Innføring i Creative Commons
Mange har sikkert hørt om Creative Commons i forbindelse med rettigheter til blant annet bilder, men hva er egentlig Creative Commons? Her får du oversikten!

Les også: Last ned gratis bilder

Hva er Creative Commons?

Creative Commons er en ideell organisasjon som jobber for å øke antall åndsverk som alle kan dele med andre, og som alle kan jobbe videre på. Organisasjons hovedoppgave er å utarbeide lisenser som blant annet brukes på bilder.

Mange forbinder Creative Commons (CC) med lisenstyper, men CC er altså i utgangspunktet en organisasjon som jobber med lisenser. Navnet på organisasjonen brukes også som en betegnelse på en CC-lisens.

To formater – enkelt og komplisert

CC-lisenser finnes på to formater: «Commons Deed» er den korte varianten, for vanlige folk. «Legal Code» er den lange varianten for jurister.

Ulike CC-lisenser

CC deles i følgende 6 lisenser (vi har lenket til «Commons Deed»). Vi fokuserer på CC for bilder, men CC kan altså være lisens for annen type åndsverk. Det er CC 4.0 som er gjeldende:

creative_commons2

  • CC BY – det er lov å dele, kopiere, distribuere og spre verket i hvilket som helst medium eller format. Det er lov å bearbeide, remixe, endre, og bygge videre på materialet til et hvilket som helst formål, inkludert kommersielle. Dette er den mest fleksible og åpne CC-lisensen. Her er det meste lov. Den anbefales dersom du ønsker maksimal spredning av et bilde.

  • CC BY-SA (del på samme vilkår) – det er lov å dele, kopiere, distribuere og spre verket i hvilket som helst medium eller format. Det er lov å bearbeide, remixe, endre, og bygge videre på materialet til et hvilket som helst formål, inkludert kommersielle. Denne lisensen blir ofte sidestilt med «copyleft» og åpen kildekode-lisenser. Denne lisensen brukes av blant annet Wikipedia.

    «Del på samme vilkår» betyr at bildet må bære tilsvarende lisens som originalbildet. CC BY-lisensen er altså ikke like streng som CC BY-SA.

  • CC-BY-ND (ingen bearbeidelse) – det er lov å dele, kopiere, distribuere og spre verket i hvilket som helst medium eller format til et hvilket som helst formål, inkludert kommersielle.

  • CC-BY-NC (ikke-kommersielt) – det er lov å dele, kopiere, distribuere og spre verket i hvilket som helst medium eller format. Det er lov å bearbeide, remixe, endre, og bygge videre på materialet.

  • CC-BY-NC-SA (ikke-kommersielt – det er lov å dele, kopiere, distribuere og spre verket i hvilket som helst medium eller format. Det er lov å bearbeide, remixe, endre, og bygge videre på materialet.

  • CC-BY-NC-ND (ikke kommersielt – ingen bearbeidelse) – det er lov å dele, kopiere, distribuere og spre verket i hvilket som helst medium eller format. Dette er den mest restriktive CC-lisensen.

Lisensvelger

Hvis du synes dette er komplisert, kan du bruke lisensvelgeren til å velge riktig lisens, og/eller for å generere korrekt HTML-markeringstekst som du kan benytte for å legge inn riktige metadata i lenken til lisense.

Public Domain Mark

Public Domain-merket kan brukes til å merke et verk som er fri for alle kjente opphavsrettsbegrensinger. Les mer om Public Domain på creativecommons.org

CC0

CC0 kan brukes til å fraskrive deg alle opphavsrettigheter. Bilder med CC0-lisens kan brukes og endres fritt uten noen betingelser. Les mer om CC0 på creativecommons.org

Hva er egentlig vitsen med Creative Commons?

Denne forklaringen er tatt fra creativecommons.no:

Men Creative Commons hovedprosjekt er å tilby ett sett med kvalitetssikrede juridisk bindende avtaler som gjør det mulig for rettighetshavere å gi forhåndslisens for visse opphavsrettigheter knyttet opp til at lisenstaker forplikter seg til å oppfylle visse vilkår, i en form som tåler å prøves for retten.

App som finner CC-bilder

En ny Android-app er tilgjengelig i betaversjon som kan brukes til å finne bilder med CC-lisens. Appen har navnet The List og kan lastes ned fra thelist.creativecommons.org

Denne appen kan du altså bruke til å finne bilder som du kunne tenke deg å bruke på bloggen din, nettsiden din eller et anner formål. Greia er at du søker et bilde som har et spesielt tema.

Det understrekes at appen ikke er lansert ennå, men den finnes i en prøveversjon. Les mer om appen på digitaltrends.com.

Mer informasjon

Les mer om CC-lisenser på creativecommons.org. Du finner også informasjon på nettsiden til Creative Commons Norge.

Kilder: Creativecommons.org, Creative Commons Norge, Wikipedia

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.