Windows 10 får bedre støtte for raw-filer

Har du Windows 10 har den egentlig innebygd støtte for raw-filer, men det viser seg at dette ikke gjelder i alle tilfeller og med alle kameraer. Snart kommer det en løsning som fikser dette.

Les også: Hva er raw-filer?

For Windows 10

Det finnes en app som gjør Windows 10 bedre i stand til å lese raw-filer. Denne appen er tilgjengelig på betaversjon og støtter kun en fremtidig versjon av Windows, nemlig versjon 1903. Du kan sjekke hvilken versjon du har ved å bruke søkeordet winver i søkevinduet i Windows og trykk på Enter-tasten. Da får du opp et vindu med et nummer. Dagens versjon av Windows 10 er 1809.

Dersom du har lyst å prøve denne appen må du bli såkalt Windows Insider-bruker, det vil si en bruker som installerer og tester kommende Windows-versjoner. Du kan bli en Windows Insider-bruker ved å klikke på Start, Innstillinger, Oppdatering og sikkerhet. Klikk videre på Windows Insider Program og klikk på Kom i gang-knappen under Windows Insider Program.

Obs: Du bør ikke starte Windows Insider Program på en arbeids-PC du jobber med til daglig, fordi denne Windows-versjonen er en testversjon som kan være ustabil.

Last ned: Du finner appen på microsoft.com.

For Windows 7 og 8

Dersom du bruker Windows 7, Windows 8.1 eller Windows 10 finnes allerede en gratis pakke som gir Windows støtte for raw-filer. Denne pakken (støtter Windows Vista og Windows 7) kan lastes ned fra microsoft.com – på samme side finner du en komplett liste over kameraer som denne pakken støtter.

Viktig – vær oppmerksom på å laste ned riktig installasjonsfil:

  • MicrosoftCodecPack_x64.msi gjelder Windows 64-bit
  • MicrosoftCodecPack_x86.msi gjelder Windows 32-bit

Hvis du installerer feil fil, vil pakken rett og slett ikke fungere.

Du finner en pakke for Windows 8 på denne siden.

Programvare med raw-støtte

Denne pakken fra Microsoft gir kun mulighet til å lese raw-filen, men ikke til å redigere bildene. Det finnes et stort antall programvare som kan brukes til å redigere raw-filer, vi anbefaler Adobe Lightroom.

Hvis du vil ha et gratisprogram som støtter raw-filer, er Faststone Image Viewer et svært brukervennlig alternativ.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *