Bruk databaser til å lære sjakk-teori!

Sjakk blir stadig mer populært i Norge etter at Magnus Carlsen ble verdensmester. Dataporten har de beste sjakk-lenkene.

Les også: Bli medlem av Sjakkporten!

Det som kan motivere oss ytterligere til å bli bedre i sjakk er å analysere sjakkpartier og se hvordan sjakkmesterne spiller sjakk. Det finnes flere databaser på nettet som inneholder slike sjakkpartier. Du får en oversikt over de beste databasene på denne siden.

Slik bruker du databasene

Databasene kan i utgangspunktet brukes direkte i nettleseren. Du kan også velge å laste ned sjakkpartier og disse er gjerne på formatet Portable Game Notation (PGN) som brukes til å registrere sjakkpartier digitalt. Dette formatet støttes av de aller fleste sjakkprogrammer, inkludert Arena Chess som omtales i vår artikkel om Stockfish sjakkmotoren.

Les også: Sjakk-teori

Sjakkpartier som kan lastes ned leveres gjerne på et komprimert format – vi anbefaler programmet 7-Zip for å pakke opp filene du laster ned.

Les også: Leksikon for sjakkåpninger!

Sjakkåpninger

Vi starter med nettsider som kan brukes til å studere og lære sjakkåpninger.

 • Fics Games Database
  Her kan du analysere sjakkåpninger som er blitt spilt på Free Internet Chess Server (FICS)-tjenesten. Du får også vite navnet på den aktuelle åpningen mens du spiller sjakktrekkene. Du kan også klikke på en lenke (som viser antall partier) som viser en liste over partier hvor den aktuelle åpningen er spillt tidligere.

 • Chessgames.com
  Sett i gang og spill et sjakkparti. Du skal ikke bevege selve brikkene med musen men klikke på trekkene under «move»-kolonnen ett etter ett. Denne tjenesten forteller deg hvilke partier som har hatt denne åpningen og du får også statistikk av ulike slag. Du må registrere deg for å analysere flere enn tre trekk.

 • Gameknot.com
  Her kan du sette i gang et sjakkparti og du får vite hva åpningen heter. Du må først klikke på en sjakkbrikke og deretter klikke på den ruten du skal bevege brikken til. Her skal du altså ikke holde nede museknappen og slippe, for å bevege brikken. Under sjakkbrettet får du også en liste over sjakkpartier hvor denne åpningen er blitt spilt tidligere.

 • Shredder Computer Chess
  Start et sjakkparti og få navnet på åpningen.

 • 365Chess.com
  Du kan starte et sjakkparti og du får vite navnet på åpningen. Du får også statistikk over den aktuelle åpningen, det vil si hvor mange ganger den er blitt spilt. Du får også en liste over reelle sjakkpartier med denne åpningen. Du må registrere deg for å analysere flere enn tre trekk.

Sluttspill

Sluttspillet i sjakk handler om den siste delen av spillet når det er få brikker igjen på bordet.

 • Shredder Computer Chess
  Du kan sette opp en stilling med 6 brikker eller mindre og deretter få stillingen vurdert, det vil si om stillingen er vunnet av svart/hvitt eller om den er teoretisk remis.

Andre databaser

Her finner du databaser som gjerne analyserer hele sjakkpartier.

 • Chessbase.com
  En av de største sjakkdatabasene på nettet. Det er det tyske selskapet ChessBase GmbH som står bak og selskapet driver også med utvikling av sjakkprogrammer. Nettstedet finnes i flere språkversjoner, inkludert norsk. Du får tilgang til et begrenset antall sjakkpartier i gratisversjonen. Du kan registrere deg for å få tilgang til flere partier. Starter-konto (3,49 euro per måned) er for nybegynnere og amatører, og Premium-konto (4,99 euro per måned) for avanserte klubbspillere. Du kan prøve Starter gratis i 90 dager. Du finner detaljene på chessbase.com.

 • 365Chess.com
  Her kan du søke i over 3,5 millioner sjakkpartier. Du kan også bruke denne databasen til å analysere sjakkåpninger, og du kan søke etter spesifikk stilling i alle partiene. Videre har nettstedet egen spalte om sjakknøtter.

 • Chessgames.com
  Dette er en søkemotor som kan brukes til å søke etter sjakkpartier som er tidligere spilt i sjakkhistorien. Du kan blant annet søke etter sjakkspillere, åpninger eller år. Her finner du blant annet alle partiene fra Fischer-Spassky fra 1972. Du kan gå gjennom partiene direkte i nettleseren.

 • Chess.com
  Her finner du en samling av et ganske stort antall sjakkpartier. Du finner et stort utvalg (370) av samlinger og hver samling inkluderer masse partier med klassiske sjakkpartier med mer.

 • FICS Games Database
  Du kan søke etter sjakkpartier i denne databasen basert på dine søkekriterier. Databasen inneholder alle sjakkpartier som er spilt på Free Internet Chess Server (FICS)-tjenesten siden november 1999. Du velger først Game Type og et år og eventuelt flere kriterier og klikker til slutt på Download-knappen. Du får da opp en nedlastingslenke til en komprimert fil. Sjakkpartiene er på PGN-format.

 • Chess Tempo
  Denne databasen har over to millioner sjakkpartier. Du kan søke etter sjakkspillere, åpninger, rating, resultat og året partiet ble spilt. Du kan blant annet bruke denne databasen til å studere åpninger.

 • SCID
  SCID er en åpen app som gir deg en oversikt over flere millioner sjakkpartier. Appen støtter både Windows, Unix/Linux, OSX og Android.

 • ChessDB
  ChessDB er en gratis sjakk-database som kan kjøres på Windows, Linux, Mac OS X, FreeBSD og alle moderne UNIX-versjoner. Programmet er blitt oversatt til mange språk, inkludert engelsk og norsk. Du kan laste ned selve programmet på sourceforge.net men programmet ble sist oppdatert i 2007.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *