Geotagging av bilder er enklere enn du tror

Dette er en del av en større guide om programmet Lightroom Classic som kan brukes til å organisere og redigere bilder. Denne delen handler om Map-modulen.

Les også: Den store Lightroom-guiden

Lightroom Classic er delt i flere moduler og det er Map-modulen som nå står for tur. Map-modulen kan brukes til å geotagge bildene dine.

Bruker Google Maps

Det betyr at du kan legge plassering inn i bildene dine, det vil si hvor bildene er tatt. Denne funksjonen i Lightroom Classic er drevet av Google Maps med alle fordelene det medfører, blant annet brukervennlighet. Du kan zoome inn på kartet for å se detaljene og du kan dermed se mer nøyaktig hvor bildene dine er tatt.

Når du starter Map-modulen for første gang, altså uten noen geotagging vil du få opp et verdenskart uten noen bilder på kartet. Etter hvert som du geotagger bilder vil du få opp merker på kartet som viser hvor geotaggede bildene er tatt. Du kan klikke på et merke på kartet og da vises bildet (ett eller flere bilder) du har tatt akkurat på dette stedet.

Fin oversikt over hvor bildene dine er tatt

Fordelen er at du får et verdenskart som gir en fin oversikt over hvor bildene dine er tatt. Du kan klikke på enkelte merker på kartet og flytte dem til et annet sted på kartret, altså klikk-og-dra, kanskje fordi bildet er plassert på feil sted og du ønsker å korrigere plasseringen.

På venstre siden i Lightroom kan du opprette mapper (under «Saved Locations») som lagrer spesifikke steder du ønsker å huske og/eller komme tilbake til. Kanskje det er steder som er mer fotogene enn andre og du ønsker å lagre stedene som mapper i Lightroom.

Slik geotagger du bildene dine

Du kan geotagge bildene dine automatisk med GPS-funksjonen i mobilen din eller du kan gjøre dette manuelt i Lightroom Classic.

Skal du geotagge bildene manuelt kan du gjøre dette på flere ulike måter. Du kan klikke på ett eller flere bilder i filmstrip (bilderaden nederst) og dra bildene inn på et ønsket sted på kartet, kanskje du har et merke fra før av på kartet og ønsker å legge til flere bilder som er tatt på det samme stedet.

Hvis du har bilder som ikke har geotagging og som er tatt på et sted som har ingen geotaggede bilder fra før av, kan du geotagge bildene manuelt på følgende måte. (Denne metoden forutsetter selvsagt at du vet hvor bildene er tatt):

  1. Merk bildet eller bildene i filmstrip (bilderaden nederst i Lightroom).
  2. Finn frem stedet på kartet. Et godt tips er å bruke søkefunksjonen («Search Map» øverst til høyre) for å søke etter stedet og deretter zoome inn på stedet.
  3. Nå er det bare å klikke-og-dra bildene til det riktige stedet på kartet og bildene blir geotagget automatisk.

Det finnes en annen mulighet, men den forutsetter at du vet GPS-koordinatene. Dette gjør ved å først klikke på et bilde i Library-modul, velge Metadata-panelet og klikke inn i GPS-vinduet nederst. Her er det «bare» å skrive inn eller lime inn koordinatene.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *