Gode råd og tips for hjemmekontor

Det er kanskje ikke alle som tenker på det, men ting er annerledes hjemme sammenlignet med på en arbeidsplass. Et hjemmenettverk er gjerne ikke like raskt og sikkert, men dette kan du gjøre noe med!

Les også: Nettstedkart for Dataporten

Det være lurt å ta forholdsregler. Denne guiden fokuserer på sikkerhet og hvordan du kan gjøre nettverket og PC-raskere.

Gode råd og tips

Dette er en liste over ting som kan være lurt å tenke på hvis du har hjemmekontor:

 • Et hjemmekontor kan være mer utsatt for angrep. Det er ikke alle som tenker på det, men du bruker et annet nettverk og en annen internett-kobling enn det du bruker på en arbeidsplass. Sikkerheten kan reduseres hvis du for eksempel bruker gammelt utstyr. Sørg for å bruke oppdatert datautstyr og operativsystem. Bruker du en PC med Windows bør det være Windows 10 eller Windows 11 som holder seg oppdatert automatisk.

 • Det finnes en rekke tiltak som kan brukes til å gjøre hjemmenettverket ditt raskere. Du finner en rekke gode tips i vår guide

 • Sørg for å bruke passord som er sikkert nok. Les mer i vår artikkel. Bruk gjerne en form for 2-faktor autentisering, for eksempel både passord og en kode for eksempel via SMS. Bruk av passnøkler kan være et alternativ.

 • Unngå å koble tilfeldige eksterne enheter til PC-en mens du har hjemmekontor. Dette gjelder spesielt minnepinner som kan ha skadevare.

 • Du bør være forsiktig med hvilke nettsider du besøker og hva du laster ned og installerer av gratisvare. Slik aktivitet hører ikke med hvis du jobber hjemmefra, med mindre det har direkte med jobben å gjøre. Slik ting reduserer sikkerheten. Det ideelle er å bruke egen PC for jobb og en annen for privatbruk.

 • Hjemmenettverket bør være lukket og godt sikret. Naboen bør ikke ha tilgang til dette nettverket! Med appen Wireless Network Watcher kan du se hvem som er koblet til ditt nettverk.

 • Dersom du jobber med sensitiv informasjon bør du vurdere å kryptere data. Les mer i vår artikkel.

 • Bruk gjerne en VPN-løsning i hjemmekontoret. Du finne gratis VPN-apper i vår artikkel.

 • Du kan bruke nettverkskabel (av typen Cat5e) mellom ruteren og PC-en din. Dette vil meget sannsynligvis føre til at du får raskere internett, fordi at det er den trådløse ruteren som ofte er flaskehalsen når det gjelder hastigheten på nettet. Du kan sjekke hastigheten via vår guide.

 • Trenger du en app for å måle tiden du bruker på en oppgave kan du bruke Clockify eller Grindstone. Trenger du tips om hvordan du kan bruke tiden bedre finner du en rekke tips i vår guide.

 • Det finnes flere apper som kan brukes for videokonferanse og som dermed kan brukes til å kommunisere med kolleger hjemmefra – se oversikten i vår artikkel.

 • Husk å ta pauser fra PC-en. Hvis du trenger påminnelser på å ta pauser anbefaler vi en app som kan hjelpe deg – les mer i vår artikkel.

Kilde: nsm.stat.no.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *