Innføring i sjakkteori
Nøkkelen er å bli bedre sjakkspiller er bedre forståelse av sjakk-teori. Det er det denne siden handler om. Du får en oversikt og tips om sjakkåpninger, midtspillet og sluttspillet.
Les også: Bli medlem av Sjakklubben!
Denne oversikt er først og fremst laget for nybegynnere som ønske å få en oversikt over sjakk-teori og som ønsker å få tips om ulike deler av sjakk-spillet.
Les også: De beste sjakk-appene
Det populære leksikonet Wikipedia har en fin oversikt over de ulike delene av sjakk-spillet og derfor har vi lenket til disse sidene.
Øv deg med computer
Last gjerne ned og installer en sjakkcomputer på PC-en. Stockfish er helt gratis. Computeren kan brukes til å fortelle deg hvilke sjakktrekk som er gode og hvilke trekk du bør unngå. På den måten kan du bruke computeren til å øve deg på å spille sjakk.
Les også: Verdens beste sjakkcomputer er gratis
Les også: Sjakk-databaser
Du kan også bruke en database til å trene på åpninger og sluttspill. Det finnes ganske mange slike databaser på nettet. Det fine med disse databasene er at de forteller deg hvilken åpning du spiller hvis du gjør de første trekkene.
Spill på nettet!
Du kan selvfølgelig bli bedre ved å spille sjakk og det finnes ganske mange nettstedet hvor du kan spille sjakk på nettet – du finner en oversikt i vår artikkel.
Åpningsspillet
Dette er den første delen av sjakkspillet. For mange erfarne sjakkspillere er dette den enkleste delen fordi mange sjakkåpninger er godt dokumentert i litteraturen. Hvis du har øvd og lest om sjakk-åpninger så kommer du ganske langt med å bli en god sjakkspiller.
Den store fordelen, hvis du ønsker å bli god i sjakk, er altså å ha trent på de mest populære sjakk-åpningene. Du kan gjerne bruke en sjakkcomputer som kan fortelle deg hvilke trekk som er gode og hvilke trekk som du bør unngå.
Du finner en fin oversikt over sjakkåpninger i vår artikkel.
Midtspillet
Dette er den midterste delen av sjakkspillet, mellom åpningsspillet og sluttspillet. Midtspillet er kanskje den vanskeligste delen fordi den pleier å være den mest kompliserte – det er gjerne mange sjakkbrikker igjen på brettet. Denne delen av sjakkspillet er såpass komplisert at man må man stole på egen intuisjon.
Du finner en artikkel om mellomspillet i sjakk på wikipedia.org.
Sluttspillet
Dette er den siste delen av sjakkspillet. Det er den delen som avsluttes med sjakk matt eller remis (uavgjort). Mange opplever denne delen som den enkleste fordi det er såpass få brikker igjen på sjakkbrettet.
Her er det en fordel å trene på å sette sjakk matt med for eksempel kun kongen og tårn mot en konge eller med kun kongen og dronningen mot en konge. Det å sette sjakk matt kun med en konge og en dronning er mye enklere enn med en konge og et tårn. Har du ikke gjort dette før kan dette være ganske vanskelig, men det er like enkelt hvis du vet hvordan det gjøres. Det kan absolutt lønne seg å trene på dette.
Det finnes også eksempler som er mye vanskeligere og det er en konge og to løpere mot en konge eller en konge, løper og springer mot en konge. I teorien går det an å sette sjakk matt med kun to løpere, men det er ganske vanskelig hvis ikke du har trent på det.
Du finner en artikkel på engelsk og norsk Wikipedia.
Chess.com har også en artikkel om sluttspillet.
Jose Capablanka (verdensmester 1921 – 1927):
«In order to improve your game, you must study the endgame before everything else. For whereas the endings can be studied and mastered by themselves, the middle game and opening must be studied in relation to the end game.»
Lær å spille sjakk!
Dette er gode lenker for deg som har lyst å lære å spille sjakk.
Siste kommentarer