Gratis kurs på nett

Det finnes etter hvert et utrolig stort utvalg av kurs og utdanningstilbud på nettet. På denne siden får du en oversikt over de beste gratistilbudene. En del av tilbudene må du betale for, men mesteparten er helt gratis.

Les også: Nettsøk-guiden

På denne siden får du en oversikt over nettbaserte kurs innen blant annet data, foto og språk. Du finner også en oversikt over nettbaserte leksikon og ordbøker. Fordelen med å følge kurs på nettet er at du kan som regel følge kurset i ditt eget tempo, og kan repetere kurset så ofte du ønsket

Norske kurstilbud

Her finner du nettsteder som tilbyr opplæring på flere forskjellige fagområder, eller nedlasting av forelesninger/bøker. Vi starter med norske tilbud.

Excel Akademiet tilbyr gratis nettkurs i regnearket Microsoft Excel for nybegynnere.

Handelshøyskolen BI tilbyr nettbasert utdanning innen økonomisk-administrative fagområder.

Khan Academy tilbyr videobasert undervisning i forskjellige fag. Tjenesten ble grunnlagt av amerikaneren Salman Khan i 2006, men er nå tilgjengelig i norsk utgave.

KnowledgeGroup tilbyr gratis kurs på de fleste Office programmene, samt Power BI, PowerApps og Flow. I tillegg tilbyr de webinarene på youtube.com/knowledgegroup.

Kursguiden.no er en norsk portal med oversikt over kurs. Målet for denne nettsiden er å samle alle kurs og studier i Norge. Her finnes det både nettbaserte kurs, og andre typer kurs.

Mooc.no er en felles portal for norske MOOC-aktiviteter. Denne portalen gir oversikt over MOOC-inspirerte, nettbaserte kurs i regi av norske universitet og høyskoler. Tanken er at portalen skal kunne samle alle relavante kurs, uavhengig av hvilken plattform kursene kjører på. Les mer i vår artikkel.

Nettbasertekurs.no er en samling av kurs som gjennomføres på nett. Du finner kurs innen teknologi, sport, programvare, personlig utvikling, hobby og business. Mange av kursene må du betale for, men du finner også kurs som er helt gratis.

NKI nettstudier er Nordens største nettskole. Skolen er godkjent av Utdannings- og forskningsdepartementet etter Lov om voksenopplæring. Tilbyr utdanning på ulike fagområder.

Høyskolen Kristiania nettstudier tilbyr nettstudier i ulike fag.

NooA eller Campus NooA er offentlig godkjent som nettskole i Norge av Utdannings- og forskningsdepartementet etter Lov om voksenopplæring. Her finner du nettkurs i forskjellige fag.

Norgesuniversitetet er Kunnskapsdepartementets organ for å fremme IKT-støttet og fleksibel utdanning, og samarbeid med arbeidslivet. Norgesuniversitetet har blitt Diku – Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning. Det vil komme et nytt nettsted tidlig 2019.

Norsk Nettskole er datterselskap av AV-senteret, et senter som tilbyr ulike typer læremidler. Norsk Nettskole AS er en godkjent frittståande fjernundervisningsinstitusjon, som er medlem i Norsk Forbund for Fjernundervisning.

Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) tilbyr nedlasting av forelesninger, og andre videopocaster. Dette er tilgjengelig direkte i nettleseren via NTNU openVideo. Du finner forelesningene på youtube.com.

Skooler er en Office 365 portal for utdanning. Portalen er et verktøy som kan brukes sammen med Office 365. Tanken er at svært mange skoler i Norge bruker allerede Office 365, fordi Microsoft tilbyr kontorpakken gratis til skoler. Det er selskapet Avantador som ståt bak Skooler.

Sonans utdanning er en privat tilbyder av allmennfaglig utdanning på videregående skoles nivå. Tilbudet dekker tilbud til privatister (16 år og eldre) og til elever med skoerett (16 – 19 år). Du finner mer informasjon om Sonans nettstudier på sonans.no.

UDL.no tilbyr fritt tilgjengelige video-forelesninger i fag som matematikk og programmering.

Universitetet i Bergen tilbyr nettbaserte kurs i samarbeide med Futurelearn.

Utdannet.no tilbyr nettbasert undervisning og kurs. Noen av kursene er gratis, mens du må betale for de fleste.

Utdanning.no er en nasjonal fellesportal for utdanning, karriere og læring, og eies av Kunnskapsdepartementet.

cloud2

Kurs på engelsk

Her finner du engelskspråklige nettsteder som tilbyr opplæring eller nedlasting av bøker/forelesninger.

Academic Earth viser oversikt over nettbasert utdanning.

Class Central – top 50 MOOCs of all time har en liste over engelske MOOC-aktiviteter som nettstedet mener er tidenes beste. Her finner du kurs i kategoriene technology, science, business og humanities.

Distance-education.org er en portal som formidler informasjon og en oversikt over fjernundervisning. Denne portalen tar utgangspunktet i amerikanske skolesystemer.

Documentarystorm.com er et nettsted som gir deg en oversikt over dokumentarer på nettet, blant annet fra nettsteder som Youtube.

Khan Academy er et fantastisk nettsted som tilbyr opplæring i matematikk, vitenskap, informasjonsteknologi, økonomi og humanetiske fag. Kursene er videobaserte, og den pedagogiske kvaliteten på opplæringen er meget høy. Hvis du sliter med matte eller noen av de andre fagene, og er fortrolig med det engelske språket, vil du garantert lære av dette! Det finnes også en app som kan brukes til å laste ned kursene – les mer i vår artikkel.

Learn That tilbyr gratis opplæring i emner som data, økonomi og business.

Lynda.com er et stort nettsted som tilbyr videobasert kurs i flere forskjellige kategorier. De fleste kursene må du betale for, men det finnes også en del kurs som er helt gratis. Du betaler 25 dollar per måned for full tilgang.

MIT OpenCourseWare tilbyr gratis forelesningsinnhold fra det amerikanske tekniske universitetet Massachusetts Institute of Technology. Du finner en oversikt over emner på ocw.mit.edu/courses.

MOOC List er en forkortelse for «Massive Open Online Course», og er en liste over gratis undervisning og kurs fra skoler og universiteter.

Online Education Database er en database med forelesninger fra amerikansk «college». På denne siden finner du forelesninger som er gratis.

Openculture.com er et nettsted som samler lenker til gratis kulturstoff på nettet. Her finner du blant annet gratis kurs på nettet, lydbøker, språkopplæring, e-bøker og gratis pensumbøker.

TED er en fantastisk samling av videobaserte foredrag om ulike typer emner – alt er gratis. Det hele startet som en konferanse i 1984, som den gangen omhandlet teknologi, underholdning og design. Etter det har dette vokst og vokst, og omhandler nå langt flere temaer, og takket være internett er dette tilgjengelig for alle som har nettilgang.

Topdocumentary Films tilbyr visning av dokumentarer direkte i nettleseren.

Tuts+ tilbyr kurs og ebøker som fokuserer på grafiks design, webutvikling og grafikk.

Udemy tilbyr kurs på nettet. De fleste kursene må du betale for, men det finnes også en del kurs som er gratis. Her finner du kurs med forskjellige temaer, blant annet programmering, webutvikling, fotografi, og språk, bare for å nevne noen få.

Webcast.berkeley.edu tilbyr gratis forelesninger fra det amerikanske universitetet Berkeley i California. Forelesningene er også tilgjengelige på Youtube.

Webvideouniversity.com tilbyr innføring i produksjon av webvideo. Her lærer du å produsere egne kursvideoer.

WikiHow er et åpent nettsted som tilbyr kurs i mange forskjellige kategorier. Det er brukerne selv som vedlikeholder dette nettstedet.

Wikiversity åpen undervisning på nett. Dette nettstedet opererer på samme måten som det åpen leksikonet Wikipedia, nemlig at det er brukerne som bidrar til innholdet. Du finner en oversikt over emner på wikiversity.org.

Youtube er et av verdens største og mest populære nettsteder for deling av videoer. Her finner du selvfølgelig et stort utvalg av videobaserte kurs. Det er bare å søke etter et emne du har lyst å lære mer om, og du får sikker noen gode treff.

Les også: YouTube-guide

Du er kanskje ikke klar over det, men mange aktører har egne kanaler på Youtube, med opplæring i forskjellige emner: Dette bare noen av slik Youtube-kanaler:

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *