Windows har innebygd beskyttelse mot løsepengevirus

Verden opplevde i løpet av 2017 to kraftige dataangrep i form av løsepengevirus (ransomware). I desember 2018 ble mange brukere forsøkt svindlet ved å prøve å lure folk til å tro at deres datamaskin er infisert.

Det norske selskapet Hydro ble angrepet mandag 18. mars 2019 og det er kommet meldinger om at angriperne brukte løsepengevirus – les mer om dette på nrk.no.

Fortsatt aktuelt

Ifølge flere nettsteder er løsepengevirus fortsatt et problem:

Du må aktivere

Windows 10 har faktisk innebygd beskyttelse mot ransomware, men denne beskyttelsen er ikke aktivert i utgangspunktet – du må selv aktivere den. Den aktuelle funksjonen heter kontrollert mappetilgang og den beskytter filer og mapper mot uønskede endringer, for eksempel kryptering med ransomware.

Slik aktiverer du

Du må aktivere funksjonen manuelt:

Bruk søkeordet kontrollert i søkevinduet i Windows. Klikk på «Kontrollert mappetilgang». Du får da opp et vindu hvor du kan slå på Kontrollert mappetilgang.

Du kan i tillegg konfigurere OneDrive for eventuell gjenoppretting av filer dersom din PC blir utsatt for angrep av denne typen.

You may also like...

6 Responses

 1. Roy Østensen sier:

  Beklager, men Home-versjonen av Windows 10 ser ikke til å tillate det:
  «Side ikke tilgjengelig
  IT-administratoren har begrenset tilgang til enkelte områder i denne appen, og elementet du prøvde å få tilgang til, er ikke tilgjengelig. Kontakt IT-hjelpen for mer informasjon.»

  • Jeg har prøvd på Home-versjonen av Windows 10 og jeg får ikke noen feilmelding. Kanskje du ikke har nok rettigheter på din PC? Du kan ev prøve å oppdatere Windows og restarte PC-en

  • Etter mye googling har jeg ikke funnet noe definitivt svar, men det er antydet at problemet kan skyldes forstyrrelse fra et annet antivirus. Har du installert et annet antivirus på PC-en?

 2. Leif Kåre Abrahamsen. sier:

  Jeg får sammen beskjed som Roy. Kjøpte denne PCn for en uke siden. Den er helt oppdatert med alle nye oppdateringer. Har også Windows 10 home versjonen.

  • Jeg prøvde på en annen PC med Home-versjonen og jeg fikk ingen feilmelding. Jeg har prøvd å google dette “problemet”, men finner ikke noe, så mye tyder på at Home-versjonen faktisk støtter dette. Sørg for å oppdatere Windows via start, innstillinger, oppdatering og sikkerhet, se etter oppdateringer. Start PC-en på nytt og prøve igjen.

   Jeg vet ikke, kanskje problemet er for mange midlertidige filer. Sørg for å rydde på PC-en og prøv igjen. Kjør gjerne et program som Ccleaner

 3. Leif Kåre Abrahamsen. sier:

  PCn er helt oppdatert og ryddet med CCleaner. Det hjelper ikke noe. Fikk med en mnd gratis antivirus, McAfee når jeg kjopte PCn. Kan være det som gjør det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.