Guide: Sikkerhetskopiering
Sikkerhetskopiering er noe mange av oss anser som et nødvendig onde. Her finner du informasjon og tips om sikkerhetskopiering, og programvare, som kan gjøre livet enklere.
Les også: Her kan du lagre filene dine. helt gratis
Mange brukere velge likevel å ikke gjøre noe med saken, kanskje på grunn av følgende myter:
- Min datamaskin krasjer aldri.
- Sikkerhetskopiering er for tungvint.
Det er først når katastrofen skjer at du virkelig setter pris på en sikkerhetskopi.
Det bør være enkelt
Sikkerhetskopiering kan på en måte sammenlignes med antivirus – du vil helst slippe å ha mye med slike programmer å gjøre, men de er veldig kjekke å ha når uhellet først er ute. Derfor er det viktig at man bruker programvare som gjør denne prosessen enklest mulig – ellers blir ikke dette til en regelmessig rutine som det bør være.
Det som først og fremst er tungvint med sikkerhetskopiering er å sette i gang, altså oppsettet – du må bestemme hva du skal kopiere og hvor kopien skal lagres. Resten av prosessen, selve sikkerhetskopieringen, går gjerne mer eller mindre «av seg selv», hvis du har valgt planlagt kopiering.
Dersom du velger å sette opp manuell sikkerhetskopiering, trenger du nok ikke å sikkerhetskopiere hver dag, men dette avhenger av hva slags data du jobber med, og i hvilket omfang. For vanlige hjemmebrukere holder det å sikkerhetskopiere én gang i uken.
Er du nybegynner når det gjelder data, anbefaler vi den innebygde backupfunksjonen i Windows. For de fleste andre anbefaler vi ToDo Backup. Hvis du ønsker flere funksjoner, kan du satse på Cobian Backup. Mer om dette senere.
Hva bør du sikkerhetskopiere?
Det er først og fremst uerstattelige personlige filer som bør kopieres. Dette er digitale bilder, personlige dokumenter, bokmerker, e-post og lignende.
Det som du gjerne ikke trenger å sikkerhetskopiere er programmer og systemdata (selve operativsystemet Windows), fordi dette kan gjerne installeres på nytt.
Verktøy for sikkerhetskopiering
Dette er eksempler på programmer som kan brukes for sikkerhetskopiering i Windows.
-
Filutforsker
Hvis ikke du ønsker å bruke et program som må konfigureres for sikkerhetskopiering kan du rett og slett bruke filutforsker. Du kan da kjøre filutforsker, gjerne åpne to vinduer slik at du kan klikke og dra mapper. Du kan eventuelt høyreklikke på mappen og velge kopier og lime inn. Så kan du koble en ekstern harddisk til PC-en og klikke og dra ønskede mapper fra PC-en din til en ønsket mappe på den eksterne harddisken. Mapper som kan være aktuelt å kopiere er personlige mapper som Dokumenter og Bilder/Mine bilder. -
Innebygd funksjon i Windows 10
Du finner sikkerhetskopiering-funksjonen via Start, Innstillinger, Oppdatering og sikkerhet og Sikkerhetskopiering. Her kan du klikke på «Legg til en stasjon» og vil da få opp en stasjon i menyen til venstre, dersom en stasjon er koblet til PC-en.Du må altså koble til PC-en en ekstern stasjon, for eksempel en ekstern harddisk. Hvis du klikker på en stasjon som dukker opp i menyen til venstre, blir filene dine sikkerhetskopiert automatisk – det er det som er standardinnstillingen. Klikk på «Flere alternativer»-lenken for å konfigurere sikkerhetskopiering, dersom du ønsker dette.
-
Innebygd funksjon i Windows 7 og 8
Har du fortsatt Windows 7 eller Windows 8 finnes en egen funksjon for sikkerhetskopiering. Du finner en gjennomgang i vår artikkel. -
EaseUS ToDo Backup
Vi anbefaler ToDo Backup fra EaseUS for deg som er ute etter et tredjepartprogram for sikkerhetskopiering. Fordelen med dette programmet er at det fungerer som det skal, det vil si både sikkerhetskopiering og gjenoppretting. Ulempen er at det er ikke det enkleste å installere og sette opp, dessuten finnes det ikke i norsk språkversjon. Hvis du er noenlunde datakyndig (det vil si ikke nybegynner), er dette programmet et godt alternativ. Du kan lese en test av programmet i vår artikkel. -
Acronis True Image
Dette programmet oppretter en bildefil av din datamaskin, det vil si det tar sikkerhetskopi av alt. Dette programmet er ikke gratis, men det er ganske rimelig. Les en presentasjon av Acronis True Image i vår artikkel. -
SyncToy
SyncToy er et program for deg som ønsker å synkronisere data fra PC-en din og til en annen lagringsplass. Fordelen med SyncToy er at det er minimalistisk og enkelt å bruke. Les mer om SyncToy i vår guide. -
Cobian Backup
Cobian Backup anbefales for deg som setter pris på et program med mange funksjoner, og passer derfor ikke for deg som foretrekker å haet enkelt program. Les mer om Cobian Backup i vår guide. Du finner programmet på cobiansoft.com/cobianbackup.htm
Eksterne harddisker
De er rimelige og praktiske. Her finner du eksterne harddisker til lavest pris:
Nettbasert lagring
Det finnes ganske mange tjenester som tilbyr lagring av data på internett, noe som har sine fordeler og ulemper – les mer i guide.
MozBackup
Bruker du nettleseren Firefox, e-postprogrammet Thunderbird eller programmet SeaMonkey, kan du bruke programmet MozBackup til å ta sikkerhetskopi av data fra de aktuelle programmene – det kopiere data som bokmerker, e-postmeldinger og andre kritiske data. Les mer i vår guide.
Siste kommentarer