Gratis filterpakke for fotoentusiaster

Nik Collection har en samling av syv programmer og disse kan brukes som selvstendige programmer eller som tilleggsprogrammer for Photoshop, Lightroom eller andre. Denne pakken er i dag helt gratis.

Les også: De beste fotoappene

DxO har overtatt

Nik Collection har skiftet eiere flere ganger:

 • 1995 – det er året Nik Software ble grunnlagt, altså selskapet som senere utviklet Nik Collection.
 • 2012 – Google kjøper Nik Collection.
 • 2017 (mai) – Google bestemmer seg for å ikke lenger utvikle Nik Collection.
 • 2017 (oktober) – DxO kjøper Nik Collection av Google.

Les også: Google har solgt Nik Collection

Forsatt gratis
Nik Collection har tidligere kostet 150 USD. Da Google begynte å selge Nik Suite var prisen på 500 USD, men prisen ble senere senket til 150 USD. Nå er Nik Collection helt gratis.

Du kan fortsatt laste ned Nik Collection fra google.com, men det spørs hvor lenge det varer i og med at Nik Collection nå har skiftet eiere. Det offisielle nedlastingsnettstedet er nå nikcollection.dxo.com, men nedlasting krever registrering. I midten av 2018 har DxO planer om å lansere oppgradert utgave av Nik Collection og denne blir sannsynligvis ikke gratis – les mer i vår artikkel.

Slik bruker du Nik Collection

Nik Collection kan brukes både som selvstendige programmer eller som tilleggsprogram. Hvis du bruker dem som selvstendige programmer vil du ikke kunne redigere bilder på raw-format og derfor bør du helst bruke dem sammen med Photoshop eller Lightroom.

Samlingen Nik Collection består av følgende tilleggsprogrammer (plugin). DxO har ikke rukket å lage noen oversikt over programmene så dette er lenker til Google, men de virker fortsatt:

 • Analog Efex Pro – gjør at et bilde ser ut som om de er tatt med et gammelt kamera, analog film eller et gammelt objektiv.
 • Color Efex Pro – et stort utvalg av filtre for fargekorrigering, retusjering og effekter.
 • Silver Efex Pro – et verktøy for å lage og behandle svart/hvite bilder.
 • Viveza – justerer fargetoner i et bilde uten bruk av masker.
 • HDR Efex Pro – HDR-verktøy kan brukes til å gjøre et bilde mer dramatisk.
 • Sharpener Pro – gir ekstra skarpe bilder og flere detaljer.
 • Dfine – reduserer støy.

kenkaminesky.com finner du en god omtale av Silver Efex Pro.

Som selvstendig programvare

Nik Collection kan brukes som selvstendig programvare. Det du må gjøre da er å finne frem programfilen, for eksempel via C:\Programfiler\Google\Nik Collection. Her kan du åpne mappen til den aktuelle programvaren og kjøre programfilen, for eksempel Silver Efex Pro 2\Silver Efex Pro 2.exe. Du kan deretter åpne et bilde via File-menyen og lagre bildet via File og Save Image as når du er ferdig med å redigere bildet.

Som tilleggsprogrammer

Nik Collection er i utgangspunktet laget som tilleggsprogrammer for Adobe Photoshop, Lightroom og Elements. Du vil under installasjonen få et vindu («Compatible Host Applications») som gir deg en oversikt over kompatible programmer.

nik_photoshop

Når Nik Collection er ferdig installert kan du få tilgang til Nik Collection via Filter-menyen i Photoshop slik du ser på bildet her til høyre. I Lightroom finner du Nik Collection-filtrene via menyen Photo, Edit in. Bruker du Elements finner du filtrene via Filter-menyen.

Dersom du bruker Nik Collection som tilleggsprogrammer i Photoshop og jobber med bilder i et raw-format, må du starte redigering av bildet med raw-verktøyet i Photoshop, altså før du begynner å bruke Nik Collection-programmene.

Last ned gratis prøveversjon av Photoshop og/eller Lightroom
Du har muligheten til å laste ned Creative Cloud-pakken og teste den gratis i 30 dager – les mer i vår Creatve Cloud-guide. Et alternativ er å laste ned en fotopakke som inkluderer både Photoshop og Lightroom – denne kan du også prøve gratis i 30 dager, men etter dette betaler du kun 117 norske kroner per måned. Les mer i vår oversikt..

Forslag til arbeidsflyt

Du kan velge å bruke enkelte av filtrene eventuelt bruke fire av dem for ulike oppgaver. Er du førstegangsbruker kan det kanskje være lurt å starte med ett program av gangen.

Skal du derimot bruke flere kan det være lurt å starte med Dfine for å redusere støy i bildet. Deretter kan du bruke Viveza for å justere fargetoner eller HDR Efex Pro for å gjøre bildet mer dramatisk. Deretter kan du bruke Color Efex Pro for fargebilder eller Silver Efex Pro hvis det dreier seg om svart/hvite bilder. Til slutt kan du bruke Sharpener Pro for å gjøre bildet skarpere.

Kontrollpunkter – en svært nyttig funksjon

Før vi går videre med beskrivelse av filtrene bør du kjenne til en av de viktigste funksjonene som er felles for alle Nik Collection-filtrene, og det er kontrollpunkter («Control Points»).

Du kan bruke et kontrollpunkt til å redigere et bestemt område i et bilde og du kan bruke så mange kontrollpunkter du selv ønsker. Det du gjør er å klikke på Control Point-knappen i panelet til høyre og deretter klikke på ett sted på bildet. Plasseringen av denne knappen varierer litt etter hvilken filter du bruker.

nik_collection_control_point

Det du har gjort ved å først klikke på Control Point-knappen og deretter på ett sted i bildet, er å plassere et bestemt kontrollpunkt i bildet. Du får opp en meny (slik du ser på bildet her til høyre) som en trestruktur under selve kontrollpunktet (gul farge) og kan bruke denne menyen til å justere blant annet lys, kontrast og struktur – denne justeringen blir påført i det området i bildet du har plassert kontrollpunktet. Du kan klikke på den lille trekanten nederst for å eventuelt utvide menyen.

Klikk på selve kontrollpunktet for å bevege punktet til et hvilket som helst annet sted i bildet. Klikk på den øverste skalaen ved siden av selve kontrollpunktet for å justere størrelsen på området som blir påvirket av justeringen. Her er det egentlig bare å prøve seg frem for å finne ut mulighetene. Du velger selv hvor punktet er, hvor omfattende det er og hva det gjør – en fantastisk måte å justere akkurat den delen av bildet du selv ønsker.

Dfine

nik_collection_dfine

Dfine brukes til å redusere støy. Måten du starter Dfine og de andre filtrene varierer etter hvilket program du bruker.

Bruker du Dfine som et selvstendig program starter du programmet via Filutforsker i Windows, det vil si du må finne frem programfilen og kjøre programmet derfra. Bruker du Photoshop må du først jobbe litt med raw-verktøyet (dersom det er raw-fil), blant annet justere eksponering og kontrast eller la bildet være uendret, og til slutt klikke på Åpne bilde-knappen for å åpne selve bildet i Photoshop.

Dfine-filteret startes via Filter, Nik Collection og Dfine 2. Programmet setter da i gang analyse av bildet og reduserer støy automatisk på områder som programmet tror har en del støy. Du vil få meldingen «Automatic profile applied» og du trenger som regel ikke å gjøre noe mer – du kan bare klikke på OK hvis du er fornøyd.

Du kan fortsette å redusere støy manuelt hvis du er ikke fornøyd med automatisk støyredusering. Du klikker da på Reduce-knappen og får da opp flere muligheter. Du kan klikke på Control Point-knappen og deretter på et bestemt sted på bildet for å justere bestemt område på bildet.

Du kan eventuelt bruke en pluss-knapp og en minus-knapp i programvinduet til høyre. Klikker du på minus-knappen og deretter ett sted på bildet, vil det føre til at det bestemte området på bildet får mindre støyredusering, altså mer støy. Klikker du på pluss-knappen og deretter på ett sted på bilder, vil det redusere støy på dette aktuelle området i bildet. Dersom skalaene viser 100 prosent betyr at at hele bildet har fått støyredusering.

