Photorec gjenoppretter tapte bilder

Photorec er et program som kan brukes til å gjenopprette alle typer filer fra alle typer lagringsplasser, inkludert harddisker og minnekort fra kameraer.

Les også: Verktøy for å redde slettede filer

Det positive med Photorec er at programmet ignorere filsystemet og baserer søket på dataen direkte. Dette betyr i praksis at Photorec kan gjenopprette filer fra lagringsenheter som er blitt skadet eller formatert.

Prøv det enkle først

Phototec er litt utfordrende å bruke og derfor bruker du Photorec hvis andre metoder ikke klarer å redde filene. Vi anbefaler spesielt Recuva, fordi det er mer brukervennlig og den kan redde ganske mye. Er du uvant med å jobbe med partisjoner kan imidlertid Photorec virke for avansert.

Les også: Recuva redder filene dine

Photorec er altså et alternativ hvis ikke Recuva finner de slettede filene. Photorec er basert på åpen kildekode og er laget av de samme utviklerne som TestDisk, et program som kan brukes til å gjenopprette tapte partisjoner

Unngå å overskrive lagringsplassen!

Før vi går videre er det viktig å være klar over at du bør ikke lagre noen filer på samme lagringsplassen du prøver å redde filer fra. Hvis du gjør dette risikerer du at dataen blir overskrevet. Dette betyr i praksis at når du skal gjenopprette filer bør du ikke lagre filene på samme lagringsplass/partisjon hvor de var opprinnelig.

Slik virker Photorec

Du finner Photorec på cgsecurity.org/wiki/PhotoRec.

  1. Start med å koble lagringsenheten til PC-en din, altså den enheten som har de slettede filene.
  2. Last ned Photorec (testdisk-7.1.win.zip) fra cgsecurity.org (TestDisk og Photorec er i samme pakke). Pakk opp ZIP-filen til en egen mappe og kjør programfilen (photorec_win.exe).
Bilde: cgsecurity.org

Du får da opp et vindu som viser en oversikt over disker/partisjoner. Klikk på en disk som har de slettede filene. Bruk piltastene på tastaturet for å eventuelt bla i diskene opp eller ned. Trykk på Enter for å fortsette.

Velg Search og trykk på Enter for å søke etter filer.

Options er noen avanserte valg som du ikke trenger å tenke på.

File Opt trenger du heller ikke å tenke på. Denne muligheten brukes til å velge bort bestemte filtyper. Skal du for eksempel gjenopprette kun JPEG-bilder velger du .jpg og velger bort de andre filtypene. Alle filtypene er i utgangspunktet merket, så du må eventuelt fjerne krysset for filtypene du ønsker å fjerne fra valget. Du finner en komplett liste over filtyper på cgsecurity.org. Du trenger altså ikke å bruke dette valget.

Velg filsystem. Du velger Other hvis det er Windows (FAT/NTFS) du skal gjenopprette filer fra. Trykk på Enter for å fortsette.

Velg å søke etter filer. Her kan du gjerne velge Whole, det vil si hele partisjonen. Trykk på Enter for å fortsette.

Bilde: cgsecurity.org

Velg lagringsplassen hvor de gjenopprettede filene skal lagres. Bruk piltastene på tastaturet til å bla deg frem til riktig plass. Bruk piltastene (opp eller ned) og trykk på Enter for å åpne en valgt mappe. Velg Q-tasten for å gå tilbake slik at du kan bla videre og eventuelt velge en annen mappe. Bruk høyre og venstre piltaster for å gå inn og ut av mapper.

Trykk på C-tasten for å bekrefte destinasjonsmappen.

Filene blir nå gjenopprettet til en spesifisert lagringsplass og mappe.

Ferdig!

Du finner detaljene på cgsecurity.org

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *