Surf anonymt med Tor Browser!

Det finnes mange forskjellige tjenester som gjør at du kan være anonym på nettet, det vil si at du ikke legger etter deg spor og at du ikke oppgir hvor i verden du bruker internett fra.

Les også: Følg Dataporten på Facebook!

Hva er Tor Browser?

Tor Browser er en av mange løsninger for å få dette til. Tor er en forkortelse for «The Onion Router» og det er en teknikk som gjør det mulig å skjule kommunikasjon på internett – både plassering og aktivitet av den som bruker løsningen, blir hemmelig.

Dette gjøres ved å rute trafikken gjennom et eget nettverk med datamaskiner på internett. Tor Browser er en spesiell type proxy-løsning (en mellomtjener mellom din datamaskin og en webtjener), som bruker egen programvare og egen teknisk løsning, slik at du ikke trenger å tenke på å lete etter åpne Proxy-tjenere. Programvaren som brukes i Tor Browser er åpen, fri, og gratis. Dermed har Tor en fordel sammenlignet med for eksempel en kommersiell løsning som VPN.

Les også: Hva er VPN?

Teknikken bak Tor Browser var opprinnelig utviklet av den amerikanske marinen for å beskytte hemmelig kommunikasjonen. I dag kan teknikken brukes av alle, og den brukes av blant annet journalister, advokater, aktivister og andre som ønsker å bruke internett anonymt.

Datatrafikken rutes via tilfeldige rutere, i stedet for direkte fra kilden til destinasjonen. På denne måten kan ikke dataen spores til et spesifikt sted, uansett hvor på ruten en datapakke observeres.

Hva kan den brukes til?

Tor Browser er nyttig på flere områder. Dette er noen:

 • Vise lukkede nettsider
  Du kan bruke Tor Browser til å besøke nettsider som har begrenset besøk til bestemte geografiske områder.

 • Anonym surfing
  Tor Browser lagrer ikke informasjon om din surfing på nettet.

 • Krypterer data
  Hvis du bruker Tor Browser for eksempel på et åpent trådløst nettverk vil dataen fra nettleseren være kryptert og derfor er personvernet ivaretatt.

 • Besøke nettsider i land med sensur
  Du kan besøke nettsider i land som driver med sensur av nettsider, det vil si land som har blokkert surfing. Denne nettleseren kan blant annet brukes av journalister som jobber i lukkede land.

 • Onion nettsider
  Tor Browser gir tilgang til såkalte Onion nettsider. Disse nettsidene er skjulte og er tilgjengelig på det mørke nettet.

 • «The Dark Web»
  Tor Browser gjør det også mulig å besøke det såkalte mørke nettet. Dette området på nettet ikke er tilgjengelig med vanlig nettleser. Du må da kjenne den eksakte nettadressen (URL-en) for å kunne besøke slike nettsider. Slike nettsider er ikke regulert på noen måte og brukes derfor ofte av kriminelle miljøer. For ordens skyld, Tor Browser, er i seg selv ikke ulovlig, men den kan brukes til ulovlig virksomhet.

Last ned og bruk

Du finner Tor Browser på torproject.org. Klikk på Windows-ikonet (hvis du har Windows) – last ned og kjør installasjonsfilen og velg språkversjon, for eksempel norsk og Installer og til slutt Ferdig. Du får opp Tor Browser-vinduet – klikk på Koble til (Connect) for å starte Tor Browser med en startside med søkemotoren DuckDuckGo som standard. Du kan skrive inn en nettadresse eller et søkeord for å starte å bruke Tor Browser.

Les også: Hva er DuckDuckGo?

Se intervju på NRK

Programmet Lindmo på NRK lørdag 18. november 2017 viser et intervju med Runa Sandvik. Hun har blant annet vært med på å utvikle nettopp Tor Browser. Du kan se intervjuet (det er fortsatt tilkgjengelig i Norge) på tv.nrk.no – lenken skal ta deg direkte til det tidspunktet Runa Sandvik intervjues, men hvis ikke det skjer kan du spole deg frem til 16 minutter inn i Lindmo-programmet.

Kilder: torproject.org, vpnoverview.com, e24.no

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *