Vårrengjøring for PC-en din!

Nå er det på tide å rydde i PC-en etter en lang vinter. Det samler seg opp ting du ikke trenger og som gjør PC-en din saktere. Her får du oversikten over tips og verktøy.

Les også: Slik får du raskere og bedre PC

Det dreier seg om å avinstallere apper du likevel aldri kommer til å bruke, optimalisere oppstarten og fjerne midlertidige filer som samler seg opp ved ditt daglige bruk av PC-en din.

1. Fjern midlertidige filer

Du kan starte med diskopprydding, det vil si fjerning av overflødige og midlertidige filer i Windows, som samler seg opp i det du bruker PC-en. Du kan få opp denne funksjonen ved å søke etter diskopprydding via søkevinduet i Windows.

Diskopprydding starter med å analysere hvilke data som kan fjernes. Du får til slutt opp et vindu hvor du kan velge hva som blir fjernet. Her kan du blant annet sette en hake ved midlertidige internett-filer og midlertidige filer. Klikk på «Rydd opp i systemfiler» for å foreta en mer grundig rydding. Klikk til slutt på OK-knappen for å sette i gang selve slettingen. Hvis det er lenge siden du har brukt denne funksjonen er det ganske mye å fjerne av overflødige filer.

Ccleaner er et tredjepartsprogram som kan brukes som et alternativ til den innebygde funksjonen i Windows, og den er absolutt å anbefale. Les mer om dette programmet i vår guide.

2. Fjern apper du ikke bruker

Det lønner seg å avinstallere apper du er helt sikker på at du ikke kommer til å bruke. Har du en ny PC er den sannsynligvis pakket med apper du kommer aldri til å bruke. Du kan fjerne apper ved å først klikke på Start, Innstillinger, Apper. Hvis du har Windows 10 kan du klikke på en app du ønsker å fjerne og deretter velge å avinstallere. Hvis du har Windows 11 kan du klikke på tre punkter på høyresiden av appen du ønsker å fjerne og derfra velge å avinstallere.

Forhåndsinstallert programvare kan med fordel avinstalleres, men slike apper kan være såpass integrerte i systemet at man bør være forsiktig med å fjerne disse. GeekUninstaller har funksjoner du ikke finner i Windows, men er samtidig veldig brukervennlig.

Er du usikker på hvilke apper du bør fjerne finnes en tjeneste som hjelper deg å bestemme dette. Les mer i vår guide.

Det finnes også en app som rett og slett heter Should I Remove It. Denne appen gir deg forslag om hvilke apper som bør fjernes og hvilke som ikke bør fjernes.

3. Fjern apper fra oppstarten

Det dreier seg ikke om å avinstallere apper, men å fjerne apper som ligger i oppstarten. Dette er apper som ikke trenger å kjøre hver gang du starter PC-en. Disse appene drar ned ytelsen. Les mer i vår guide.

Det finnes også tredjepartsapper som gjør det samme. Vi anbefaler Autorun Organizer.

4. Virusskanning

Det kan være lurt virusskanne PC-en, spesielt etter at du laster ned og installerer mange apper fra nattet, eventuelt hvis du har fått vedlegg via e-post eller du pleier å klikke på lenker eller lastet ned mye fra sosiale medier. Les mer i vår antivirus-guide.

5. Defragmenter harddisken

Det siste du kan gjøre er å defragmentere harddisken. Har du en ny PC trenger du ikke å gjøre dette. Les mer i vår guide. For ordens skyld, hvis du har Windows 10 eller Windows 11 så skjer dette automatisk.

Problemer?

Har du problemer med PC-en din finner du masse tips i vår guide.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *