, galakser, planeter og måner, direkte på PC-en din.

Du kan klikke på objektet du ønsker for å se nærmere på og for å få mer informasjon om det aktuelle objektet. Du kan velge å vise himmelen basert på din geografiske plassering på jorden. Du kan se en simulering av forskjellige bevegelser.

Programmet tilbyr også realistisk visning av atmosfære, soloppgang, solnedgang, stjernskudd og stjernebilder.

Last ned

Du finner Stellarium på stellarium.org – programmet støtter Windows (32-bit og 64-bit), Mac og Linux. Programmet finnes i flere språkversjoner, inkludert norsk – du velger språkversjon under installasjon.

I bruk

Du får opp visning av himmelen fra et bestemt sted på jorden når du kjører programmet. Du kan bevege musepekeren ned til venstre på skjermen for å få opp menyene. Her kan du blant annet velge stjernebilde, objekter og sted. Klikk på de forskjellige knappen for å se hva de gjør. Hvis du for eksempel klikker på Atmosfære får du opp stjernehimmel.

Du kan også bevege musepekeren nederst lengst til venstre og velge Stedsvalg. Du får da opp et verdenskart hvor du kan klikke på et annet sted på jorden.

Det kan ta tid å bli vant til alle mulighetene i programmet, men du kan altså starte med å velge stedsvalg-menyen og klikke på ulike steder på jorden.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *