Prosjektet som skal redde webben
I dag tar vi WWW eller webben for gitt, men det er 29 år siden det skjedde en revolusjon. Det er en oppfinnelse som etter hvert har vist seg å være svært nyttig – verden er i dag nesten utenkelig uten nettsider på verdensveven.

Les også: For 29 år siden startet en revolusjon

For 29 år siden ble forslaget til informasjonskanalen World Wide Web lagt frem av Sir Tim Berners-Lee og siden har ikke internett vært det samme. Berners-Lee er ansett som webbens far.

Solid skal redde webben

Tim Berners-Lee styrer nå et nytt prosjekt som foregår i forskningsinstitutt og universitet Massachusetts Institute of Technology (MIT). Hensiktet med prosjektet er å radikalt endre måten web-apper kjøres – det dreier seg først og om å gi kontrollen tilbake til brukerne.

Hva er Solid?

Solid er en forkortelse for «social linked data» og det er regler og verktøy for å bygge desentraliserte, sosiale apper basert på såkalt «Linked Data»-prinsipper. Solid er modulær og utvidbar og den er basert på eksisterende standarder og protokoller fra World Wide Web Consortium (W3C).

Dagens web er blitt såpass urettferdig og splittet at webbens far, Tim Berners-Lee, mener det er på tide å gjenopprette rettigheter til menneskene som bruker webben og ta vekk kontrollen vekk fra gigantbedrifter som Google, Facebook og Amazon som bruker webben for å øke egen profitt.

Tim Berners-Lee har jobbet med prosjekt i lang tid og den er basert på webben slik vi kjenner den i dag. Forskjellen er at Solid gir alle brukere kontrollen over hvor data blir lagret, hvilke personer og grupper som har tilgang til disse dataene og hvilke apper de bruker.

Videreutvikling av webben

Solid dreier seg egentlig om videreutvikling av webben og det gir brukerne kontrollen over hvordan den brukes. Hensikten med Solid er blant annet å ha apper som kan kommunisere med hverandre for å gi brukerne en bedre opplevelse når de surfer på nettet.

Tim Berners-Lee innrømmer at det kan ta lang tid før Solid er ordentlig på plass. Utviklingen fortsetter på sammen måten som utviklingen av World Wide Web fortsetter.

Mer informasjon om Solid

Les mer om Solid på solid.mit.edu.

Kilde: betanews.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *