Lightroom Classic og CC

Det er fortsatt et mysterium hvorfor Adobe splittet Lightroom i to versjoner, altså Lightroom Classic og Lightroom CC.

Les også: Lightroom Classic
Les også: Lightroom CC

Det skjedde i 2017

Det kom kraftige reaksjoner i 2017 da Adobe bestemte seg for å splitte programmet i Lightroom Classic og Lightroom CC. Dette skapte full forvirring blant fotografer som nå måtte bestemme seg hvilken de skulle bruke. Heldigvis er Lightroom Classic den samme som den gamle Lightroom 6, og fotografer måtte bare leve med situasjonen, men dette var ikke like tydelig for fem år siden.

Adobe hadde tidligere lovet at den selvstendige versjonen Lightroom 6 skulle få fortsette i fred, men Abode holdt ikke ord, fordi Lightroom ble splittet i to. Adobe har senere sagt at Lightroom Classic ikke skal fases ut til fordel for Lightroom CC. Heldigvis har Adobe holdt ord i den saken.

Vi har tidligere prøvd å svare på spørsmålet om hva som egentlig er forskjellen mellom de to. Forskjellen ligger først og fremst i at Classic lagrer bildene dine lokalt på din datamaskin, mens CC lagrer bildene i nettskyen.

Les også: Svar på Lightroom-spørsmål

Det skal også være forskjell i antall funksjoner. I 2017 da Adobe splittet Lightroom i to, nemlig Lightroom Classic og Lightroom CC var det stor forskjell mellom de to. Lightroom Classic var da like avansert som den gamle Lighroom 6 og hadde derfor flere funksjoner enn den nye Lighroom CC.

Etter hvert som årene gikk og nye versjoner dukket opp fikk Lightroom CC flere funksjoner og forskjellen ble mindre og mindre.

Nesten like

Nå har nettstedet petapixel.com publisert en artikkel hvor de påstår at Lighroom Classic og Lighroom CC nå er veldig like. Den eneste forskjellen, ifølge nettstedet, skal være Camera Calibration-panelet som CC-versjonen mangler. Altså, i tillegg til at bildene lagres lokalt med Lightroom Classic og i nettskyen med Lightroom CC. Det kan også nevnes at Lightroom Classic har bedre støtte for plugins.

Lightroom-versjoner

Adobe har ikke gjort det enkelt for brukerne. Navnesystemet er blitt endret og gjort det mer komplisert. Endringen skjedde i 2017 da Lightroom ble splittet i Classic og CC.

Slik er versjonene i dag:

  • Lightroom er et fellesnavn for alle Lightroom-versjoner.

  • Lightroom CC er et navn på Lightroom-versjonen som lagrer bildene dine i nettskyen. Dette navnet har altså fått en helt ny mening etter 2017.

  • Lightroom Classic er navnet på den klassiske Lightroom-versjonen som lagrer bildene dine lokalt på din datamaskin.

Den hender at disse navnene brukes om hverandre. Det kan for eksempel hende at noen bruker navnet Lightroom når de egentlig mener Lightroom CC. Til og med Adobe gjør dette på sin nettside adobe.com og dermed bidrar til enda mer forvirring.

Kilder: petapixel.com, adobe.com, lightroomqueen.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *