Test: ToDo Backup

Dette er noe vi håper vi aldri kommer til å ha bruk for, det vil si en sikkerhetskopi, men vi setter så utrolig stor pris på å ha den når den trengs. Derfor er et program for sikkerhetskopiering det viktiste programmet du har installert på PC-en, kanskje med et unntak av en nettleser.

Windows har et slik program innebygd, men det finnes mange tredjepartsløsninger. Du kan selvfølgelig kopiere viktige filer manuelt, men den prosessen tar lang tid hvis du skal gjøre det regelmessig. Heldigvis finnes programmer som gjør jobben enklere.

Vi tester ToDo Backup fra selskapet EaseUS.

ToDo Backup er gratis




ToDo Backup er et program som kan brukes til å sikkerhetskopiere filer. Programmet finnes i en gratisversjon og det er denne vi tester her. Betal-versjonen Home koster 23,20 USD, og den byr på avanserte funksjoner som blant annet en mulighet til å overføre systemet til en annen PC, avansert planlegging og teknisk brukerstøtte. Du finner oversikten på todo-backup.com.

Vi tester gratisversjonen av EaseUS ToDo Backup. Versjon 10 ble lansert i desember 2016. Vi laster ned ToDo Backup 10 fra todo-backup.com. Vi må registrere oss for nedlastingen, det vil si oppgi en e-postadresse, men dette er gratis.

Vi velger engelsk språkversjon og velger gratisversjonen. Vi klikker på Next for å gå videre og godkjenner lisensavtalen. Vi fjerner haken ved «Join in the Customer Experience Improvement Program». Vi må altså sørge for å velge gratisversjonen og fjerne to haker i installasjonsprosessen for å unngå å få meldinger fra selskapet og for å unngå å sende data til selskapet. Heldigvis trenger vi å gjøre dette kun én gang, altså under installasjonsprosessen.

Til slutt får vi opp et vindu hvor vi kan velge lagringsplass (Select Personal Data Location) for vår sikkerhetskopi. Da starter selve installasjonen og den tar rundt to minutter.

Vi velger å starte selve programmet og får da opp et forvirrende vindu med en mulighet til å legge inn lisenskode som skal aktivere programmet.

Dette er forvirrende fordi denne versjonen er jo gratis, så hvorfor får vi opp dette vinduet?

Vi velger rett og slett å klikke på krysset øverst til høyre i dette vinduet, altså for å lukke aktiveringsvinduet og uten å legge inn noen lisenskode.

Dette viser seg å fungere – vi får rett og slett opp vinduet for selve programmet!

Konklusjonen er at installasjonsprosessen kunne vært enklere.

Grensesnittet

Brukergrensesnittet for ToDo Backup er i utgangspunktet ganske oversiktlig.

Problemet er at ToDo Backup mangler hjelpefunksjon. Skal du ha nytte av programmet må du vite hvilken funksjon du skal bruke. Programmet forklarer ikke hva de ulike funksjonene gjør.

Du må blant annet vite om du skal bruke Disk/Partition Backup, File Backup, System Backup, Smart Backup og så videre.

Hvis du vet hvilken funksjon du skal bruke er ToDo Backup et ganske godt valg for sikkerhetskopiering.

Test: sikkerhetskopiering

Vi velger Disk/Partition Backup for vår test. Vi må selv velge disk eller partisjon og dette kan virke vrient for brukere som ikke er vant til å jobbe med partisjoner. Vi velger alle våre partisjoner, bortsett fra destinasjonsdisken, det vil si den disken som skal lagre sikkerhetskopien.

Vi gir kopien et navn slik at den kan identifiseres og vi klikker til slutt på Proceed slik at kopieringen starter. Hele prosessen tar to timer. Denne delen av testen anses som vellykket.

Test: incremental kopiering

Vi velger Backup og Incremental Backup og det gjør vi kun noen minutter etter den ordinære sikkerhetskopieringen. Denne prosessen tar kun ett minutt og vi anser derfor denne testen som vellykket.

Videre kjører vi incremental backup 6 dager senere og da tar prosessen nesten like lang tid som den aller første, nesten to timer. Riktignok hadde vi tatt over hundre bilder på raw-format i løpet av disse dagene, men vi synes to timer likevel er i lengste laget.

Test: gjenoppretting

Vi sletter en mappe på PC-en vår og prøve å gjenopprette denne mappen fra sikkerhetskopien. Vi velger Recovery og velger videre File mode. Deretter velger vi bort alle filene, bortsett fra mappen vi ønsker å gjenopprette. Vi merker mappen og klikker på Proceed og til slutt Finish.

Filutforsker åpnes og mappen er blitt gjenopprettet med alt sitt inhold. Resultat: denne testen er vellykket.

Konklusjon

Dataporten anbefaler ToDo Backup, men ikke for alle brukergrupper. Er du nybegynner på data og er ikke spesielt fortrolig med å jobbe med datamaskiner og partisjoner, bør du velge et annet program, for eksempel det som er innebygd i Windows.

Hvis du derimot er nokså datakyndig kan vi absolutt anbefale ToDo Backup. Programmet fungerer som det skal hvis du vet hva du skal sikkerhetskopiere. Du må også vite hvilken backup-funksjon du ønsker å bruke. Programmet mangler hjelpefunksjon som kunne gitt deg en oversikt og informasjon om hva og hvordan du bør bruke programmet. Poenget er at når du blir vant til dette programmet, fungerer det som en drøm.

Vi må legge til at programmet bruker ganske lang tid på incremental backup hvis det dreier seg om mange nye filer. Det er tydelig at du bør sørge for å kjøre incremental backup oftere (hver dag eller annen hver dag) hvis du for eksempel tar mange bilder hver dag.

Fordeler

+ Gratis
+ Sikkerhetskopiering fungerer som den skal.
+ Gjenoppretting fungerer som den skal.
+ Incremental kopiering fungerer som den skal.
+ Anbefales for datakyndige.

Ulemper

– Installasjonen kunne vært enklere.
– Anbefales ikke for nybegynnere.
– Bruker for lang tid på incremental backup hvis det dreier seg om mange nye filer.
– Programmet mangler innebygd hjelpefunksjon.
– Ikke tilgjengelig i norsk språkversjon

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *