Lær å spille sjakk av Bobby Fischer

Bobby Fischer Teaches Chess er et dataprogram som lærer deg å spille sjakk og du kan også spille sjakk mot en datamaskin. Videre kan du gjennomgå sjakkpartier som Bobby Fischer har spillt.

Les også: Bli medlem av Sjakklubben!

DOS-spill

Du finner programmet på archive.org. Dette er i utgangspunktet et DOS-spill, men du kan spille det på en vanlig PC via en emulator. Spillet ble lansert i 1994 og utseendet bærer preg av å være litt gammeldags.

Les også: Leksikon for sjakkåpninger

Direkte i nettleseren

Det fungerer utmerket på en PC og det kjøres direkte i nettleseren, men det tar litt tid å starte det – når du har funnet frem i menyen går ting litt fortere.

Du klikker på bildet midt på nettsiden archive.org for å starte spillet – det tar altså litt tid å starte spillet. Du må vente helt til det dukker opp et bilde med «MAIN MENU» på skjermen. Så er det bare å klikke med musen på menyene. Husk at du kan trykke på Esc-tasten på tastaturet for å frigjøre musepekeren fra spillet.

Menyene

Spillet har følgende menyvalg:

  • LESSONS – klikk på OK-knappen for å fortsette. Du får nå opp seks alternativer. Her kan du blant annet lære hvordan du setter sjakk matt, hvordan du forsvarer deg i sjakk og hvordan du angriper. Ønsker du ø gå tilbake til hovedmenyen kan du klikke på File og Exit to Menu. Du må klikke på Dont’t Save for å gå videre.

  • PLAY CHESS – her kan du spille sjakk mot en datamaskin. Du kan velge nivå via Levels-menyen. Det starter med Beginners Level 01. Ønsker du å gå tilbake til hovedmenyen kan du velge menyen File og Quit.

  • HISTORY OF CHESS – vi prøver dette menyvalget, men det fungerer ikke hos oss.

  • 500 FISCHER GAMES – her kan du gjennomgå sjakkpartier som Bobby Fischer spilte i sin levetid. Du får et forslag om å se ett sjakkparti. Du kan klikke på OK for å se partiet. Vi anbefaler at du velger 2D-visning i stedet for 3D-visning, fordi det gir bedre oversikt over sjakkbrettet – du kan rett og slett klikke på 2D/3D-knappen for å bytte modus. Klikk på piltasten øverst til venstre for å spille partet. Klikk på Main Menu for å gå tilbake til hovedmeny.

  • ABOUT THE AUTHORS – informasjon om forfattere boken som spillet er basert på og du får også biografien til Bobby Fischer i kortversjon. Klikk på knappene BACK og FWD for å bla i sidene. Klikk på EXIT for å gå tilbake til hovedmenyen.

  • EXIT – går ut av spillet. Du kan bare lukke nettsiden for å avslutte.

Konklusjon

Bobby Fischer Teaches Chess er et artig spill for dere som er interessert i sjakk. Du har en mulighet til å spille sjakk mot en datamaskin, lære sjakkteori og gjennomgå sjakkpartier som Bobby Fischer har spillt. Det som kan være en utfordring for de yngste er at spillet er på engelsk. Dette spillet er heller ikke veldig raskt, selv på en kraftig PC, men det er absolutt artig for sjakkinteresserte.

Kilde: archive.org

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *