WordPress tips og triks

Dere som bruker WordPress til å lage og oppdatere nettsider og blogger har ikke unngått å oppleve den store oppdateringen for WordPress, på godt og vondt.

Les også: Slik overlever du WordPress 5.0

Vi har på denne siden samlet tips og triks som kan gjøre livet enklere med Gutenberg-verktøyet i WordPress. Mange av tipsen på denne siden forutsetter at du er fortrolig med redigering med HTML.

Fortsatt ustabil

Vår erfaring er at WordPress 5.0 ikke er fortsatt ustabil. Angrefunksjonen virker ofte ikke som forventet. Det skjer også uønskede bevegelser i blokker og koder som i verste fall kan være katastrofale, for eksempel har vi opplevd at når vi skal slette tekst bakover så slettes det for mye. I tillegg har vi opplevd at markøren hopper til et helt annet sted i en blokk eller i en annen blokk.

Et annet eksempel på dårlig stabilitet er en overskrift nekter å legg seg etter forrige avsnitt og blir sittende som en del av avsnittet. Vi har funnet ut at det å legge skille-blokk mellom forrige avsnitt og overskriften er et tiltak som redder strukturen.

Det er dessverre ikke mye å gjøre med dette annet enn å vente på flere oppdateringer og mer stabilitet.

Flere funksjoner betyr flere klikk

Kanskje det største irritasjonsmomentet med blokkene er at du kan ikke legge inn noe innhold uten å opprette en blokk og du må bruke en meny for oppretten den – dette er ganske tungvint og det er ikke alltid innlysende hvilken meny som passer best eller hvor den nye blokken dukker opp. Det eneste som fikser dette er rutinen, det vil si du blir rett og slett vant til en ny arbeidsmetode.

Manglende mulighet for finjustering

Oppretting og redigering av lenker er et helvete i en Avsnitt-blokk. Du mister rett og slett kontrollen over innholdet (URL og lenkenavn). Bruk heller HTML på lenker – du har bedre kontroll.

Uønsket formatering

Dersom du kopierer formatert tekst fra en anne kilde, for eksempel fra Word, vil teksten beholde den originale formateringen. Det du må gjøre til å fjerne formateringen er å lime teksten inn i Notisblokk og kopiere teksten videre derfra. Dermed får du fjernet formateringen og nøytralisert teksten.

HTML redder finjustering

De nye blokkene i WordPress har egentlig til hensikt å gi brukeren mer brukervennlighet og økt fleksibilitet, men dette virker ofte motsatt i praksis. Mange av blokkene har bestemt funksjon, men de har også redusert mulighet for innstillinger og finjustering. Et godt eksempel på dette er YouTube-blokken.

Les også: Hva er HTML?

Dette problemet kan løses ved å vise HTML-koden i hele nettsiden eller ved å legge inn en HTML-blokk (Egendefinert HTML). Et alternativ er å velge Rediger som HTML via menyen. Det fine med HTML-redigering er at den gir deg tilbake kontrollen.

Favoritt-blokkene

WordPress 5.0 er ikke bare negativ. Enkelte blokker er bedre enn andre. Dette er noen av våre favoritt-blokker:

  • Avsnitt (med et unntak av lenker)
  • Overskrift (standardblokk)
  • Egendefinert HTML (gir oss mer kontroll)
  • Gjenbrukbar (en genial funksjon – vi trenger ikke å lage ny blokk)
  • Skille (en liten blokk, men redder ofte strukturen i en nettside)

Hva mener du?

Hva er din erfaring med WordPress 5.0? Har du noen kule tips? Del gjerne dine erfaringer i kommentarfeltet under denne artikkelen!

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *