Leksikon for sjakkåpninger

Her får du en oversikt over sjakkåpninger og populære varianter i de forskjellige åpningene. Du får også tips om triks og gambiter i åpninger.

Les også: Bli medlem av Sjakklubben!

Vi har tidligere skrevet om sjakk-teori generelt, men på denne siden er det sjakkåpninger som er tema.

Les også: Last ned Stockfish, helt gratis

Den store fordelen med å kunne sjakkåpninger er at du kan spille fortere i starten av et sjakkparti, fordi du vet at sjakkåpningen du velger å spille er blitt grundig studert tidligere. Da er det mer sannsynlig at du kommer til å spille bra.

Verktøy for analyser

Dette er verktøy som kan brukes til å analysere sjakkåpninger. Begge verktøyene er helt gratis:

Oversikt over sjakkåpninger

Dette er nettsteder som gir deg en oversikt over sjakkåpninger:

Vi anbefaler spesielt Wikipedia som er et veldig oversiktlig leksikon for sjakkåpninger og varianter.

30 åpninger

Du finner totalt 30 åpninger i denne oversikten inkludert 14 varianter og gambiter.

Spansk åpning (Lb5)

Spansk åpning er også kalt for Ruy Lopez. Den har fått sitt navn av den spanske sjakkspilleren Ruy López de Segura på 1500-tallet. Dette er en av de mest populære sjakkåpningene som spilles i dag og den er også den åpningen som har det største antall varianter (over 30).

Spansk åpning – berlinerforsvar (…Sf6)

Denne varianten var opprinnelig spilt på 1800-tallet, men er blitt populær igjen av russeren Vladimir Kramnik på 2000-tallet.

Spansk åpning – Murphy Defence

Tvinger hvit til å ta en avgjørelse om et løpertrekk. Gå til a4 (lukket variant) eller ta springeren (avbyttevariant).

Spansk åpning – Marshall-angrepet (…d5)

Dette er et aggressivt motangrep for svart i den spanske åpningen.

Spansk åpning – anti-Marshall (a4)

Denne varianten i spansk åpning spilles for å forhindre fremstøt av svarts d-bonde, altså Marshall-angrepet. Det kan også spilles d4 eller h3, altså i stedet for a4.

Spansk åpning – Norwegian Defence

Sa5 i den spanske åpningen har flere navn, Norwegian Defence, Norwegian Variation, Taimanov Variation, Wing Variation).

Målet med dette trekket er å fjerne den sterke løperen på b3, men ulempen er at svart taper tempo i åpningen. Mark Taimanov hadde suksess med denne varianten på 50-tallet. Den norske sjakkspilleren Svein Johannessen spillte dette i 1957 og senere Simen Agdestein og andre norske spilere. Jonathan Tisdall publiserte en artikkel om denne varianten i 1995 med navnet «The Norwegian Variation».

Italiensk åpning (Sc4)

Dette er italiensk åpning og den er en av de eldste sjakkåpningene som spilles i dag.

Blackburn Shilling Gambit (…Sd4)

Blackburn Shilling Gambit er en gambit i italiensk åpning som prøver å lure hvit i en felle. Denne gambiten fungerer kun hvis hvit tar bonden på e5. Resultatet er et vakkert sjakk matt med Dg5, Sxf7, Dxg2, Tf1, Dxe4, Se2, Sf3 sjakk matt. Dette er en veldig artig gambit som gjerne kan prøves i lynsjakk. Gambiten er avhengig av at hvit går i fellen og derfor tar du en sjanse hvis du bestemmer deg for å prøve den. Dette er likevel en vakkert sjakk matt hvis du lykkes.

Slik ser sluttstillingen ut:

Fried Liver Attack (Sg5)

Fried Liver Attack: e4, e5, Sf3, Sc6, Lc4, Sf6, Sg5, d5, exd5, Sxd5, Sxf7, Kxf7, Df3, Ke8, Lxd5. Hvit ofrer en springer for å få til et angrep. Dette er et artig angrep, men i teorien har svart et bra forsvar. Godt egnet for lynsjakk.

Dette er stillingen etter 8 trekk. Hvit har en bonde over, svart har en svak bonde i midten, pluss at hvit har en angripende stilling.

Siciliansk forsvar (…c5)

Siciliansk forsvar er et av de mest populære forsvarene i sjakk og anses som en skarp og aggressiv åpning. Navnet på denne åpningen går helt tilbake til 16-tallet, men populariteten tok først av i løpet av de siste femti årene.

Siciliansk forsvar – dragen (…g6)

Dragen anses å være en av de skarpeste variantene i siciliansk forsvar.

Najdorf-varianten (…a6)

Najdorf-varianten i Siciliansk er en av de mest analyserte av alle åpninger. Denne varianten er oppkalt etter Miguel Najdorf. Dette er en skarp åpning, både for svart og hvit. Svart kan ofte utnytte den åpne C-linen, spesielt hvis hvit velger å spille lang rokade. En av hensiktene med a6 er en forberedelse til e5 slik at svart får et større område i sentrum.

Sveshnikov-varianten (…e5)

Denne varianten fører til svakhet på d5, men den gir samtidig dynamiske muligheter for svart. Varianten var populær på 70-tallet og 80-tallet, det er mange stormestere som spiller dette i dag.

Fransk forsvar (…e6)

Fransk forsvar har fått sitt navn av et sjakkparti som ble spilt mellom sjakklubber i London og Paris. Denne åpningen anses i utgangspunktet for å være ganske solid. Svart gir hvit riktignok et viktig område i sentrum, men den fører samtidig til et solid forsvar. Dessuten åpner fransk forsvar muligheter for motangrep.

Det er vanlig å fortette på denne måten:

Fransk – Winawer Variation

Denne varianten har sitt navn etter Szymon Winawer som sammen med Nimzowitsch og Botvinnik spilte varianten. Dette er en av de vanligste variantene i fransk forsvar.

Fransk – Steinitz Variation

Fikk sitt navn av Wilhelm Steinitz som er ansett som den første offisielle verdensmesteren i sjakk fra 1886 til 1894, da Emual Lasker ble verdensmester. Anses som en aggressiv variant i fransk forsvar.

Fransk – Rubinstein Variation

Oppkalt etter Akiba Rubinstein. Hensikten er å erobre området i midten av brettet.

Fransk – Tarrasch Variation

Har fått navnet etter Siegbert Tarrasch. Denne varianten var populær på 70-tallet og 80-tallet. Ikke like aggressiv som Sc3, men anses som en sikker åpning for hvit.

Caro-Kann (…c6)

Caro-Kann har fått sitt navn av engelskmannen Horatio Caro og østerrikeren Marcus Kann som analyserte åpningen i 1886. Det var først på 1920-tallet og 1930-tallet at Capablanca og Nimzowitsch gjør den populær igjen og den ble da akseptert som en seriøs åpning. Den anses som solid og rolig åpning.

Moderne forsvar (…g6)

Moderne forsvar er en såkalt hypermoderne åpning. Svart gir hvit området i midten, men har til gjengjeld flere angrepsmuligheter.

Pirc (…d6)

Pirc er oppkalt etter den slovenske spilleren Vasja Pirc rundt 1940. Svart gir hvit en mulighet for sterke sentrumsbønder, men svart får samtidig muligheter for motangrep.

Dette er vanlig variant i Pirc:

Philidors forsvar

Philidors forsvar regnes som en ganske solid forsvar, met det er samtidig regnet som ganske passivt og er derfor sjelden spillt av toppspillere i dag. Det er oppkalt etter François-André Danican Philidor som spilte det på 1700-tallet.

Skotsk åpning (d4)

Skotsk åpning har fått sitt navn etter sjakkparti mellom sjakklubber i Edinburgh og London. Åpningen var populær på 1800-tallet. Kasparov brukte den mot Karpov i 1990. Hensikten for hvit er å få bedre kontroll i midten av sjakkbrettet.

Fire springere (…Sf6)

En åpning med fire springere er populær blant nybegynnere. Dette pleier å være en rolig åpning og er derfor godt egne for spillere som ikke er ute etter skarpt angrepsspill.

Slavisk åpning (…c6)

Slavisk åpning er an variant mot dronninggambiten. Den ble spillt av Alekhine og Euwe i 1935 og 1937. I mer morderne tid er den blitt spillt av blant annet Anand, Ivanchuk og Short.

Dronninggambit (c4)

Dronninggambit er en av de eldste og mest populære åpningene som spilles i dag og den har et stort antall varianter. Svart kan velge å slå bonden på c4 (mottatt) eller å ikke slå bonden (avslått). I teorien er ikke dette en reell gambit fordi hvit kan alltid få tilbake bonden (med Da4), dersom hvit ønsker dette.

Indisk forsvar (…Sf6)

Indisk forsvar er en såkalt hypermoderne åpning med mange varianter. Trekkene d4, Sf6 kan gå videre med blant annet Kongeindisk, Dronningindisk, Nimzoindisk og Grünfeld.

Kongeindisk forsvar (…g6)

Kongeindisk forsvar er en såkalt hypermoderne åpning.

Nimzo-indisk (…Lb4)

Nimzo-indisk er oppkalt etter den latviske spilleren Aaron Nimzowitsch, mens «indisk» er en betegnelse for «hypermoderne» åpninger.

Dronningindisk åpning (…b6)

Dronningindisk åpning er en av de såkalte hypermoderne åpningene.

Grünfeld (…d5)

Grünfeld er en såkalt hypermoderne åpning, og er regnet som enda mer aggressiv enn kongeindisk.

Bogoindisk forsvar (…Lb4)

Bogoindisk forsvar er oppkalt etter Efim Bogoljubov fra 1920-tallet. Fordelen med dette forsvaret er at den fører til rask utvikling for svart.

Catalan

Catalan er en slags kombinasjon av Dronninggambit og Reti. Navnet Catalan kommer fra Catalonia som er et område i Spania. Den ble mye spillt på 1930-tallet og 1940-tallet av blant annet Capablanca, Alekhine, Botvinnik, Paul Keres og Samuel Reshevsky.

Hollansk åpning (…f5)

Hollandsk åpning er en aggressiv åpning som er ideell åpning for angrepsspillere. Det blir sjelden remis i denne åpningen. Den ligner litt på omvendt siciliansk. Den er sjelden spillt av toppspillere med unntak av Alekhine, Bent Larsen, Paul Morphy, Miguel Najdorf og Hikaru Nakamura.

Benoni (d5)

Benoni er en åpning som er populær blant amatører, men den er blitt spillt av toppspillere som Caruana og Vachier-Lagrave.

Benko gambit (…b5)

Benko gambit er en moderne variant i Benoni. Det var stormester Pal Benko som spillte dette på 1960-tallet. Denne gambiten er senere blitt studert og den gir svart gode angrepsmuligheter.

Engelsk åpning (c4)

Engelsk åpning er en av de mest populære åpningene i dag. Den fikk sitt navn av Howard Staunton som brukte denne åpningen i et sjakkparti mot Pierre Saint-Amant i 1843.

Reti åpning (Sf3)

Reti åpning kalles for hypermoderne åpning som er oppkalt etter tsjekkiske spilleren Richard Reti som brukte åpningen til å slå verdensmester Capablanca i 1924. Før 1923 var dette ikke ansett som en seriøs åpning, men Reti hadde stor suksess med den.

Dette er en klassisk variant i Reti åpning:

Russisk forsvar (…Sf6)

Russisk forsvar var populært på 1800-tallet, men er senere blitt spillt av blant annet Nepo, Karpov, Kramnik og Caruana. Åpningen er oppkalt etter russeren Alexander Petrov. Tanken bak denne åpningen er å forenkle stillingen, selv om den kanskje kan virke det motsatte i og med at begge bøndene kan tas.

Alekhins forsvar (…Sf6)

Alekhins forsvar er oppkalt etter den russiske sjakkspilleren Alexander Alekhin. Før Alekhin spillte dette i 1921 var denne åpningen ikke ansett som seriøs.

Kongegambit (f4)

Kongegambit er en spektakulær og populær åpning, spesielt i lynsjakk. Hensikten for hvit er å åpne opp spillet med en gang. En svært aggressiv åpning.

Skandinavisk (…d5)

Skandinavisk er en sjakkåpning som ble nevnt allerede i 1497. Åpningen ble analysert av flere skandinaviske mestere. Åpningen er i nyere tid spilt av blant annet Anand fra India.

Birds åpning (f4)

Birds åpning er oppkalt etter den britiske spilleren Henry Edward Bird fra 1855. Denne åpningen er ikke spillt av mange toppspillere. Et unntak er dansken Bent Larsen.

Dansk gambit (c3)

Dansk gambit går ut på å ofre to bønder for rask utvikling. Den er oppkalt etter den danske spilleren Martin Severin From (fra 1867). Denne gambiten er blitt studert relativt grundig og det viser seg at det finnes et godt forsvar for svart. Derfor er gambiten i dag sjelden spilt av toppspillere, men den er godt egnet i lynsjakk.

Den raskeste sjakk matten (narrematt)

Den raskeste mulige måten å sette sjakk matt skjer i Birds åpning og det er kun i 2 trekk. Legg merke til at det er kun svart som kan gjøre dette. Hvis hvit skal gjøre noe lignende skjer det i 3 trekk og ikke i 2 trekk.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *