Kart på nettet

Det finnes ganske mange typer kart på internett, til ulike formål og behov. Google sine tilbud er kanskje mest kjent for sine Google Earth og Google Maps, men det finnes også andre kart. Her får du oversikten.
Google Earth

Google Earth er programvare eller en app du kan laste ned på din datamaskin, mobiltelefom eller et nettbrett.

Det har skjedd endringer i Google Earth i 2017. Den tradisjonelle Google Earth er nå nettbasert, mens den nedlastbare appen finnes nå som Google Earth Pro og denne finner du på google.com – den støtter Windows XP, Windows 7 og Windows 10. Les mer om systemkravene på support.google.com

Les mer i vår guide.

Google Earth 2018

Google har lansert en helt ny versjon av den populære tjenesten Google Earth, men har gjort store endringer, både når et gjelder funksjoner og hvor tjenesten kan brukes. Nå kan du kjøre appen direkte i nettleseren, men kun hvis du bruker Google Chrome.

Google har altså bestemt at Google Earth ikke lenger skal tilbys som en selvstendig og uavhengig app, men at den kun skal støtte sin egen nettleser Chrome.

Du finner den nye Google Earth på google.com/intl/no/earth og nettleseren Google Chrome på google.com/chrome. Du trenger altså ikke å laste ned Google Earth, men den fungere direkte i nettleseren Chrome.

Du kan fortsatt laste ned og bruke Google Earth-appen, men da dreier det seg om den gamle versjonen av Google Earth Pro som du finner på google.com.

Les mer om den nye Google Earth i vår artikkel.

Google Maps

google_maps1

Google Maps er en tjeneste du kan bruke direkte i nettleseren. Du finner den på google.no/maps.

Du kan dobbeltklikke på et punkt på Google Maps for å zomme inn på kartet, eller du kan bruke + (zoome inn) eller – (zoome ut) nederst til høyre på kartet. Videre kan du søke etter et sted med søkefunksjonen øverst til venstre i Google Maps.

Les mer i vår guide.

Bing kart

bing_maps11

Bing kart er Microsofts karttjeneste, og den finner du på bing.com/maps.

Denne tjenesten er tidligere blitt kalt for Live Search Maps, Windows Live Maps, Windows Live Local, og MSN Virtual Earth. Bing Maps er en del av Microsofts søkemotorer.

Les mer i vår guide.

OpenStreetmap

openstreetmap11

Problemet med kart som Google Maps og Bing Maps, er at de har en del begrensninger i forhold hvordan en karttjeneste kan lages og brukes. OpenStreetMaps har ingen slike begrensninger, det er brrukerne selv som lager tjenesten.

OpenStreetMaps er en karttjeneste som er åpen på samme måten som leksikonet Wikipedia er åpent. Dette betyr at det er brukerne som bidrar til å lage karttjenesten. Du finner tjenesten på openstreetmap.org.

Les mer i vår guide.

Kart for turgåere

ut_no2

Det finnes etter hvert et stort utvalg av kart på nettet. Dette er karttjenester som dekker ulike behov. Skal du dra på fottur, sykkeltur eller skitur er kartet fra Den Norske Turistforeningen kanskje det beste valget.

UT.no er en tjeneste fra Den Norske Turistforeningen. På nettsiden finner du blant annet flere tusen turforslag og du finner også et kart som fungerer både på PC-en din og dine mobile enheter

Les mer i vår guide.

Kartverket

Kartverket er en norsk statlig forvaltningsbedrift under Kommunal- og moderniseringsdepartementet. De tilbyr blant annet følgende tjenester:

Kilder: Wikipedia (1), Wikipedia (2), Wikipedia (3), Wikipedia (4)

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *