F.lux redder nattesøvnen
F.lux er programvare som installeres på datamaskinen, og som endrer lyset du ser på dataskjermen, et lys som i utgangspunktet kan forhindre eller forsinke nattesøvn. Dataskjermer utstråler blått lys, og dette lyset reduserer utskillelse av melatonin, noe f.lux er laget for å endre på, og dermed forbedre søvnen.

Les også: Slik får du bedre søvn

Melatonin er kroppens søvnhormon, og det utskilles i hjernen i mørket. Ved økt lys stanses denne utskillelsen, og det samme skjer når våre øyne blir eksponert for blått lys, altså lyset som kommer fra dataskjermer.

Fargetemperaturen justeres automatisk

F.lux justerer dataskjermens fargetemperatur automatisk, slik at denne stemmer med sted og tid på døgnet, og dermed reduseres belastningen på våre øyne. Fargetemperaturen er basert på hvor brukeren er plassert på jordkloden, og denne skal matche døgnrytmen. Fargetemperaturer er i f.lux oppgitt i enheten Kelvin, og varierer fra 3400 K om natta til 6500 K på dagtid. Dette er informasjon som vises i programvinduet i f.lux.

Fargetemperaturen justeres i forhold til soloppgang og solnedgang i din del av verden. Med f.lux blir dataskjermen varm ved solnedgang om kvelden, og temperaturen justeres tilbake til normal temperatur ved soloppgang. Du vil blant annet oppleve at det hvite på skjermen blir litt rødaktig. Du vil legge merke til disse fargeendringene i starten, men de fleste av oss vil fort kunne venne seg til dette.

Du må selv oppgi plassering på kloden

Du finner F.lux på justgetflux.com – du blir bedt om å angi standardplassering som programmet skal bruke – du kan skrive inn navnet på stedet du er plassert på kloden – dette gjør du i vinduet («Where am I») som kommer opp og deretter klikke på Search-knappen. Deretter kan du klikke på OK-knappen for å bekrefte valget. Start PC-en din på nytt ved å klikke på «Restart Now»-knappen.

Nå er programmet klart til bruk – programmet justerer fargene på skjermen automatisk.

Passer ikke for alle

Det bør presiseres at f.lux ikke passer for alle. Jobber du mye med farger, for eksempel med bildebehandling eller lignende, eller ser mye på videoer, er f.lux ikke ideelt, men programmet kan på enkel måte deaktiveres – høyreklikk på F.lux-ikonet nederst til høyre i Windows og velg disable fra menyen. Vær klar over at mange trenger lang tid for å venne seg til fargene de opplever når de bruker programmet.

Last ned

Du finner F.lux på justgetflux.com. Programmet er tilgjengelig for både Windows, Mac OS X og Linux. Det er også tilgjengelig for enheter som iPhone og iPad.

Trenger du hjelp med f.lux-programmet, finner du spørsmål og svar på faq-siden.

Kilder: Justgetflux.com, Wikipedia (1), Wikipedia (2)

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *