Recuva redder filene dine

Mange av oss har dessverre opplevd dette – vi sletter filer som vi senere angrer på, eller at filer er blitt borten uten at vi tilsynelatende har gjort noe galt.

Les også: Verktøy for å redde tapte filer


Recuva er et program som kan brukes til å redde filer som av en eller annen grunn er blitt borte. Recuva er helt gratis og ganske brukervennlig. Dette er en type programvare du i utgangspunktet ikke ønsker at du hadde behov for, men som du setter utrolig stor pris på at de finnes når du trenger dem. I den forstand kan det sammenlignes med antivirus og backup-programmer.

Last ned og installer Recuva

Last ned Recuva fra piriform.com. Det støtter alle Windows-versjoner Du får opp et programvindu med flere alternativer. Du kan velge Nowegian hvis du foretrekker å ha norsk som språkversjon. Så er det bare klikke på «Install» for å installere programmet.

I neste programvindu kan du fjerne haken ved «View release notes» hvis du ikke bryr deg om å lese lanseringsnotatet for den siste versjonen av programmet. Klikk på «Run Recuva» for å kjøre selve programmet.

recuva2

Det neste vinduet blir du fortalt at du får en rekke spørsmål videre i programmet. Du kan sette en hake ved «Do not show this wizard on startup» hvis du ønsker å slippe disse spørsmålene hver gang du starter programmet, men disse spørsmålene er faktisk til hjelp for nye brukere. Klikk på Next for å fortsette. Klikk på Avbryt hvis du ønsker å hoppe over spørsmålene.

Nyttige spørsmål

Du får spørsmål om hva slags filer du ønsker å prøve å gjenopprette. Disse spørsmålene er nyttige hvis du ønsker en brukervennlig gjennomgang ved å gjenopprette filene.

Du kan velge om du ønsker å gjenopprette alle typer filer eller om det er filer av spesifikk type, for eksempel bilder, musikk, dokumenter, video eller e-post. Er det kun snakk om bilder velger du «Pictures». Er du usikker hva du skal velge, velger du «All files», det vil si alle filer.

Klikk på Next når du er ferdig med å velge filtypen av filene som skal forsøkt gjenopprettet.

recuva3

Du får så spørsmål om hvor de slette bildene lå før de ble borte. Du kan velge minnekort, mine dokumenter, papirkurven eller i et bestemt drev (for eksempel C: eller du kan bla til en bestemt mappe). Et alternativ er at du rett og slett ikke er sikker hvor filene var. Klikk på Next når du er ferdig med valget.

Til slutt får du opp et programvindu som forteller deg at programmet har nok informasjon for å søke etter filene som ble slettet, og det blir gjort et forsøk på å redde filene.

Sett en hake ved «Enable Deep Scan» dersom du har prøvd å redde filene tidligere med samme programmet, men at tidligere forsøk har vært mislykket. Ikke sett denne haken ved første forsøk, fordi søket kan ta lang tid! Klikk på Start for å starte søket etter filene.

Er filene fortsatt borte?
Hvis ikke Recuva finner de savnede filene kan du prøve å skanne din PC uten å bruke wizard. Les mer om dette i neste avsnitt.

Finn slettede filer uten å bruke wizard

Du kan også bruke Recuva-programmet uten å bruke wizard-funksjonen. Du kan hoppe over wizard og gå direkte til hovedvinduet i Recuva ved å klikke på Avbryt når du få opp «Wilcome to the Recuva Wizard»-vinduet.

Du får da opp følgende muligheter:

 • C:
  Her kan du velge hvilket drev som skal skannes for tapte filer. Utgangspunktet her er gjerne C:, men du kan også velge «All Local Disks» eventuelt det som er aktuelt for din PC.
 • Analyser
  Her kan du velge «Scan Files» og programmet vil da prøve å finne filer som er blitt slettet. Prøv gjerne denne funksjonen hvis ikke wizarden fungerer. Her finner du også «Scan Contents» som gjør det mulig å søke etter innhold i slettede filer.
 • Filnavn eller sti
  Bruk denne for å søke etter filer.
 • Valg
  Dette er en innstillingsmulighet for programmet.

Er filene fortsatt borte?

Recuva er slett ikke det eneste programmet som kan brukes til denne oppgaven, men det er greit å prøve den først. Dersom ikke Recuva finner filene, kan du prøve alternativer. Du finner en gjennomgang av andre verktøyer i vår guide.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *