Nyttige Spotify-tips

Spotify er kanskje den mest populære tjenesten for streaming av musikk. Her for du informasjon om tjenesten og masse tips om hvordan du kan få mer ut av tjenesten.

Les også: Musikk på nettet

Spotify er en tjeneste som har kunnet tilby streamet musikk siden 2006. I juni 2016 hadde Spotify over 100 millioner aktive brukere og i september 2016 hadde Spotify over 40 millioner betalende kunder. I mai 2018 hadde Spotify over 75 millioner betalende brukere, ifølge Wikipedia.

Hvor mye koster Spotify?

Dette er Spotify-utgavene:

 • Free – gratis musikk med reklame. Denne utgaven har en rekke begrensninger i tillegg til å være reklamebasert, men er et godt alternativ for deg som vil prøve tjenesten eller som ønsker å bruke Spotify i ni og ne. Du kan ikke bruke tjenesten på mobile enheter.
 • Premium – hør på ubegrenset musikk med bedre lydkvalitet. Du kan bruke tjenesten på mobile enheter. Koster 109 NOK per måned. Bruker du Spotify en del bør du nesten ha Premium-konto.
 • Family – en Premium-konto som kan deles med familiemedlemmer. Prisen er 169 NOK per måned for opptil 5 personer.

Du finner detaljene på spotify.com.

Gratisversjonen har en del begrensninger i forhold til Premium. Dette får du med Premium som du ikke får med gratisversjonen:

 • Uavbrutt lytting uten reklame.
 • Du kan bruke Spotify på mobilen.
 • Bedre lydkvalitet.
 • Mulighet for offline-modus (last ned musikk på enheten).

Bruk Spotify direkte i nettleseren!

Du installerer en app på PC-en din eller på dine mobile enheter, når du skal bruke Spotify. Du kan også bruke Spotify direkte i nettleseren din, og da bruker du nettadressen play.spotify.com og logger deg på som vanlig.

Søkefunksjon

spotify_search

Du søker etter låter, artister, album, spillelister, podcaster, video, andre Spotify-brukere og en sjanger. Les mer om søkefunksjonen på spotify.com.

Du kan bruke et søkefilter på denne måten:

artist:Pink Floyd (da får du en liste med alle låter fra Pink Floyd).
track:Sound of Silence (da får du en liste med alle låter som har «Sound of Silence» i navnet).
album:White Album (du får en liste med «White Album» i navnet)
year:1980 (du får en liste over musikk fra et bestemt år).
year:1980-90 (du får en liste over musikk fra denne perioden).

Du finner flere forslag på spotify.com

Spotify Search er en Firefox-utvidelse som gjør det mulig å høyreklikke på en låt i Spotify og da kan du få mer informasjon om låten og om artisten.

Bla i musikk på Spotify

spotify_browse

Du kan finne det du er ute etter ved å bla i Spotify-vinduet. Dette gjør du via menyen på venstre siden i Spotify-vinduet. Her finner du fem menyvalg:

 • Songs – låter du har lagret som dine favoritter.
 • Albums – album du har lagret som fine favoritter.
 • Artists – dine favoritt-artister.
 • Stations – radio-stasjoner du har merket.
 • Local Files – eventuelle lokale filer.

Listen under «PLAYLISTS» vil øke etter hvert som du importerer flere spillelister eller lager dine egne.

Les mer på spotify.com

Spillelister

En spilleliste er en samling av låter som du eller en annen Spotify-bruker har opprettet. Du kan opprette en spilleliste ved å klikke på «New Playlist» nederst til venstre i Spotify-vinduet.

Du kan legge en låt til en spilleliste ved å høyreklikke på en låt og velge «Add to playlist» fra menyen. Du vil få en liste over dine spillelister i menyen. Les mer på spotify.com

Det finnes ganske mange nettsider som tilbyr nedlastbare spillelister. Dette er noen eksempler:

Du finner flere spilleliste-triks i vår guide.

Hurtigtaster

Spotify støtter hurtigtaster – her er noen nyttige hurtigtaster:

 • CTRL+høyrepil: gå til neste låt
 • CTRL+venstrepil: gå til forrige låt
 • CTRL+pil opp: høyere volum (lyd)
 • CTRL+pil ned: lavere volum (lyd)
 • CTRL+N: opprett ny spilleliste
 • Mellomrom: pause

Du finner flere hurtigtaster på spotify.com.

Discover Weekly

Under Playlists til venstre i Spotify-vinduet finner du Discover Weekly-menyvalget. Hvis du klikker på dette får du en rekke forslag til låter, dette er et utvlag av låter som er basert på låter du tidligere har hørt på.

Spotify Running

Spotify har en egen musikk-kategori for løping og andre aktiviteter. Da spilles musikk som passer til trening. Du finner denne muligheten på mobilen din via Browse, Running.

Følg venner

På høyre siden i Spotify-vinduet finner du en Find friends-lenke du kan bruke til å følge dine venner på for eksempel Facebook. Dermed kan du få tips om musikk som ikke du har oppdaget, det vil si du kan de dine venners aktiviteter på Spotify.

For ordens skyld, hvis du ikke ønsker at dine venner skal se hva du hører på. Du kan midlertidig skjule din aktivitet på Spotify – klikk på navnet ditt øverst til høyre i Spotify-vinduet og velg «Private Session». Dette valget deaktiveres neste gang du starter Spoitfy på nytt eller du kan gjøre det manuelt via samme meny.

Offline-modus

Du kan høre på musikk uten å være koblet til internett, det vil si du kan laste ned musikk på enhetene din og høre på den senere uten tilgang til internett. Denne funksjonen er kun tilgjengelig for Premium-brukere. Les mer på spotify.com

Del musikken!

Du kan dele musikk du finner på Spotify med dine venner. Bruk «Send to» for å dele via e-post eller «Post to» for å dele via sosiale tjenester. Les mer på spotify.com.

Ønsker du å dele musikken på din blogg eller en nettside kan du høyreklikke på en bestemt låt og velge Copy Embed Code. Du har da kopiert en kode på utklippstavlen, og denne koden kan du så kopiere til din blogg eller en nettside, og besøkerne vil da få en mulighet til å avspille låten via din blogg eller din nettside.

Du kan også dele en spilleliste med dine venner. Høyreklikk på en spilleliste og velg «Collaborative Playlist». Så kan du sende lenken til dine venner.

Kontroller Spotify-strøm via mobilen

Spotify har en egen funksjon som gjør at du kan bruke andre enheter, for eksempel mobiltelefonen, til å styre musikkstrømmen til andre enheter. Du finner denne funksjonen via menyvalget Edit, Preferences og Devices. Klikk på OPEN DEVICES MENU for å koble til andre enheter.

Radio er en artig mulighet

Spotify har en ganske artig radio-funksjon mange ikke er klar over. Du kan spille musikk basert på en underkategori du velger. Her kan du blant annet annet velge musikksjangere, men en veldig artig mulighet er musikk fra ulike tiår, for eksempel fra 60-tallet. Her finner du gamle gode slagere!

Les mer på spotify.com

Det siste er at Spotify har fjernet radio-funksjon, men vi aner ikke hvorfor – les mer i vår artikkel.

Har du oppdaget Daily Mixes?

Daily Mixes er en funksjon som spiller av dine favoritt-musikk. Denne funksjonen kjører uten at du trenger å gjøre noe ekstra. Den finner musikk basert på hva du har tidligere hørt på. Les mer i vår artikkel.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *