Kvalitetskurs fra Khan Academy
The Khan Academy er et fanstastisk tilbud for videobasert opplæring (på engelsk) i blant annet matematikk, historie, økonomi, biologi, fysikk, og programmering – alt er gratis.

Les også: Gratis kurs på nettet

Khan Academy

Khan Academy har fått sitt navn etter grunnleggeren Salma Khan, en amerikaner med en far fra Bangladesh og mor fra India. Selve tjenesten, Khan Academy, ble grunnlagt i 2006.

Nedlastbare videoer

Nå er videoene tilgjengelig fra din egen datamaskin, uten at internett er nødvendig – du kan nemlig laste ned videoene og se på dem via et din egen server (programvare). Det er i skrivende stund tilgjengelig over 7000 videoer og dette krever derfor en del lagringsplass.

KA Lite er en webserver du laster ned og kjører fra din egen datamaskin, og som kan brukes til å se på videoene, uten at du er tilknyttet internett. Du må selvfølgelig ha internett for å laste ned programvaren og videoene.

Last ned og installer

Du finner KA Lite på learningequality.org (Download, View the Installation Guide, Windows, Windows installer), og den støtter Windows, Mac og Linux, pluss Raspberry Pi-enheter.

En ny konto blir opprettet under installasjon av serveren, og du kan også registrere serveren under installasjonen, og laste ned videoer.

Python installeres
Programmeringsspråket Python kreves for å kjøre KA Lite, men dette kan installers samtidig, hvis ikke dette allerede er på plass på din datamaskin. Du må klikke på OK for å fortsette:

Du må klikke på Next tre ganger for å installere Python, og til slutt Finish og Next. Godta lisensavtalen og klikk på Next to ganger. Du blir bedt om å skrive navn på en server, men du trenger ikke å skrive noe her. Du kan bare klikke på Next fire ganger og til slutt Install for å avslutte installasjon av Python og fortsette med installasjon av KA Lite.

KA Lite installeres
Vær oppmerksom på at denne installasjonen kan ta lang tid (mange minutter) så du bør vente til den er ferdig. Det er en fordel at du ikke jobber på datamaskinen mens installasjonen pågår.

Til slutt kan du klikke på Finish for å avslutte installasjonen.

Kjør KA Lite
Det neste du gjør er å finne programfilen for KA lite og kjøre denne. Du kan for eksempel finne programfilen ved å søke etter KA Lite via søkefunksjonen i Windows.

Start server og nettleser
KA Lite vil nå kjøre i bakgrunnen. Du kan nå høyreklikke på KA Lite-ikonet i System Tray (nederst til høyre i Windows) og velge «Start Server» og deretter velge «Load in browser».

Krever registrering
Du vil nå få opp et vindu med en mulighet til å registrere deg med brukernavn og passord, det vil si som du bruker kun for denne tjenesten. Dette er noe du må gjøre for å bruke tjenesten. Klikk på «Create» når du har skrevet brukernavnet og passordet (to ganger). På nettsiden du får opp kan du nå logge deg på tjenesten via LOGIN-menyen.

Registrer enheten

ka_lite3

Når nettsiden er oppe kan du klikke på «Register device» under «Devices» og «Available Actions». Du kan nå velge mellom «One-click registration now!» eller «Register with an online account now!». Du velger det første alternativet (dette valget er for de fleste) hvis du bare ønsker å få KA Lite opp fortest mulig og ikke trenger tilgang til data på nettet. Klikk deretter på «Continue to managament».

Last ned én eller flere videoer

Til slutt kan du klikke på «MANAGE»-fanen og Videos, og her kan du bla i videoer, merk en eller flere videoer du ønsker å laste ned, det vil si du klikker på menyene og blar deg frem til enkelte videoer og merker disse, eller du kan merke hele mapper. Du kan til slutt klikke på «Download new selected video(s)»-lenken for å laste ned videoen(e).

Se på en video

Du kan på et senere tidspunkt kjøre KA Lite og starte serveren ved å høyreklikke på KA Lite-ikonet nederst til høyre i Windows («system tray») og velge «Start server» (hvis den ikke allerede kjører) og deretter «Load in browser» (eller gå til adresse 127.0.0.1:8008 i nettleseren).

Du trenger altså ikke å være koblet til internett eller logge deg på for å se videoer du har allerede lastet ned. Har du fra før av lastet ned én eller flere videoer kan du åpne KA Lite i nettleseren og velge «LEARN». Her er det bare å bla i menyen til venstre og finne frem videoen du har lastet ned og se på denne direkte i nettleseren.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *