Nyttige Twitter-tips
Har du lyst å bli bedre Twitter-bruker? Her finner du grunnleggende informasjon om Twitter, pluss flere tips og triks. Du finner blant annet tips om nyttige verktøy som kan gjøre Twitter-bruken mer effektiv.
Twitter kan brukes direkte i nettleseren, men her finner du tips om programvare som er tilrettelagt for Twitter, og som gir flere muligheter og konfigurasjoner.
Hva er egentlig Twitter?
Twitter er en såkalt mikrobloggtjeneste, som brukes til å legge ut kort meldinger på maksimum 140 tegn. Dette tallet er nå blitt økt til det dobbelte, det vil si til 280 tegn.
Ord som brukes på Twitter
Dette er noen nøkkelord som brukes på Twitter, og som er nyttige å kjenne til:
-
Tweet (substantiv): en Twitter-melding.
-
Tweet (verb): det å sende en Twitter-melding. Direkte oversettelse av twitter fra engelsk til norsk er kvitre, men da er vi ute i naturen og ikke på internett.
-
Retweet (substantiv): en Twitter-melding som opprinnelig er sendt ut av en annen bruker, men som er videresendt til deg (eller en annen Twitter-bruker).
-
Retweet (verb): det å videresende ut en Twitter-melding som opprinnelig stammer fra en annen bruker.
Det kan nevnes at du kan nå legge inn din egen kommentar i en melding som du retweeter. Dette kan være veldig praktisk hvis du har en tilleggskommentar.
-
Tweets: antall Twitter-meldinger som er sendt av en bestemt Twitter-bruker.
-
Following: antall Twitter-brukere som du følger.
-
Followers: antall brukere som følger deg.
-
Listed: antall brukere som følger en annen Twitter-bruker.
Symboler som brukes på Twitter
Diverse symboler som brukes i Twitter (vær oppmerksom på at det skal ikke være noe mellomrom mellom symbolet og ordet/brukernavnet):
#
«Hashtags» brukes til å merke søkeord i Twitter-meldinger. Hvis du setter # foran at ord (for eksempel #norway), vil det aktuelle ordet bli en lenke som kan søkes etter når du klikker på det.
#forrigetweet
Dette er en spesiell type hashtag som brukes i Norge. Den brukes til å referere til en tidligere sendt tweet, hvis for eksempel 140 tegn ikke strekker til, eller hvis man ønsker å komme med tilleggskommentar til tidligere sendt tweet. Bruker du denne hashtagen, så vet leseren at brukeren har sendt en tweet på et tidligere tidspunkt, som hører sammen med denne tweeten.
Et alternativ til å bruke hashtagen #forrigetweet er at du svarer på din egen tweet hvis du har en oppfølging til den forrige tweeten.
Det bør nevnes her at du kan svare på din egen Twitter-melding og dermed legge ut en oppfølging til den forrige meldingen. Dette kan gjerne brukes i stedet for hashtagen #forrigetweet.
@
Krøllalfa brukes til gjøre det lettere å finne informasjon om en Twitter-bruker, for eksempel @twitter. Ordet med @ foran blir nemlig til en lenke som går til brukerens Twitter-profil, dersom du klikker på ordet.
Avansert søkeverktøy
Twitter.com/search-advanced gir deg flere søkealternativer. Her kan du blant annet søke etter ord, fraser eller hashtags. Du kan også definere språk for et bestemt søk, og bestemte Twitter-brukere.
Analyser effekten av dine tweets
Du kan bruke analytics.twitter.com til å analysere reaksjonene av dine Twitter-meldinger. Her kan du blant annet se hvordan andre brukere reagerer på dine tweets, antall brukere som ser dine tweets, og hvilke tweets som er populære – du får et høyrere såkalt «Engagement rate» dersom mange klikket på, retweeter, besvarer, eller på andre måter reagerer på dine tweets.
Twitter-kort gir deg kontroll
Det kan virke som Twitter har valgt å gjøre ting vanskelig for brukere som ønsker å endre innhold i en Twitter-melding dersom de oppdager en feil i meldingen. Dette er et irritasjonsmoment som du kan heldigvis gjøre noe med. Les mer i vår artikkel.
Twitter massesletter kontoer
Av og til vil tusenvis av Twitter-kontoer slettes. Hensikten er å fjerne kontoer som er falske og som ødelegger tjenesten. Disse tiltakene viser seg å ha meget god effekt på ytelsen og stabiliteten til Twitter. Les mer i vår artikkel.
Twitter Analytics
Followerwonk.com kan blant annet brukes til å finne Twitter-brukere som er interessert et spesifikt tema. Du kan også analysere dine Twitter-følgere.
Norske Twitterbrukere
På nettsiden tvitre.no finner du statistikk over Twitterbruk i Norge. Denne statistikken er ikke oppdatert lenger, dessverre, så tallene du ser på denne nettsiden er gamle og de viser ikke riktig tall.
UnTweeps
Untweeps gjør det enklere å rydde opp i dine følgere. Bruk denne tjeneten til å finne følgere som er mer eller mindre inaktive på Twitter.
Twitter-trender
Disse tjenestene kan være nyttige for å finne trender på Twitter, og ellers på sosiale nettsider:
-
Nettsiden hashtags.no gir deg en oversikt over hva som er populært i Twitter-Norge akkurat nå.
-
Nettsiden trendsmap.com gir deg en oversikt over hashtags i ulike deler av verden, det vil si hva som er populært å bruke.
-
På tagboard.com finner trender på sosiale medier.
-
Med tweetreach.com kan du søke etter ord på Twitter-konti, altså du kan finne ut hvor mange Twitter-konti som ser ditt søkeord.
Du finner mer informasjon om Twitter på support.twitter.com.
Slik får du flere følgere
Er ikke du kjendis får du ikke så mange Twitter-følgere, med mindre du gjør noe aktivt med saken. Her får du tips.
- Du kan få følgere blant venner, familie og arbeidskolleger.
- Vær en aktiv bruker, altså send mange tweets.
- Send tweets som engasjerer – nyttige, interessante, morsomme.
- Puss opp Twitter-profilen din.
- Bruk hashtags i dine tweets.
- Følger du andre, vil disse gjerne også følge deg.
Er du virkelig desperat, går det an å kjøpe Twitter-følgere. Dette er imidlertid ikke noe vi anbefaler – denne metoden øker jo bare tallet på følgere, men er egentlig ikke «reelle» følgere. I tillegg risikerer du at Twitter.kontoen din stenges, hvis dette oppdages.
Twitter har satt en sperre på 2001 following, det vil si når tallet 2001 er nådd, kan du ikke følge flere på Twitter. For å fjerne denne sperren har Twitter definert det magiske tallet 1816, altså når 1816 Twitter-brukere følger deg, kan du følge flere enn 2001.
Sperren er imidlertid ikke fjernet helt, hvis du får 1816 followers. Dette er en gradvis prosess – du kan gradvis øke antall following over 2001, i det du får flere followers.
Du finner mer informasjon om following, både på «Twitter FAQ» og «Twitter Following rules»
Skadelige meldinger
Vær forsiktig med meldinger du får via «Direct messages» – dette er i utgangspunktet personlige meldinger som sendes til deg direkte. Problemet er at slike meldinger kan være virusinfiserte. Du bør rett og slett ignorere slike meldinger.
Spam i «Notifications»
Hvis du har brukt Twitter en god stund, har du sikkert opplevd at noen (en annen Twitter-bruker) nevner ditt Twitter-brukernavn i en melding som dukker opp i menyvalget Notifications. Dette menyvalget viser i utgangspunktet historikken rundt andres aktiviteter som har med deg å gjøre, for eksempel hvis noen har lagret din tweet som favoritt, eller hvis noen har re-twitret din tweet.
Problemet oppstår når noen legger inn ditt Twitter-brukernavn i egen Twitter-melding, en melding som egentlig ikke har noe med deg å gjøre. Denne typen handlinger er ikke noe annet enn spam, og kan i beste fall være irriterende, i verste fall være farlig å klikke på. Det er uten videre ikke enkelt å slette disse meldingene, fordi du kan i utgangspunktet kun slette meldinger som er dine egne.
Det finnes likevel et «triks» for å bli kvitt søppelet, og det er å klikke på Twitter-brukernavnet til den som sender meldingen, og klikke på rullegardinmenyen på venstre siden av «Follow» (for all del ikke klikk på selve «Follow»-knappen). Fra menyen kan du velge «Block or Report», og velg deretter Block for å blokkere vedkommende bruker – den aktuelle meldingen fjernes da fra listen!
Twitter-programvare
Det går helt fint an å bruke Twitter direkte i nettleseren, og for mange brukere passer dette utmerket. Mange opplever det som en fordel å bruke samme programmet på Twitter som de bruker på surfing.
Hvis du derimot ønsker et mer fleksibelt grensesnitt, og flere muligheter, finnes det spesialprogrammer for Twitter. Her får du en oversikt over noen av disse.
-
Tweetdeck gir flere konfigurasjonsmuligheter enn det Twitter i nettleseren tilbyr. Du kan dele opp grensesnittet i flere kolonner, hvis du ønsker det. Du får også filtermuligheter. Det er også mulig å bruke flere Twitter-konti i samme programmet.
-
Janetter er en app som er en av de mest fleksible på markedet, når det gjelder konfigurasjon av grensesnittet. Du kan velge flere kolonner, støtte for flere Twitter-konti, mulighet for valg av tema, mulighet for valg av fonter, bakgrunnsbilder, ulike varsler, autofullfør og hurtigtaster, bare for å nevne noen få muligheter.
-
Echofon er en rask app som blant annet tilbyr synkronisering av uleste tweets mellom ulike enheter. Denne appen er tilrettelagt for visning av bilder og videoer.
Informasjon og tips
Du finner mer informasjon og tips på disse sidene:
Siste kommentarer