Dobbeltklikk på et område i bildet for å zoome inn i bildet (for å sjekke detaljene) og dobbeltklikk igjen for å få normal størrelse igjen.

Video om Dfine

Viveza

nik_collection_viveza

Viveza er laget for å justere lys og farger. Du kan justere lys, kontrast, metning og struktur. Struktur betyr tekstur/detaljer i bildet. Klikk på «Expand all sliders» for å få flere valg.

Du kan klikke på «Add Control Point» og deretter klikke på ett sted på bildet for å justere ett spesifikt område i bildet. Du bestemmer selv hvor stort området er som blir påvirket av justeringen. Dette justerer du via egen skala ved kontrollpunktet på bildet.

Husk at du kan dobbeltklikke på bildet for å zoome inn i bildet og dobbeltklikke en gang til for å få bildet i normal størrelse.

Video om Viveza

HDR Efex Pro

nik_collection_hdr

HDR er en forkortelse for High-dynamic-range imaging og det er en teknikk som bruker flere ulike eksponeringer og setter disse sammen i ett bilde. Hensikten med HDR er å få flere detaljer i bildet og det betyr gjerne at bildet blir mer dramatisk. Kameraet tar flere bilder (med ulike eksponeringer), men klarer ikke å registrere all informasjon i hver enkel eksponering. Med HDR-teknikken kan man sette sammen ett bilde med informasjon fra alle bildene.

HDR Efex Pro kan brukes både til å behandle ekte HDR-bilder, det vil si å sette sammen flere bilder i ett bilde. Programmet kan også lage HDR-effekter for kun ett bilde. Du vil ikke få tilgang til samme informasjonen om et bilde som med den ekte HDR-metoden, men du får likevel et brukbart resultat. Du kan bruke funksjoner til å justere bildet i etterkant, for eksempel Tone Compression, Tonality, Color, Selective Adjustments og Finishing.

På venstre siden finner såkalte presets. Her kan du bla i ulike forhåndsinnstillingene og kan finjustere disse via funksjonene til høyre.

Video om HDR Efex Pro

Color Efex Pro

nik_collection_color

Color Efex Pro er en samling av 55 filtre med hundrevis av finesser og muligheter. Du får en liste over alle filtrene på venstre siden og kan klikke på ett av filtrene.

Bildet blir da påført den effekten med det aktuelle filteret du har valgt og med standardinnstillinger. Du kan finjustere innstillingen via verktøyene på høyre siden – her kan du blant annet finne lys og kontrast, men mulighetene avhenger av hvilket filter du har valgt.

Et godt tips hvis du ønsker å lagre en arbeidsprosess (valg av filter for et bestemt bilde og finjustering av filteret) for et bilde er å klikke på «Save Recipe»-knappen til høyre. Du kan gi denne prosessen et unikt navn og klikke på OK for å bekrefte. Du kan bruke dette senere for et annet bilde ved å velge ulike «Recipes» (egen mappe) på venstre siden.

Video om Color Efex Pro

Silver Efex Pro

nik_collection_silver

Silver Efex Pro er laget for å konvertere fargebilder til svart/hvite bilder. Er du glad i svart/hvite bilder bør du absolutt prøve dette filteret.

Kjør programmet og det vil automatisk konvertere bildet til et svart/hvitt bilde. Du kan velge mellom en rekke presets på venstre siden og kan så finjustere innstillingene til høyre.

Du har Global Adjustments (lys, kontrast, struktur) og Selective Adjustment (klikk på «Control Points» og klikke deretter på ett sted på bildet for å justere ett bestemt sted i bildet). Videre har du fargefiltre, filmtyper (18 forskjellige) og finjustering (Finishing Adjustments).

Video om Silver Efex Pro:

Sharpener Pro

Dette programmet gjør bildet skarpere. Du kan blant annet velge om du skal justere bildet for skjerm eller utskrift. Du får da videre valg alt etter hva du skal bruke bildet til.

Video om Sharpener Pro

Analog Efex Pro

Med dette filteret kan du endre et bilde slik at det ser ut som om det er tatt med et gammel kamera.

Video om Analog Efex Pro

Video om hele samlingen

Dette er en meget bra introduksjonsvideo om hele Nik Collection-pakken:

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *