Leksikon for sjakkåpninger
Her får du en oversikt over sjakkåpninger og populære varianter i de forskjellige åpningene. Du får også tips om triks og gambiter i åpninger.
Les også: Bli medlem av Sjakkporten!
Vi har tidligere skrevet om sjakk-teori generelt, men på denne siden er det sjakkåpninger som er tema.
Les også: Last ned Stockfish, helt gratis
Den store fordelen med å kunne sjakkåpninger er at du kan spille fortere i starten av et sjakkparti, fordi du vet at sjakkåpningen du velger å spille er blitt grundig studert tidligere. Da er det mer sannsynlig at du kommer til å spille bra.
Verktøy for analyser
Dette er verktøy som kan brukes til å analysere sjakkåpninger. Begge verktøyene er helt gratis:
Oversikt over sjakkåpninger
Dette er nettsteder som gir deg en oversikt over sjakkåpninger:
Vi anbefaler spesielt Wikipedia som er et veldig oversiktlig leksikon for sjakkåpninger og varianter.
43 åpninger og 42 varianter
Du finner totalt 43 åpninger i denne oversikten inkludert 42 varianter og gambiter.
Spansk åpning (e4 e5, Sf3 Sc6, Lb5)
Spansk åpning er også kalt for Ruy Lopez. Den har fått sitt navn av den spanske sjakkspilleren Ruy López de Segura på 1500-tallet. Dette er en av de mest populære sjakkåpningene som spilles i dag og den er også den åpningen som har det største antall varianter (over 30).
Spansk åpning – klassisk forsvar (e4 e5, Sf3 Sc6, Lb5 Lc5)
Dette er trolig det eldste forsvaret i spansk åpning. Spilt av blant annet Boris Spassky og Boris Gulko.
Spansk – Exchange Variation (e4 e5, Sf3 Sc6, Lb5 a6, Sxc6)
Den såkalte avbyttevariasjonen i spansk. En av favorittene til legenden Bobby Fisher med hvit. Dette er en skarp åpning i spansk. Det er vanlig på høyt nivå å svare med dxc6.
Spansk åpning – berlinerforsvar (e4 e5, Sf3 Sc6, Lb5 Sf6)
Denne varianten var opprinnelig spilt på 1800-tallet, men er blitt populær igjen av russeren Vladimir Kramnik på 2000-tallet.
Spansk åpning – Murphy-forsvar (e4 e5, Sf3 Sc6 Lb5 a6)
Tvinger hvit til å ta en avgjørelse om et løpertrekk. Gå til a4 (lukket variant) eller ta springeren (avbyttevariant).
Spansk åpning – Cozio-forsvar (e4 e5, Sf3 Sc6, Lb5 Sge7)
Dette er en gammeldags variant og ikke særlig populær i dag. Bent Larsen har brukt den med suksess.
Spansk åpning – Smyslov-forsvar (e4 e5, Sf3 Sc6, Lb5 g7)
Også kalt for Fianchetto Defence, Barnes Defence eller Pillsbury Defence. Denne varianten regnes som en forsiktig åpning som ofte ble spilt av Vasily Smyslov og Boris Spassky.
Spansk åpning – Bird’s forsvar (e4 e5, Sf3 Sc6, Lb5 Sd4)
Dette er en gammel variant som ikke spilles mye i dag. Har fått sitt navn av Henri Bird som studerte den på 1800-tallet.
Spansk åpning – Steinitz-forsvar (e4 e5, Sf3 Sc6, Lb5 d6)
Dette er en solid variant, men anses for å være for passiv. Var populær av Wilhelm Steinitz, den første verdensmesteren i sjakk.
Spansk åpning – arkhangelsk (archangel) forsvar
Ble mye spilt av sjakkspillere fra tidligere Sovjet fra byen Arkhangelsk. Denne varianten resulterer oft i skarpe stillinger hvor svart har en sterk løper på b7.
Spansk åpning – Schliemann-forsvar (e4 e5, Sf3 Sc6, Lb5 f5)
Også kalt for Schliemann–Jaenisch Gambit. Dette er en skarp variant som gjerne innebærer ofring av en bonde eller to. Opprinnelig spilt av Carl Jaenisch i 1847. Er også spilt av Adolf Karl Wilhelm Schliemann i 1860-årene.
Spansk åpning – Marshall-angrepet (e4 e5, Sf3 Sc6, Lb5 a6, La4 Sf6, 0-0 Le7, Te1 b5, Lb3 0-0, c3 d5)
Dette er et aggressivt motangrep for svart i den spanske åpningen.
Spansk åpning – anti-Marshall (a4)
Denne varianten i spansk åpning spilles for å forhindre fremstøt av svarts d-bonde, altså Marshall-angrepet. Det kan også spilles d4 eller h3, altså i stedet for a4.
Spansk åpning – norsk forsvar (…Sa5)
Sa5 i den spanske åpningen har flere navn, Norwegian Defence, Norwegian Variation, Taimanov Variation, Wing Variation). Målet med dette trekket er å fjerne den sterke løperen på b3, men ulempen er at svart taper tempo i åpningen. Mark Taimanov hadde suksess med denne varianten på 50-tallet. Den norske sjakkspilleren Svein Johannessen spillte dette i 1957 og senere Simen Agdestein og andre norske spilere. Jonathan Tisdall publiserte en artikkel om denne varianten i 1995 med navnet «The Norwegian Variation».
Italiensk åpning (e4 e5, Sf3 Sc6 Lc4)
Dette er italiensk åpning og den er en av de eldste sjakkåpningene som spilles i dag.
Italiensk åpning – Giuoco Piano (…Lc5)
Dette er en av tidenes eldste sjakkåpninger. Kjent fra 1500-tallet. Denne åpningen karakteriseres for å være en forsiktig åpning.
Italiensk åpning – Prøyssisk variant (…Sf6)
Dette er en vesentlig skarpere variant enn Giuoco Piano. Spilt på 1500-tallet. Den kalles for Two Knights Defence på engelsk og Prøyssisk åpning på norsk.
Italiensk åpning – Blackburn Shilling Gambit (…Sd4)
Blackburn Shilling Gambit er en gambit i italiensk åpning som prøver å lure hvit i en felle. Denne gambiten fungerer kun hvis hvit tar bonden på e5. Resultatet er et vakkert sjakk matt med Dg5, Sxf7, Dxg2, Tf1, Dxe4, Se2, Sf3 sjakk matt. Dette er en veldig artig gambit som gjerne kan prøves i lynsjakk. Gambiten er avhengig av at hvit går i fellen og derfor tar du en sjanse hvis du bestemmer deg for å prøve den. Dette er likevel en vakkert sjakk matt hvis du lykkes.
Slik ser sluttstillingen ut:
Italiensk åpning – Fried Liver Attack (Sg5)
Fried Liver Attack: e4, e5, Sf3, Sc6, Lc4, Sf6, Sg5, d5, exd5, Sxd5, Sxf7, Kxf7, Df3, Ke8, Lxd5. Hvit ofrer en springer for å få til et angrep. Dette er et artig angrep, men i teorien har svart et bra forsvar. Godt egnet for lynsjakk.
Dette er stillingen etter 8 trekk. Hvit har en bonde over, svart har en svak bonde i midten, pluss at hvit har en angripende stilling.
Siciliansk forsvar (e4 c5)
Siciliansk forsvar er et av de mest populære forsvarene i sjakk og anses som en skarp og aggressiv åpning. Navnet på denne åpningen går helt tilbake til 16-tallet, men populariteten tok først av i løpet av de siste femti årene.
Siciliansk – Open Sicilian (e4 c5, Sf3 d6, d4 cxd4, Sxd4 Sf6, Sc4)
Dette er en typisk variant i siciliansk. Hvit er kommet lenger i utviklingen enn svart. Svart kan velge mellom for eksempel Najdorf (..a6), dragen (…g6), klassisk (…Sc6) eller Scheveningen (…e6).
Siciliansk – klassisk variasjon (e4 c5, Sf3 d6, d4 cxd4, Sxd4 Sf6, Sc3 Sc6)
Denne klassiske variasjonen er en fordel for svart i det den andre springeren balanserer sentrum.
Siciliansk – Scheningen variasjon (e4 c5, Sf3 d6, d4 cxd4, Sxd4 Sf6, Sc3 e6)
Denne varianten styrker d5-feltet.
Siciliansk forsvar – dragen (e4 c5, Sf3 d6, d4 cxd4, Sxc4 Sf6, Sc3 g6)
Dragen anses å være en av de skarpeste variantene i siciliansk forsvar.
Siciliansk – akselerert drage (e4 c5, Sf3 Sc6, d4 cxd4, Sxd4 g6)
Denne varianten er som dragen, men nå blir de g6 med en gang i stedet fo d6. Hensikten for svart er å avvente å spille d-bonden for å eventuelt spille d5 (i stedet for d6) på et senere tidspunkt.
Siciliansk – Najdorf-varianten (e4 c5, Sf3 d6, d4 cxd4, Sxc4 Sf6, Sc3 a6)
Najdorf-varianten i Siciliansk er en av de mest analyserte av alle åpninger. Denne varianten er oppkalt etter Miguel Najdorf. Dette er en skarp åpning, både for svart og hvit. Svart kan ofte utnytte den åpne C-linen, spesielt hvis hvit velger å spille lang rokade. En av hensiktene med a6 er en forberedelse til e5 slik at svart får et større område i sentrum.
Siciliansk – Sveshnikov-varianten (e4 c5, Sf3 Sc6, d4 cxd4, Sxd4 Sf6, Sc3 e5)
Denne varianten fører til svakhet på d5, men den gir samtidig dynamiske muligheter for svart. Varianten var populær på 70-tallet og 80-tallet, det er mange stormestere som spiller dette i dag.
Siciliansk – Kaleshnikov variasjon (e4 c5, Sf3 Sc6, d4 cxd4, Sxc4 e5, Sb5 d6)
Ligner på Sveshnikov-varianten. Denne varianten var populære på 1800-tallet og på 1940-tallet og er også blitt spilt i dag på høyere nivå – dette til tross for at hvit står litt bedre i åpningen, blan annet på grunn av den svake bonden på d6. Fordelen for svart er at varianten gir mange muligheter.
Siciliansk – Taimanov-varianten (e4 c5, Sf3 e6, d4 cxd4, Sd4 Sc6)
Oppkalt etter den russiske spilleren Mark Taimanov. Hensikten er å ta tilbake kontrollen i sentrum.
Fransk forsvar (e4 e6)
Fransk forsvar har fått sitt navn av et sjakkparti som ble spilt mellom sjakklubber i London og Paris. Denne åpningen anses i utgangspunktet for å være ganske solid. Svart gir hvit riktignok et viktig område i sentrum, men den fører samtidig til et solid forsvar. Dessuten åpner fransk forsvar muligheter for motangrep.
Det er vanlig å fortette på denne måten:
Fransk – Winawer Variation (e4 e6, d4 d5, Sc3 Lb4)
Denne varianten har sitt navn etter Szymon Winawer som sammen med Nimzowitsch og Botvinnik spilte varianten. Dette er en av de vanligste variantene i fransk forsvar.
Videre får man gjerne denne stillingen:
Fransk – Steinitz Variation
Fikk sitt navn av Wilhelm Steinitz som er ansett som den første offisielle verdensmesteren i sjakk fra 1886 til 1894, da Emual Lasker ble verdensmester. Anses som en aggressiv variant i fransk forsvar.
Fransk – Rubinstein Variation
Oppkalt etter Akiba Rubinstein. Hensikten er å erobre området i midten av brettet.
Fransk – Tarrasch Variation
Har fått navnet etter Siegbert Tarrasch. Denne varianten var populær på 70-tallet og 80-tallet. Ikke like aggressiv som Sc3, men anses som en sikker åpning for hvit.
Dronninggambit (d4 d5, c4)
Dronninggambit er en av de eldste og mest populære åpningene som spilles i dag og den har et stort antall varianter. Svart kan velge å slå bonden på c4 (mottatt) eller å ikke slå bonden (avslått). I teorien er ikke dette en reell gambit fordi hvit kan alltid få tilbake bonden (med Da4), dersom hvit ønsker dette.
The London System (d4 d5, Sf3 Sf6, Lf4)
The London System kalles også for The Mason Variation. Hvit spiller d4, men spiller ikke Dronninggambiten. Hensikten er rask utvikling av den hvite løperen. Denne varianten betyr ofte lukket spill og er av mange blitt kritisert for å være for lite dynamisk. Varianten får sitt navn av den britiske spilleren James Mason fra rundt 1880. Varianten ble spilt i en turnering i London i 1922 og derfor har den også fått navnet London System. Varianten ble også spilt i VM i sjakk i april 2023 hvor kineseren Liren Ding brukte den med suksess.
Slavisk forsvar (d4 d5, c4 c6)
Slavisk åpning er an variant mot dronninggambiten. Den ble spillt av Alekhine og Euwe i 1935 og 1937. I mer morderne tid er den blitt spillt av blant annet Anand, Ivanchuk og Short.
Indisk forsvar (d4 Sf6)
Indisk forsvar er en såkalt hypermoderne åpning med mange varianter. Trekkene d4, Sf6 kan gå videre med blant annet Kongeindisk, Dronningindisk, Nimzoindisk og Grünfeld.
Kongeindisk forsvar (d4 Sf6, c4 g6)
Kongeindisk forsvar er en såkalt hypermoderne åpning.
Nimzo-indisk (d4 Sf6, c4 e6, Sc3 Lb4)
Nimzo-indisk er oppkalt etter den latviske spilleren Aaron Nimzowitsch, mens «indisk» er en betegnelse for «hypermoderne» åpninger.
Dronningindisk forsvar (d4 Sf6, c4 e6, Sf3 b6)
Dronningindisk åpning er en av de såkalte hypermoderne åpningene.
Grünfeld-forsvar (d4 Sf6, c4 g6 Sc3 d5)
Grünfeld er en såkalt hypermoderne åpning, og er regnet som enda mer aggressiv enn kongeindisk.
Bogoindisk forsvar (d4 Sf6, c4 e6, Sf3 Lb4)
Bogoindisk forsvar er oppkalt etter Efim Bogoljubov fra 1920-tallet. Fordelen med dette forsvaret er at den fører til rask utvikling for svart.
Catalan (d4 Sf6, c4 e6, g3)
Catalan er en slags kombinasjon av Dronninggambit og Reti. Navnet Catalan kommer fra Catalonia som er et område i Spania. Den ble mye spillt på 1930-tallet og 1940-tallet av blant annet Capablanca, Alekhine, Botvinnik, Paul Keres og Samuel Reshevsky.
Caro-Kann (e4 c6)
Caro-Kann har fått sitt navn av engelskmannen Horatio Caro og østerrikeren Marcus Kann som analyserte åpningen i 1886. Det var først på 1920-tallet og 1930-tallet at Capablanca og Nimzowitsch gjør den populær igjen og den ble da akseptert som en seriøs åpning. Den anses som solid og rolig åpning.
Moderne forsvar (e4 g6)
Moderne forsvar er en såkalt hypermoderne åpning. Svart gir hvit området i midten, men har til gjengjeld flere angrepsmuligheter.
Portugesisk-åpning (e4 e5, Lb5)
Denne åpningen er slett ikke vanlig. Den virker jo litt tullete, men åpningen ble faktisk spilt på verdensklassenivå (over 2700 ELO), riktignok i hurtigsjakk, men Nodirbek Abdusattorov fra Usbekistan spilte denne åpningen mot Wesley So fra USA. Det er vanskelig å se fordeler med denne åpningen, men den passer nok veldig bra for å overraske motstanderen i lynsjakk.
Pirc (e4 d6)
Pirc er oppkalt etter den slovenske spilleren Vasja Pirc rundt 1940. Svart gir hvit en mulighet for sterke sentrumsbønder, men svart får samtidig muligheter for motangrep.
Dette er vanlig variant i Pirc:
Philidors forsvar (e4 e5, Sf4 d6)
Philidors forsvar regnes som en ganske solid forsvar, met det er samtidig regnet som ganske passivt og er derfor sjelden spillt av toppspillere i dag. Det er oppkalt etter François-André Danican Philidor som spilte det på 1700-tallet.
Skotsk åpning (e4 e5, Sf3 Sc6, d4)
Skotsk åpning har fått sitt navn etter sjakkparti mellom sjakklubber i Edinburgh og London. Åpningen var populær på 1800-tallet. Kasparov brukte den mot Karpov i 1990. Hensikten for hvit er å få bedre kontroll i midten av sjakkbrettet.
Fire springere (e4 e5, Sf3 Sc6, Sc3 Sf6)
En åpning med fire springere er populær blant nybegynnere. Dette pleier å være en rolig åpning og er derfor godt egne for spillere som ikke er ute etter skarpt angrepsspill.
Hollandsk åpning (d4 f5)
Hollandsk åpning er en aggressiv åpning som er ideell åpning for angrepsspillere. Det blir sjelden remis i denne åpningen. Den ligner litt på omvendt siciliansk. Den er sjelden spillt av toppspillere med unntak av Alekhine, Bent Larsen, Paul Morphy, Miguel Najdorf og Hikaru Nakamura.
Benoni (d4 Sf6, c4 c5, d5)
Benoni er en åpning som er populær blant amatører, men den er blitt spillt av toppspillere som Caruana og Vachier-Lagrave.
Benko gambit (d4 Sf6, c4 c5, d5 b5)
Benko gambit er en moderne variant i Benoni. Det var stormester Pal Benko som spillte dette på 1960-tallet. Denne gambiten er senere blitt studert og den gir svart gode angrepsmuligheter.
Engelsk åpning (c4)
Engelsk åpning er en av de mest populære åpningene i dag. Den fikk sitt navn av Howard Staunton som brukte denne åpningen i et sjakkparti mot Pierre Saint-Amant i 1843.
Engelsk (c4 Sf6)
Dette er nok det vanligste forsvaret i engelsk åpning.
Engelsk – symmetrisk (c4 c5)
Ligner på siciliansk forsvar.
Engelsk – omvendt siciliansk (c4 e5)
Også denne ligner på siciliansk forsvar.
Engelsk (c4 e6)
Kan gå til dronninggambit.
Engelsk (c4 f5)
Kan gå til nederlandsk forsvar.
Engelsk (c4 g6)
Kan gå til moderne forsvar.
Engelsk (c4 c6)
Kan gå til slavisk forsvar.
Engelsk (c4 b6)
Kalles engelsk forsvar. Tony Miles og Jonathan Speelman har spilt denne varianten med stor hell.
Engelsk (c4 d5)
Kalles Anglo-Scandinavian-forsvar.
Engelsk (c4 g5)
Denne varianten kalles Myers forsvar etter Hugh Myer. Svart setter press på d4.
Engelsk (c4 b5)
Dette er Jaenisch Gambit som har fått navn etter Carl Jaenisch. Svart ofrer en bonde uten umiddelbar kompensasjon.
Reti åpning (Sf3)
Reti åpning kalles for hypermoderne åpning som er oppkalt etter tsjekkiske spilleren Richard Reti som brukte åpningen til å slå verdensmester Capablanca i 1924. Før 1923 var dette ikke ansett som en seriøs åpning, men Reti hadde stor suksess med den.
Dette er en klassisk variant i Reti åpning:
Russisk forsvar (e4 e5, Sf3 Sf6)
Russisk forsvar var populært på 1800-tallet, men er senere blitt spillt av blant annet Nepo, Karpov, Kramnik og Caruana. Åpningen er oppkalt etter russeren Alexander Petrov. Tanken bak denne åpningen er å forenkle stillingen, selv om den kanskje kan virke det motsatte i og med at begge bøndene kan tas.
Alekhins forsvar (e4 Sf6)
Alekhins forsvar er oppkalt etter den russiske sjakkspilleren Alexander Alekhin. Før Alekhin spillte dette i 1921 var denne åpningen ikke ansett som seriøs.
Kongegambit (e4 e5, f4)
Kongegambit er en spektakulær og populær åpning, spesielt i lynsjakk. Hensikten for hvit er å åpne opp spillet med en gang. En svært aggressiv åpning.
Skandinavisk (e4 d5)
Skandinavisk er en sjakkåpning som ble nevnt allerede i 1497. Åpningen ble analysert av flere skandinaviske mestere. Åpningen er i nyere tid spilt av blant annet Anand fra India.
Birds åpning (f4)
Birds åpning er oppkalt etter den britiske spilleren Henry Edward Bird fra 1855. Denne åpningen er ikke spillt av mange toppspillere. Et unntak er dansken Bent Larsen.
Anderssens åpning (a3)
Adolf Anderssen fra Tyskland spilte denne åpningen mot Paul Morphy fra USA i en VM-match i 1857. Hensikten var å tvinge Morphy til et lukket spill. Denne åpningen er lite spilt i dag.
Ware Opening (a4)
Denne åpningen har fått navnet etter Preston Ware fra USA (1882). Magnus Carlsen har spilt denne åpningen i enkelte lynsjakkpartier.
Larsens Opening (b3)
Denne åpningen var ofte spilt av dansken Bent Larsen. Hensikten er å skape press ved å senere spille løperen på b2 og på denne måten lage sterk diagonal, ofte kalt fot fianchetto.
Sokolsky Opening (b4)
Også kalt orangutanåpning eller polsk åpning på norsk. Denne åpningen er ikke populær på toppnivå, men den er blitt spilt av Richard Reti og Boris Spassky
Saragossa Opening (c3)
Denne åpningen ble populær i Saragossa chess club (Zaragoza, Spania) i 1919. Har sine ulemper, men kan kalles for motsatt Caro-Kann (e4 c6) og anses derfor ikke for å være en dårlig åpning.
Mieses Opening (d3)
Denne åpningen får sitt navn etter tysk/britiske stormesteren Jacques Mieses. Den åpner for c-løperen, men er ikke populær åpning i dag. Garry Kasparov spilte dette mot computeren Deep Blue i 1997 – partiet ble remis.
Van ‘t Kruijs Opening
Får sitt navn av nederlandske Maarten van ‘t Kruijs (1813–1885) som ble nederlandks mester i 1878. Ikke særlig populær i de senere årene, men er blitt spilt av blant annet Bent Larsen.
Barnes Opening (f3)
Har fått navnet etter Thomas Wilson Barnes (1825–1874) – engelsk spiller som har blant annet slått legenden Paul Morphy flere ganger.
Benkös-åpning (g3)
Også kalt for King’s Fianchetto Opening, Hungarian Opening, Barcza Opening eller Bilek Opening). Dette åpningstrekket er faktisk det femte mest populære åpningstrekket for hvit etter e4, d4, c4 og Sf3.
Clemetz-åpning
Clemetz-åpning har fått sitt navn av Hermann Clemenz (1846–1908) fra Estland.
Desprez-åpning
Desprez-åpning har fått sitt navn av den franske spilleren Marcel Després.
Grobs angrep (g4)
Åpningen har fått navnet fra den sveitsiske mesteren Henri Grob (1904–1974) som analyserte den grundig og spilte den i hundretalls av korrespondansepartier.
Dansk gambit (e4 e5, d4 exd4, c3)
Dansk gambit går ut på å ofre to bønder for rask utvikling. Den er oppkalt etter den danske spilleren Martin Severin From (fra 1867). Denne gambiten er blitt studert relativt grundig og det viser seg at det finnes et godt forsvar for svart. Derfor er gambiten i dag sjelden spilt av toppspillere, men den er godt egnet i lynsjakk.
Den raskeste sjakk matten (narrematt)
Vi avslutter denne listen med den raskeste mulige måten å sette sjakk matt skjer i Birds åpning og det er kun i 2 trekk. Det er en artig matt, men ikke like artig for oss som har blitt et offer for dette. Legg merke til at det er kun svart som kan gjøre dette. Hvis hvit skal gjøre noe lignende skjer det i 3 trekk og ikke i 2 trekk.
Siste kommentarer