Slik fikser du startmenyen

Startmenyen i Windows er både elsket og hatet i de forskjellige Windows-versjonene. Det er mange som liker startmenyen i Windows 7, mens det var mange som mislikte at Microsoft fjernet startmenyen i Windows 8 – derfor er den tilbake i Windows 10.

Les også: Windows 10-triksene!

På denne siden får du tips om hvordan du kan endre startmenyen i Windows 10 slik du vil ha den. Du kan både legge til og fjerne enkelte fliser, eller rett og slett fjerne hele flise-opplegget. Det er ditt valg.

Rediger startmenyen!

Du kan høyreklikke på hver enkelt flis og fjerne denne med Løsne fra Start, endre størrelsen på den, flytte den til oppgavelinjen eller avinstallere den. Hvis du ikke ønsker at en flis skal vise animert/levende innhold kan du høyreklikke på flisen og velge Mer og Deaktiver Dynamisk flis fra menyen.

Du kan også bevege musepekeren til kantene av fliseområdet og øke eller redusere området. Videre kan du flytte enkeltfliser akkurat hvor du vil ha den.

Bruk Start, Innstillinger, Personalisering og Start, til å skreddersy startmenyen ytterligere. Du kan blant annet velge om startmenyen viser flere fliser eller ikke. Du kan velge å vise apper som er nylig lagt til og/eller apper som er mest brukte. Her finner du ganske mange valgmuligheter for startmenyen og flisene.

Du kan legge en hvilken som helst app som en flis til denne delen av startmenyen i Windows 10. Det er bare å høyreklikke på appen på startmenyen og velge Fest til Start.

Flisene deles i grupper og hver gruppe har et navn/beskrivelse på toppen av gruppen. Du kan selv endre beskrivelsen på gruppen ved å klikke på den.

Fjern alle flisene!

Hvis ikke du liker konseptet med fliser i startmenyen kan du rett og slett fjerne flisene. Selve fliseområdet kan i utgangspunktet ikke fjernes med ett klikk, men du kan jo rett og slett høyreklikke på hver enkelt flis og velge Løsne fra Start helt til du har ingen fliser igjen. Lukk startmenyen og start den igjen – da skal alle flisene være borte.

Slik kan du gjenopprette flisene

Hvis du angrer på at du fjernet flisene fra startmenyen, kan du høyreklikke på en hvilken som helst app på startmenyen og velg Fest til Start. Gjør dette med alle appene du ønsker å sette som fliser på startmenyen.

Open Shell

Det er enkelt å fjerne flisene ved å installere programmet Open Shell. Dette programmet er et alternativ til Classic Shell som ikke oppdateres lenger. Les mer om Open Shell i vår artikkel.

Alternativ startmeny

Ønsker du å prøve en alternativ startmeny er Start Menu Reviver en gratis app som bytter ut nåværende meny med en annen. Les mer i vår artikkel.

Har du problemer med startmenyen?

Her får du en rekke tips som kan brukes til å fikse startmenyen i Windows 10 hvis du har problemer med den.

 • Det enkle er ofte det beste
  Du kan rett og slett prøve å restarte PC-en og se om det hjelper.

 • FixWin
  Du kan prøve programmet FixWin. Les mer i vår guide.

 • Prøv innstillinger
  Du finner innstillinger via Start, Innstillinger, Personalisering, Start. Her kan du prøve å gjøre noe endringer for å se om det hjelper.

 • Oppdater Windows
  Windows 10 skal i utgangspunktet oppdatere seg automatisk, men det kan ta tid før slike oppdateringer installeres. Du kan prøve å sette i gang oppdateringer via Start, Innstillinger, Oppdatering og sikkerhet, Windows Update og Se etter oppdateringer.

 • Installer Windows på nytt
  Denne løsningen er kanskje den mest dramatiske. Hvis du mener problemet er såpass alvorlig kan dette være et alternativ. Du bør ikke installere Windows på nytt før du har prøvd alt annet. Du skal ikke miste noen data selv om du installerer Windows på nytt, men du bør uansett alltid ta sikkerhetskopi av viktige filer før du gjør noe så dramatisk. Les mer om dette i vår guide.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *