Snart får vi superraskt trådløst nett
WiGig er et superraskt trådløst nettverk som får en oppdatert versjon neste år. WiGig er mye raskere enn Wi-Fi, men har en rekke ulemper som gjør at den ikke kan erstatte W-Fi.

Les også: Wi-Fi 6 lanseres neste år

Wi-Fi 6 vs WiGig

Vi har tidligere fortalt om Wi-Fi 6 som kommer neste år, men WiGig er mye raskere enn Wi-Fi 6.

WiGig overfører data på 60 GHz freksensen, mens Wi-Fi bruker 2.4 GHz eller 5 G Hz. Det er mindre trafikk på 60 GHz enn på 2.4 GHz eller 5GHz og det betyr at det kan sender større mengder data samtidig. Dataoverføringen går raskere.

5 ganger raskere enn WiFi

Dagens WiGig klarer rundt 5 Gbps, mens den kommende Wi-Fi 6 klarer rundt 2 Gbps. Neste års versjon av WiGig skal kunne klare såpass store hastigheter som 10 Gbps. Den nyere og raskere standarden 802.11ay skal etter planen lanseres neste år. Det er likevel ikke slik at WiGig erstatter Wi-Fi 6. Grunnen til dette er at WiGig har en rekke ulemper.

Ikke bare fordeler

Blant ulempene med WiGig er at WiGig har problemer med vegger og andre hindringer. Rekkevidden er også kortere enn Wi-Fi. Har du alt datautstyret i det samme rommet vil du kunne bruke WiGig og dermed få et mye raskere trådløst nett.

WiGig-enheter kan bruke 2.4 GHz eller 5 GHz frekvensene om nødvendig, men da er farten ikke like stor. WiGig ble først lansert i 2009 av organisasjonen Wireless Gigabit Alliance. Wireless Gigabit Alliance ble oppløst i 2013 og da overtok Wi-Fi Alliance. Den originale versjonen av WiGig, som ble lansert i 2012 bruker 802.11ad standarden. Den gir hastighet på rundt 5 Gbps på distanse på maksimum 10 meter.

Når får du WiGig?

I 2016 meldte nettstedet digi.no om den første WiGig-ruteren i Norge, altså for to år siden. Hvordan er status i dag?

Det er fortsatt ganske fattig med dette utstyret på det norske markedet i dag. På prisguiden.no finner vi kun «docking station», men da får et et trådløst WiGig-nettverk som støtter 5 Gbps dataoverføringshastighet.

prisjakt.no finner vi ruteren Netgear Nighthawk X10 R9000 med en pris på rundt 3500 NOK. Denne ruteren støtter hastigheter på opptil 7.2 Gbps, ifølge leverandøren.

Kilder: howtogeek.com, digi.no

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.