Slik lager du HDR-bilder
HDR står for «High Dynamic Range» og det er en teknikk som bruker flere ulike eksponeringer og setter disse sammen i ett bilde. Hensikten med HDR er å få flere detaljer i bildet og det betyr gjerne at bildet blir mer dramatisk.

Les også: Fotoapper for alle

Poenget med HDR er at sensoren i et kamera klarer ikke å registrere all informasjon i en enkel eksponering. Med HDR-teknikken kan man sette sammen ett bilde med informasjon fra alle bildene. En del programmer har en HDR-funksjon innebygd og det er dette vi skal vise i denne guiden.

Tre bilder (eller flere) blir til ett

may

Poenget er å ta tre eller flere bilder av samme motivet og deretter sette bildene sammen i ett bilde med hjelp av HDR-funksjonen i et program. De tre (eller flere) bildene skal tas med ulike eksponeringer:

  1. Det første bildet er undereksponert, altså med for lite lys (for mørkt).
  2. Det andre bildet er normalt (normalt lys).
  3. Det tredje bildet er overeksponert, altså for mye lys.

Det holder egentlig å ta tre bilder, men jo flere bilder du tar jo bedre HDR-effekt vil du få, fordi du får mer informasjon fra ulike eksponeringer. La blenderverdien være fast, mens du tar bildene med forskjellig lukker.

Les også: Guide: Blender, lukker og ISO

For å få mest mulig vellykket HDR-effekt bør du ta bildene med stativ, og du bør også ta bildene med manuell eksponering, fordi du ønsker ikke at kameraet skal bestemme eksponeringen for deg, det er jo det som er hele poenget med HDR.

HDR med Lightroom og Photoshop

Adobe Photoshop har en innebygd HDR-funksjon, men i dette eksemplet bruker vi både Lightroom og Photoshop. Du kan åpne tre (eller flere) bilder i Lightroom for å forberede bildene for HDR i Photoshop. Gå til Develop-modul og klikk på Lens Corrections i høyre panel. Her kan du sette en hake ved både «Enable Profile Correcions» og «Remove Chromatic Abberration». Gå deretter til Library-modul i Lightroom, merk alle bildene, høyreklikk på bildene og velg «Edit in» og «Merge to HDR Pro in Photoshop».

Sørg for at mode er 32 bit via høyre panel i Photoshop. Klikk på OK-knappen når du er ferdig og Photoshop lager ett bilde av tre bilder. Du kan gjerne fortsette å justere HDR-bildet videre i Lightroom.

Et alternativ er å kun bruke Lightroom Classic for denne oppgaven. Du velger da bildene i Library-modul, høyreklikker på valget og velger Photo Merge, HDR.

I denne videoen får du en gjennomgang av prosessen ved å lage ett HDR-bilde av tre separate bilder:

(Artikkelen fortsetter under videoen)

HDR med Nik Collection

Filtersamlingen Nik Collection har et eget filter for HDR-effekter. Les mer om dette i vår guide. For ordens skyld, Nik Collection er egentlig ikke lenger gratis, men du kan likevel få tak i den gratis (det er en eldre utgave) – les mer i vår artikkel.

HDR med andre programmer

Det finnes mange nedlastbare og nettbaserte programmer som kan brukes til å få frem HDR-effekt. Dette er noen gratis alternativer:

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *