Slik var internett for 30 år siden

Data og internett er under stadig utvikling. Hadde ikke det vært morsomt å se hvordan datamaskiner og internett var for 20 år siden eventuelt lenger tilbake? Vi skal gjøre nettopp dette på denne siden!

Les også: Tidenes oppfinnelse!

Internett ≠ WWW

For ordens skyld, internett er ikke det samme som web (World Wide Web), slik mange tror. Web (nettsider) er en del av internett og ikke omvendt. Web er 31 år gammel, mens internett går helt tilbake til 60-tallet. Les mer om dette på Wikipedia.

Verdens første webserver (1990)

Sir Tim Berners-Lee la 12. mars 1989 frem et forslag til informasjonskanalen World Wide Web, og dette skulle vise seg å forandre verden.

Verdens første webserver ble aktivert i 1990 og den hadde adressen nxoc01.cern.ch – adressen ble senere endret til info.cern.ch, og her finner du verdens første nettside (en simulator). Les mer om denne fascinerende historien i vår artikkel.

Oldweb Today

Med tjenesten Oldweb.today kan du gå tilbake i tid. Du velger en nettleser og spesifiserer en nettside (URL) og dato, trykker på SURF THE OLD WEB, og meningen er at du skal da få opp en fungerende nettleser og at du skal kunne surfe på nettet slik det var i gamle dager. Dette fungerer imidlertid ikke knirkefritt – mange av lenkene fungerer ikke som de skal, men det er likevel artig å se hvordan webben så ut for 16 år siden.

Vi prøver Yahoo.com i 1999 på Netscape Navigator for Windows, og resultatet ser du på bildet her til høyre.

Internet Archive Wayback Machine

På nettstedet archive.org kan du spole tilbake i tid og se nettsider slik de var for mange år siden. Du skriver inn en nettadresse (URL) og trykker på BROWSE HISTORY-knappen. Du får da opp en kalender, og kan velge en bestemt dato da den aktuelle nettsiden vare oppe. Dager som er aktuelle er merket med farge, og du kan bare klikke på disse for å gå tilbake i tid. På bildet her til høyre kan du hvordan yahoo.com så ut 17. oktober 1996.

Her til høyre ser du et skjermbilde av nettsiden til sol.no, altså Scandinavian Online, slik den så ut 18. april 1997. Dette er samme året som selskapet Scandinavia Online ble etablert.

Scandinavia Online var 1. januar 1997 en fusjon mellom Schibsted Nett og Telenor Online. Dette var en portal med lenker til nyhetssider, nettbankssider og andre nyttige sider. Selskapet inkluderte søketjenesten Kvasir som brukte lignende modell som Yahoo.

Virtual IBM PC

pcjs.org kan du prøve klassiske IBM PC-er. Dette er simulatorer som er skrevet i Javascript. Du kan velge flere maskiner og konfigurasjoner, dette er noen eksempler:

Macintosh fra 1991

Nettstedet jamesfriend.com.au gir deg muligheten til å prøve Macintosh Plus med Mac OS 7 fra 1991.

Virtualdesktop

virtualdesktop.org kan du prøve Windows 95, Windows 98, Windows ME, Windows NT, Windows 2000 Windows XP, Macintosh OS og Macintosh OS X.

Windows 95

archive.org kan du prøve Windows 95. Dette nettstedet bruker en emulator som gjør at du ikke trenger noen ekstra installasjon i nettleseren.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.