Gratis Lightroom-utfordrer imponerer

Darktable blir presentert som gratis utfordrer til Adobe Lightroom. Vi skal i denne artikkelen gjennomgå Darktable for å se om dette er et bra nok alternativ.

Les også: Fotoapper for alle

Dette er ikke en grundig test av Darktable, men vi påpeker forskjellene mellom Darktable og Lightroom. Spørsmålet er om du bør satse på Darktable i stedet for Lightroom.

Helt gratis

Den store fordelen med Darktable fremfor Lightroom er at Darktable er helt gratis. Ikke nok med det – Darktable har mange av de samme funksjonene som Lightroom har.

Darktable tilbyr non-destructive redigering akkurat som Lightroom. Det betyr at Darktable gjør ingen endringer direkte i bildene du redigerer og derfor blir ikke originalbildene endret. Darktable støtter raw-filer fra 400 kameraer. Du finner en oversikt på darktable.org.

Darktable og Lightroom ligner hverandre faktisk på ganske mange områder. I begge programmene må du importere bilder for å kunne organisere og redigere bildene. Brukergrensesnitt som ligner hverandre ganske mye.

Last ned Darktable!

Vi finner Darktable på darktable.org – vi blar ned til Microsoft Windows og klikker på Windows Installer-lenken. Vi laster ned og kjører installasjonsfilen, godtar lisensavtalen og installerer.

Første gangen vi kjører Darktable får vi opp database-feilmelding, men vi ignorerer dette og ser på programvinduet for Darktable. Det virker ikke som feilmeldingen har noe å si – programmet virker tilsynelatende som det skal. Det viser seg senere at denne feilmeldingen er engangshendelse og programmet fungerer som det skal – uten problemer.

Når vi kjører Darktable for første gang ser vi ingen bilder i programmet – vi må importere bilder inn i programmet. Dette er akkurat som Lightroom.

Import av bilder

Vi klikker på Import-menyen til venstre og videre på mappe og blar oss frem til bilde-mappen i Windows 10. Her finner vi et problem i design av programmet. Vi finner ingen knapp i import-funksjonen som setter i gang selve importen.

Vi leser brukermanualen til Darktable og heller ikke her finner vi noe svar. Etter en del undersøkelser prøver vi å åpne filutforsker og legger den ved siden av Darktable-vinduet og rett og slett klikker og drar mapper fra filutforsker til Darktable og denne metoden fungerer faktisk. Vår konklusjon er at import-funksjonen i Darktable ikke er optimal.

Redigering av et bilde

Når vi har importert våre bilde-mapper kan vi se på bildene via samle bilder-menyen til venstre. Her kan vi dobbeltklikke på enkelte mapper for å se bildene i den aktuelle mappen.

Vi kan dobbeltklikke på ett enkelt bilde og Darktable går da automatisk over til mørkerom-modus. Her kan vi altså redigere et bilde. Vi ser da histogram øverst og redigeringsverktøy under histogrammet. Redigeringsmulighetene i Darktable ligner ganske mye på Lightroom, men nyansene er annerledes. Dette ser absolutt bra ut i Darktable med mange funksjoner.

Det som kanskje trekker ned er at Darktable ikke har like mange muligheter som Lightroom. Et eksempel på dette er funksjoner i Lightroom som ligger under Tone og Presence. Darktable har funksjoner som kontrast, lysstyrke, fargemetning, skygger og høylys, men mangler blant annet muligheter som texture, clarity og dehaze. Men for å være et gratisprogram kommer Darktable ganske bra ut.

Eksport av et bilde

Når vi har ferdig redigert et bilde kan vi eksportere bildet. Dette gjøres via menyen «eksporter valgte» til høyre i lysbord-modus. Vi må altså først skifte til lysbord-modus før vi kan eksportere et bilde. Det å eksportere et bilde samsvarer funksjonen «lagre som» i andre bildeprogrammer.

Konklusjon

Den største plussen med Darktable er at det er helt gratis. Mange av funksjonene i Darktable minner faktisk om Adobe Lightroom og det er positivt.

Selv om Darktable imponerer for å være helt gratis og for å ha mange funksjoner, er programmet ikke perfekt. Import-funksjonen er ikke optimal. Vi fant ingen knapp for å starte selve importen, men måtte bruke klikk-og-dra-metoden.

Har du brukt Adobe Lighroom lenge og er vant til å bruke det bør du nok fortsette med det. Er du derimot ikke villig til å betale prisen for Lightroom og er ute etter et alternativ som er helt gratis er Darktable absolutt å anbefale. Darktable byr på mye av det samme som Lightroom.

Utfordringen med Darktable ligger ikke i manglende funksjoner, men i å finne frem menyer vi er vant til å finne andre steder i Lightroom.

Fordeler

+ Darktable er helt gratis.
+ Darktable er på norsk språkversjon.
+ Tilbyr «Non-destructive» redigering.
+ Ligner ganske mye på Lightroom.
+ Støtter raw-filer.
+ Mulighet for deling av bilder på sosiale tjenester.
+ Mulighet for automatisering av oppgaver.
+ Tilbyr de fleste funksjonene Lightroom har.

Ulemper

– Håndering av store mengder bilder kunne vært bedre.
– Import-funksjonen er ikke optimal.
– Mangler en del redigeringsmuligheter Lightroom har.

Video

Dette er en video om Darktable. Vær oppmerksom på at videoen har veldig lang introduksjon. Det er først ved minutt 7:12 at videoen beskriver den mest spennende delen av Darktable, nemlig mørkerommet.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *