RawTherapee er gratis fotoapp vi anbefaler

RawTherapee er et bildebehandlingsprogram som er helt gratis og som er basert på åpen kildekode.

Les også: Fotoapper for alle

Dette program kan anses som en av konkurrentene til Adobe Lightroom, ikke minst når det gjelder ytelse. RawTherapee er både gratis og raskt. Det som først og fremst mangler i RawTherapee, sammenlignet med Adobe Lightroom, er et system for å organisere bilder.

Les også: Den store Lightroom-guiden

Last ned og bruk

Du finner RawTherapee på rawtherapee.com. Last ned, pakk ut ZIP-filen og kjør installasjonsfilen. Velg språkversjon, for eksempel norsk. Aksepter lisensbetingelsene og kjør RawTherapee.

Det første programvinduet viser siste lanseringsnotatet – du kan bare lukke (Close) Release Notes-vinduet. Det kan hende at du får opp et vindu som sier at profilen for raw-filer eksistrerer ikke – lukk vinduet ved å klikke på OK.

Programvinduet er delt i følgende deler: filutforsker til venstre, bildene vises i midten og filterområde til høyre. Du kan bla i bilde-mapper til venstre og når du har funnet et bilde du ønsker å redigere kan du dobbeltklikke på bildet i midten.

Mange funksjoner

Når du dobbeltklikker på et bilde får du en oversikt over funksjoner og antall funksjoner er ganske bra faktisk. Du får redigeringspanel til høyre. Her kan du blant annet justere eksponering, kontrast, metning og tonekurve. Like over Exposure-panelet finner du syv små knapper hvor du får flere redigeringsmuligheter – her finner du blant annet eksponering, detaljer, farge og avansert. For å være helt gratis er RawTherapee imponerende.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *