WordPress 5.0 er lansert!
WordPress er et populært verktøy for å lage nettsider og blogger. I desember 2018 lanseres en stor oppdatering med et helt nytt redigeringssystem (Gutenberg). Hensikten er å gjøre WordPress mer moderne og enklere å bruke.

Les også: WordPress-skolen

Har du erfaring med WordPress vil du ikke merke noen endringer i selve kontrollpanelet etter oppdatering. De store endringene ligger i den delen hvor du oppretter og redigerer innlegg – denne delen vil du nok ikke kjenne igjen.

Forsinket oppdatering

WordPress 5.0 skulle opprinnelig lanseres mandag 19. november, men lanseringen er blitt utsatt flere ganger. Grunnen til dette er at WordPress 5.0 er en såpass stor oppdatering at utviklerne ville teste den skikkelig før den lanseres. Dette er jo bare positivt – Microsoft kunne lært av WordPress. Du finner lanseringsplanen på wordpress.org.

Nytt tema

WordPress 5.0 får standardtemaet Twenty Nineteen. Dette temaet er tilrettelagt for Gutenberg – det er minimalistisk, men samtidig fleksibelt.

Før du oppdaterer!

Det dreier seg om en stor oppdatering denne gangen. Dette bør du gjøre før du installerer WordPress 5.0:

 1. Avinstaller utvidelser du ikke bruker
  Dette er det mest kritiske i WordPress 5.0. Det er ikke 100 prosent sikkert at alle utvidelser støtter den store oppdateringen. Derfor er det lurt å bruke denne anledningen til å rydde i WordPress.

  Det er en fordel å fjerne utvidelser du faktisk ikke bruker – dette er veldig enkelt – du bare klikker på Utvidelser menyen til venstre i kontrollpanelet og klikker på «slett» ved utvidelser du ønsker å avinstallere.

 2. Installer Klassisk redigering
  Dette er ikke obligatorisk, men det kan være lurt å installere denne utvidelsen før oppdatering. Du trenger ikke å aktivere den, men det er kjekt å ha den hvis du trenger mer tid før du bruker Gutenberg. Du finner utvidelsen på wordpress.org.

 3. Ta backup!
  Husk å ta backup av din WordPress-installasjon før du oppdaterer. Les mer om dette i vår guide.

Slik oppdaterer du

Har du WordPress allerede installert kan du oppdatere ved å klikke på en «oppdater nå»-lenke i kontrollpanelet i WordPress – denne lenken skal dukke opp etter hvert. Du kan også laste ned WordPress fra wordpress.org/download. Den norske versjonen finner du på nb.wordpress.org.

Det kan være lurt å vente med å oppdatere til WordPress 5.0, spesielt hvis du jobber med noen store og/eller kritiske nettsider eller blogger i desember. Grunnen til dette er todelt. For det første kan det ta tid å sette seg inn i det nye redigeringsverktøyet Gutenberg – endringene er meget store. For det andre vil det alltid være noen feil og manglende finjusteringer i starten av en såpass stor oppdatering – det kan være lurt å vente til WordPress 5.0.1.

Nytt redigeringssystem

Denne gangen dreier deg seg om ganske stor oppdatering. Det lanseres et nytt og moderne redigeringssystem. Det nye systemet har fått navnet Gutenberg og det bruker blokker som skal gjøre det enklere å bygge opp en nettside eller en blogg. Det nye redigeringssystemet er aktivert som standard i WordPress.

Redigeringssystemet er altså basert på blokker som er et nytt verktøy for å bygge innhold. Nå er det blokker overalt. Du bruker blokker til å sette inn, omorganisere, og style tekst og multimedia-innhold. Blokker er utviklet for at du skal kunne legge ut innhold uten å kunne koding.

Gutenberg er tilpasset mer moderne innhold og det skal være mulig å gjøre mer i WordPress uten bruk av utvidelser. Les mer om det nye systemet på wordpress.org/gutenberg med kort oversikt på norsk og en mer detaljert handbok på engelsk på wordpress.org/gutenberg/handbook.

Gutenberg er ikke et webutvikling-verktøy
Det er mange som misforstår dette punktet. Gutenberg brukes til å redigere innhold, men er ikke et verktøy for å lage nettsider (webutvikling). Det kan hende at Gutenberg senere blir utviklet for å lage nettsider, men er altså ikke lagd for å gjøre dette per i dag.

Les mer om Gutenberg i vår artikkel.

Kan jeg vente med å installere WordPress 5.0?

Ja, det kan du. Mannen som står bak WordPress, Matt Mullenweg, sier at WordPress 5.0 ikke blir installert før du selv bestemmer dette, det vil si det skjer når du klikker på oppdater-lenken i kontrollpanelet av WordPress. Les mer på wordpress.org.

Det er flere som mener at det kan faktisk være lurt å vente med å installere WordPress 5.0. Grunnen til dette er at store oppdateringer kan være ustabile. Vårt førsteinntrykk er at WordPress 5.0 mangler en del finjusteringer. Derfor kan det være lurt å vente til januar med å oppdatere.

Er jeg nødt til å bruke Gutenberg?

Egentlig ikke. I hvert fall ikke med en gang. På sikt derimot er du nødt til å venne deg til Gutenberg. Det nye systemet Gutenberg blir aktivert som standard. Er du misfornøyd med det nye systemet har du mulighten til å deaktivere det og gå tilbake til det gamle systemet med utvidelsen Klassisk redigering – les mer i vår artikkel. Vær klar over at Klassisk redigering er tenkt som et midlertidig verktøy helt til du er klar for Gutenberg.

I videoen her under får du en fin oversikt over hva Gutenberg har å by på.

Video: Getting Started with WordPress 5.0 and Gutenberg

Dette er en meget god video som handler om hva som er nytt i WordPress 5.0.

Kilder: wordpress.org, wpengine.com, yoast.com, ma.tt, gutenberg.news

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *