Ccleaner anbefales, men vær obs!

Denne appen rydder skikkelig på PC-en og er en av de beste for denne oppgave. Du må imidlertid sørge for å slå av overvåking og varsler. Vi har oversikten!

Les også: Slik får du raskere og bedre PC!

Ccleaner er et program som gjør det enkelt å avinstallere programmer og fjerne midlertidige filer som samler seg ved bruk av Windows. Programmet går ganske grundig til verks, men du kan selv velge hva som blir fjernet.

Les også: Apper i Dataporten

Fordelen med å rydde på denne måten er at du får raskere PC og mer lagringsplass, pluss at programmet kan brukes til å fjerne sensitiv brukerinformasjon, det vil si surfehistorikk og lignende.

Det som er utfordringen med Cclener at denne appen får flere og flere funksjoner, altså ikke kun funksjoner for å rydde midlertidige filer. Den meste måten å takle dette på er rett og slett ignorere tilleggsfunksjonene og ikke bruke dem!

Før du setter i gang

Vær oppmerksom på at Ccleaner går ganske grundig til verks, og det kan derfor være lurt å ta sikkerhetskopi av viktige data før du setter i gang.

Vær oppmerksom på dette!

Hvis du ønsker å ha Ccleaner i norsk versjon må du endre dette i det første vinduet under installasjonen. Klikk på English øverst til høyre og velg Norsk fra menyen.

Vær oppmerksom på at du vil få tilbud om å installere ekstra programvare under installasjon av Ccleaner. Du må selv klikke på Decline/Avslå når du får tilbudet om å installere AVG, Avast, Ccleaner Browser eventuelt andre ekstra produkter. Vær obs på at du kan få slike tilbud på ulike steder i CCleaner, altså når du bruker programmet.

Last ned Ccleaner

Du kan laste ned Ccleaner fra ccleaner.com. Klikk på Download-lenken under FREE-kolonnen og kjør installasjonsfilen. Øverst til høyre under installasjonen er det en meny (English er standardvalget) hvor du kan eventuelt velge norsk (Norwegian) språkversjon for dette programmet. Denne språk-menyen er veldig lett å gå glipp av, fordi du ønsker at installasjonen skal være raskest mulig ferdig. Klikk på Install for å installere Ccleaner. Til slutt kan du klikke på Kjør Ccleaner for å kjøre programmet.

Helsesjekk

I den nyeste versjonen har Ccleaner fått funksjonen Health Check (Helsesjekk), denne kommer i stedet for Easy Clean fra forrige versjon. Start med å klikke på Fortsett-knappen. Vær oppmerksom på at du kan få tilbud om AVG Antivirus eller andre produkter. Dette bør du si nei til ved å klikke på Avslå.

Start Helsesjekken ved å først klikke på Start CCleaner og deretter Start. Nå settes i gang en prosess som henter inn informasjon om PC-en din, det vil si måter å rydde på.

Til slutt får du følgende valg:

 • Personvern – fjerner sporingsapper (cookies).
 • Diskplass – fjerner midlertidige filer.
 • Hastighet – deaktiverer oppstartapper (gjelder ikke gratisversjonen)
 • Sikkerhet – oppdaterer apper. (gjelder ikke gratisversjonen)

Hvis du klikker på personvern og diskplass vil du få flere innstillingsmulighet, det vil si du kan velge hva slags filer som fjernes. Det er først når du klikker på «Få den til å føle seg bedre», at prosessene settes i gang.

Avanserte funksjoner

Hvis du velger Egendefinert opprydding (Custom Clean) får du en lang liste hvor du kan selv velge hvilke filer som fjernes.

 • Egendefinert opprydding sletter diverse filer som er blitt samlet opp mens du bruker Windows. Det dreier seg blant annet om midlertidige internettfiler, informasjonskapsler, og andre midlertidige filer.

  Du kan videre velge mellom to faner: Windows og Programmer, som kan brukes til å velge filer som skal fjernes. Bak Windows-fanen finner du programmer som er innebygd i Windows, mens bak Programmer-fanen finner du tredjepartsprogrammer.

  Det er du selv som bestemmer hvilke filer som fjernes, bare sett en hake ved det du ønsker at skal bli fjernet, og trykk på Kjør Ccleaner-knappen. Cleaner-funksjonen fjerner altså ikke selve programmene, men kun midlertidig brukerdata som samles opp mens du bruker datamaskinen.

  Fjerningen av filene skjer automatisk, etter at du trykker på Kjør Ccleaner-knappen, men du bør være klar over at du kanskje ikke ønsker at alle filene skal fjernes. Hvis du for eksempel fjerner alle informasjonskapslene, så vil ikke nettleseren huske midlertidige brukerdata som du kanskje ønsker at den skal huske.

  Hvis du ønsker å bevare informasjonskapsler er det bare å fjerne haken ved Kapsler for nettleseren du bruker, for eksemple Internet Explorer, Firefox, eller en annen nettleser.  

 • Ytelses-optimalisering er en funksjon som skal øke ytelsen til PC-en ved å sette programmer du ikke bruker i hvilemodus. Dette er en av flere funksjoner som er blitt lagt til Ccleaner og som gjør at Ccleaner blir for tung å kjøre. Vi anbefaler derfor at du ikke bruker denne funksjonen.

 • Driver Updater er en funksjon som oppdaterer drivere i PC-en din. Du kan kjøre funksjonen, men du kan kun laste ned drivere hvis du har betalt for CCleaner. Vi fraråder bruk av denne funksjonen – årsaken til dette finner du i vår artikkel. Du må uansett betale for Ccleaner for å bruke denne funksjonen.

 • Register gjør det mulig å rydde i registeret i Windows. Trykk på Søk etter feil-knappen, og deretter Reparer merkede feil-knappen, det vil si når programmet er ferdig med å skanne PC-en.

  Du får en mulighet til å ta sikkerhetskopi av registeret. Det kan nevnes at vi har kjørt denne funksjonen flere ganger i mange år og har aldri opplevd noe feil med den.

  Det kan være lurt å bruke Register-funksjonen etter at du har fjernet etter eller flere programmer på PC-en, fordi en slik fjerning legger gjerne igjen filrester i registeret. Det er noen som mener at det kan være farlig å rense registeret og disse har delvis rett. Dersom det oppstår feil i registeret kan dette få fatale konsekvenser for Windows. Den gode nyheten er at Ccleaner rydder automatisk i registeret, og programmet er til å stole på – vi har som sagt brukt denne register-funksjonen veldig mange ganger i mange år og har aldri opplevd feil.  

 • Verktøy – gir tilgang til flere muligheter. «Avinstallere programmer» er egentlig samme som den innebygde avinstallasjonsfunksjonen i Windows, men Ccleaner går mer detaljert til verks, det vil si du kan fjerne flere programmer. Trykk på et aktuelt program i listen, og velg Run Uninstaller. Les også: Hvilke apper kan trygt fjernes?.

  Software Updater gir deg en liste over programmer som trenger oppdatering og en mulighet til å oppdatere disse med ett klikk.

  Oppstart gir mulighet til å fjerne uønskede programmer i Windows-oppstarten. Filmeny-fanen gir mulighet til å fjerne menyvalg i musens høyreklikkmeny. Dobbler gjør det mulig å finne identiske filer som forekommer på flere steder samtidig. Tilbakestilling av systemet gir en oversikt over gjenopprettingspunkter i Windows. Les mer om dette i vår guide. Disk Wiper kan brukes til å slette data fra harddisken på ordentlig.

 • Alternativer gir deg blant annet tilgang til instillinger for programmet Ccleaner.
  Innstillinger kan blant annet brukes til å endre språkversjone for programmet Ccleaner. Kapsler gir deg full kontroll over informasjonskapsler på din datamaskin. Her kan du eventuelt slette enkelt kapsler, eller alle.
  Smart Cleaning overvåker PC-en din. Ccleaner bør kjøres etter behov og bør ikke brukes til å overvåke PC kontinuerlig. Denne funksjonen hadde tidligere navnet Monitoring og den kjører ikke stille i bakgrunnen. Du bør absolutt slå av denne funksjonen ved å fjerne haken ved først «Tell me when there are junk files to clean» og «Enable Smart Cleaning». Du får opp et varselvindu som advarer deg mot å gjøre dette, men dette kan du bare si Ja til.

  Avansert gir deg tilgang til noen ekstra innstillingsmuligheter. «Om» gir deg informasjon om selve programmet.

 • Oppgrader er det siste valget i programmet og dette er reklame for betalversjonen.

Slå av smart rydding

En av funksjonene i Ccleaner er kontinuerlig overvåking av PC-en din. Programmet tilbyr overvåking både av hele systemet og av nettleseren din. Hensikten er å sende informasjonen til selskapet som driver Ccleaner for å gjøre programmet bedre. Du blir også varslet via sprettoppvinduer hvis Ccleaner mener det er på tide å rydde.

Du kan heldigvis slå av denne funksjonen – det gjør du i Ccleaner-programmet via Alternativer, Smart rydding. Her bør du fjerne alle hakene. Poenget er at du kun skal bruke Ccleaner etter behov og ikke for å overvåke PC-en hele tiden.

Til slutt bør du sørge for å slå av valg under Personvern via Alternativer. Det handler blant annet om å ikke sende data til Ccleaner og å få tilbud om varer via Ccleaner

Utvid Ccleaner med CCenhancer

CCenhancer er et lite verktøy som gjør at programmet Ccleaner for støtte for mange hundre ekstra programmer. Les mer i vår artikkel

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *