Fototips i regn

Det er sikkert mange som synes regnvær ikke er fotovær, men regn byr faktisk på spennende fotomotiver – både innendørs og ute.

Les også: Fotoapper for alle nivåer

Problemet er at det kan være lite praktisk å ta kameraet ut i regnet. Mange av de mer moderne kameranene takler imidlertid regn svært godt, og til og med noen som er helt vanntette. Det finnes også ulike løsninger for å dekke over et kamera.

Vær imidlertid forsiktig med å utsette kameraet for direktekontakt med vann, selv om kameraet påstås å være mer eller mindre vanntett.

rain2

Skal du ta bilder av regndråper, kommer kamerainnstillingene an på om du ønsker å ta nærbilder av regndråper, eller om du ønsker å ta bilder av regnet litt på avstand. Skal du ta nærbilder, bør du bruke lukkertid på rundt 1/100. Du må bruke enten Tv-modus eller M-modus. I tillegg bør ISO-verdien være forholdsvis høy, rundt 400 til 800. Les mer om dette i vår artikkel om eksponering.

Skal du derimot ta bilder av regnet i det fjerne, bør du bruke kortere lukkertid (rundt 1/125), ellers vil ikke selve regnet dukke opp på bildene. Er lysforholdene litt mørke, bør du kanskje bruke ISO på rundt 800.

Et godt tips når det regner, er å finn en lyskilde i bakgrunnen, og ta bilder mot denne lyskilden – dette kan skape flotte stemninger. Ta masse bilder, og eksperimenter med lysforholdene – lykke til!

Nyttige forholdsregler i regn

Dette kan være nytt å tenke på, hvis du skal ta bilder i regnet:

Bilde: warmcards.com

Du kan dekke kameraet ditt til med noe som beskytter mot regnet. Det finnes spesiallagde regntrekk for nettopp slike situasjoner, men du kan egentlig bruke hva som helst for å beskytte kameraet. Problemet er jo at det er ikke alltid du husker å ta med det slikt på en fototur, hvis det plutselig regner.

Du finner spesiallagd regntrekk på warmcards.com. Nettsiden warmcards.com er i skrivende stund nede, men du ser hvordan trekket ser ut på bildet her til høyre. Denne «Storm Jacket» er enkel å bruke, men gir en effektiv beskyttelse mot regnet. De fleste fotobutikker tilbyr noe lignende – besøk nettsiden til en slik butikk, og søk etter regntrekk.


Nubrella er et produkt som er rettet mot fotografer som tar bilder i regn. Det er ikke et nytt produkt, men det fungerer som en ryggsekk og er laget av vanntett nylon. Det er laget slik at fotografen har begge hender frie og kan derfor holde et kamera med begge hendene.

Nubrella skal være testet til å tåle en del vind uten å blåses bort slik en paraply ofte gjør, og den kan justeres og eventuelt dras bort fra hodet når det stopper å regne.

Nubrella koster 80 USD (rundt 700 kroner), men erfaringsmessig er ikke dette produktet veldig praktisk. TV2 testet Nubrella i 2016 og det viser seg at det beskytter egentlig ikke mye for regnet, og derfor kan prouktet kanskje mer betegnes som en kuriositet enn et produkt som fungerer som det skal.

Regntrekk for kamera

Du finner regntrekk i norske butikker:

Ha alltid med deg minst én plastpose på en fototur. Slike kan være veldig kjekt å ha, hvis du ikke har regntrekk som er spesiallagd for oppgaven. Bare lag ett hull i plastposen(e) for objektivet, og du er i gang! Hvis du har muligheten til det, kan du vente under et tre, veranda, markise eller noe annet som beskytter mot regnet, og vent på fotomotivene. Hvis du har muligheten til det, kan du sette deg ned inne i en bil og ta bilder derfra. Bruk paraply og beskytt kameraet med denne. Er dere to på tur, kan den andre personen holde paraplyen, mens du tar bilder. For odens skyld, unngå å bruke paraply i tordenvær – lynet kan slå ned i paraplyen.

De fleste moderne kameraer er såpass vanntette at man ikke trenger noen ekstra beskyttelse mot regn – dette gjelder spesielt proff-kameraer.

Hva bruker du for å beskytte kamera i regn?

Vis resultat

Loading ... Loading ...

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *