Slik beskytter du PC-en din mot angrep

Ikke alle er klar over det, men det skjer dataangrep over hele verden kontinuerlig. Du kan selv observere slike angrep i sanntid via denne lenken.

Les også: Se dataangrep i sanntid

En av grunnene til at noen skadelige programmer kan spre seg veldig fort på nettet er at porter på PC-er til mange brukere er åpne.

Ikke for alle

Du har muligheten til å blokkere enkelte porter i PC-en, men vi understreker at denne metoden passer ikke for vanlige brukere – den passer mer for bedrifter og avanserte brukere som ønsker ekstra beskyttelse. Windows har i utgangspunktet innebygd antivirus og brannmur som skal beskytter godt nok for folk flest. Ønsker du ekstra beskyttelse for PC-en din anbefaler vi WinPatrol – les mer i vår artikkel.

Portene gir andre tilgang til PC-en din

En port er en slags vei som gir tilgang til PC-en din. I mange tilfeller er ikke dette farlig, det er faktisk nødvendig å ha enkelte porter åpne for å kunne bruke internett. Port 80 er et eksempel på port som må være åpen for å kunne surfe på nettet, fordi den åpner for innkommende data fra en webserver og verdensveven (World Wide Web).

De fleste Windows-brukere trenger ikke å bry seg om porter i Windows – det blir rett og slett for teknisk, men det kan være nyttig å vite om denne muligheten likevel. Du har sannsynligvis vært bort i port-innstillinger uten å være klar over det. Har du installert et e-postprogram må du konfigurerer porter (mellom PC og e-postserver), men du har kanskje ikke tenkt på dette fordi du har valgt standardinnstilling.

Hvilke porter er åpne?

Programmet CurrPorts (du finner nedlastingslenken nederst på nettsiden nirsoft.net) gir deg en fin oversikt over alle porter som er åpne. Last ned og pakk opp ZIP-filen og kjør programfilen. Fordelen med CurrPorts er at det trenger ikke installasjon, du bare kjører programmet og får da se alle portene på PC-en din.

Hvilke porter bør blokkeres?

Det kan være vanskelig å avgjøre hvilke porter som kan blokkeres og hvilke porter som trenger å være åpne for at enkelte funksjoner skal faktisk fungere på PC-en din. Enkelte porter kan være lurt å blokkere, fordi disse porter kan brukes for dataangrep. Det såkalte WannaCry-viruset som herjet i 2017 utnyttet faktisk en slik port, nærmere best en såkalt SMB-port (TCP 445). Hadde denne porten vært blokkert ville ikke angrepet kunne skje. Det finnes nettsider som gir deg informasjon om porter i Windows og en av disse er grc.com.

Det kan nevnes at Microsoft anbefaler faktisk blokkering av port 445, og oppfordrer i tillegg blokkering av porter 137, 138 og 139. Les mer på microsoft.com.

Slik blokkerer du porter

Du kan blokkere porter med den innebygde brannmuren i Windows. Bruk søkeordet brannmur i søkevinduet i Windows. Klikk på Windows Defender Brannmur. Klikk videre på avanserte innstillinger og på innkommende regler. Her kan du blokkere enkeltporter ved å merke Port og klikke på Neste.

Angremulighet

Vær oppmerksom på at den nye regelen kan føre til at PC-en eller enkelte programmer ikke fungerer som de skal. Hvis du opplever problemer kan du bare fjerne blokkeringen.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *