Photoshop-guiden
Adobe Photoshop er et program for å redigere bilder og er av de fleste ansett som det beste bildeprogrammet på markedet. Det er en del av pakken Creative Cloud.

Les også: Hva er Creative Cloud?

Det er blitt såpass anerkjent at mange snakker om å photoshoppe (verb) når de snakker om avansert manipulering av bilder, på samme måten som mange snakker om å google (verb) noe når de søker etter noe på internett.

Denne artikkelen er i utgangspunktet en grunnleggende guide om Photoshop, men den lærer også bort triks.

Hvor mye koster egentlig Photoshop?

Før 2011 var engangsprisen på Photoshop såpass høy at dette ikke var aktuelt for hvermansen å kjøpe verdens beste bilderedigeringsprogram. Adobe har endret prismodellen for Creative Cloud-pakken og er nå kun tilgjengelig i et abonnement – du betaler fast pris hver måned og prisen er ikke like avskrekkende lenger.

Prisen på Photoshop avhenger av hvilken pakke du velger. Den rimeligste pakken inkluderer både Photoshop og Lightroom i den samme pakken og prisen er i skrivende stund 117 NOK per måned, det vil si rundt 1400 per år. Du finner prisoversikten på adobe.com.

Grensesnittet

Når du starter opp Photoshop får du opp et vindu med følgende valg:

 • Nylige – filer du åpnet sist.

 • CC-filer – gir deg en mulighet til å synkronisere bildene.

 • Opprett ny – her kan du opprette en ny fil. Du får da et nytt vindu som gir deg en mulighet til å definere filen du skal opprette. Her finner du altså dokumentinnstillinger.

 • Åpne – her kan du åpne en fil. Dette er nok den vanligste valget, det vil si du åpner et bilde for å redigere det videre.

Selve Photoshop-grensesnittet er delt i flere områder. På toppen finner du menyer som Fil, Rediger, Bilde, Lag, Tekst, Velg, Filter, 3D, Vis, Vindu og hjelp. Det er her du får tilgang til alle funksjonene i Photoshop.

Det kan nevnes at du kan bruke Adobe Bridge til å organisere dine bilder, altså i tillegg til Photoshop. Bridge er gratis – les mer i vår Bridge-guide.

Like under menyene (mellom menylinjen og bildet) finner du ikoner som gir deg tilgang til finjustering av verktøyene. Disse ikonene vil endre seg i forhold til hvilket verktøy du velger på den å venstre siden.

Verktøylinje på venstre siden. Her får du tilgang til 25 forskjellige verktøy som kan brukes til å redigere bilder. Her finner du følgende verktøy: flytte, markering, lasso, hurtigvalg, beskjæring, pipette, flekkreperasjonspensel, pensel, klonestempel, historikkpensel, viskelær, gradering, gjør mindre skarpt, gjørr lysere, penn, tekst, banemerking, rektangel, hånd, zoom, rediger verktøylinje, forgrunnsfarger, bakgrunnsfarger, hurtigmaske og skjermmodus.

Velg et arbeidsområde

Du kan velge hvilke verktøy du ønsker å ha tilgang til og du kan på denne måten lagre ditt eget arbeidsområde. Du velger dette via menyvalget Vindu og Arbeidsområde. Her kan du blant annet velge Viktigste (standardvalget), 3D, Grafikk og internett, Bevegelse, Male og Fotografering. Er du fotointeressert bør du altså velge arbeidsområdet Fotografering.

Lag

Lag er den viktigste funksjonen i Photoshop og derfor har den fått egen side. Les mer i vår guide.

Photoshop-triks

Her skal det etter hvert samles populære triks med Photoshop. Vi starter med det klassiske trikset med å sette sammen to bilder. Dette kan gjøres på flere forskjellige måter. Det vi gjør her er å klikke og dra ett bilde oppå et annet for deretter justere forgrunnsbildet i forhold til bakgrunnsbildet. Les mer i vår guide.

Photoshop-kurs

Det finnes en rekke gode videobaserte Photoshop-kurs. Dette er våre favoritter:

 • Photoshop Tutorials
  adobe.com finner du nybegynnerkurs om Photoshop.

 • The Complete beginners guide to Adobe Photoshop
  Dette er Photoshop-kurs vi anbefaler. Det er frilanser Gareth David som har laget dette kurset. Det dreier seg om totalt 33 videoer. Kurser er riktignok fra 2014, men mange av prinsippene og funksjonene er fortsatt de samme. Les mer i vår artikkel.

 • PhotoshopCafe
  Dette er en YouTube-kanel med masse tips og triks for Photoshop – les mer.

 • Photoshop Videos
  Julieanne Kost er en ekspert på blant annet Photoshop og har laget en rekke gode kurs på video. Du finner kursene på jkost.com.

 • Photoshoptutorials.tv
  Dette er en YouTube-kanal med Photoshop-kurs. Du finner kanalen på https://www.youtube.com.

Lenker

Vi har samlet de beste Photoshop-lenkene:

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *