Slik får du raskere internett hjemme

På denne siden får du tips om hvordan du kan optimalisere din trådløse ruter, slik at du får raskere hastighet på din internett-forbindelse, altså til enheter som er tilkoblet ditt trådløse nettverk.

Les også: Får du nettet du betaler for?

For ordens skyld, noen av forslagene i denne artikkelen innebærer endringer i innstillinger i din trådløse ruter – du gjør disse endringene på eget ansvar.

Bruk nettverkskabel

Hvis du bruker nettverkskabel (av typen Cat5e) mellom ruteren og PC-en får du gjerne den hastigheten du betaler for, men det innebærer at forbindelsen ikke er trådløs, altså du har ikke WiFi til den aktuelle PC-en. Dette er likevel en metode som ofte garanterer høy internett-hastighet.

Slå av krevende apper

Enkelte apper kan bruker mer båndbredde enn det smaker. Har du Windows 10 kan du sjekke dette ved å høyreklikke på oppgavelinjen nederst på skjermen og velge Oppgavebehandling. Hvis ikke du ser detaljer i vinduet må du klikke på Flere detaljer-lenken for å se mer.

Du får da opp et vindu med mange kolonner. I kolonnen Nettverk kan du se hvilken app som bruker mest båndbredde. Du kan rett og slett høyreklikke på den aktuelle appen eller prosessen og velge å avslutte oppgaven. Hvis du er misfornøyd med denne metoden, for eksempel at PC ikk lenger fungerer som den skal kan du bare nullstille PC-en ved å restarte den.

Ny ruter?

Et alternativ er å rett og slett kjøpe en ny og raskere ruter. Dette kan i mange tilfeller være et godt alternativ, for eksempel hvis du i utgangspunktet har en gammel og treg ruter. Men det å kjøpe en ny ruter er ikke alltid nødvendig. Saken er nemlig at en treg ruter kan skyldes dårlig fysisk plassering og/eller feil konfigurert ruter. I denne guiden får du en rekke tips om hvordan du kan optimalisere din ruter.

Sjekk dette først

Før du eventuelt endrer innstillingene i ruteren, bør du sjekke din internett-hastighet uten ruter, det vil si du sjekker om det faktisk er ruteren som er problemet. Dette gjør du ved å bruke nettverkskabel mellom din datamaskin og modemet (eller veggen, alt etter hva slags internett-forbindelse du har).

Les også: Får du nettet du betaler for?

Nå kan du sjekke om du får den internett-hastigheten du betaler for. Les mer om måling av internett-hastighet i vår guide. Hvis du ikke får hastigheten på denne måten, da bør du kontakte din internett-leverandør angående hastigheten, fordi du får da sannsynligvis ikke den hastigheten du har betalt for.

Hvis du derimot får raskt internett med kabel, kan du lese videre i denne guide.

tp_link_router

Fysisk plassering av en ruter

Det som kan påvirke ruterens ytelse er fysisk plassering. Dette bør du sjekke før du eventuelt endrer innstillingene i ruteren. En trådløs ruter bør helst plasseres på en sentral plass i et rom eller en leilighet, helst uten hindringer. Du bør unngå å plassere ruteren i et hjørne. Videre bør ruteren ikke plasseres i umiddelbar nærheten av andre elektroniske enheter, fordi det kan forstyrre radiosignalene fra ruteren.

2.4 vs 5 GHz

En ruter bruker radiosignaler for trådløse nettverket, og disse signalene bruker to ulike frekvenser, enten 2.4 GHz eller 5 GHz. Noen rutere er såkalt Dual Band, såkalte 802.11ac-rutere, og disse støtter begge frekvensene.

Hvilket av disse bør du velge? De fleste bruker 2.4 GHz, mens 5 GHz er raskere. En annen fordel med 5 GHz frekvensen er at den er som regel mindre belastet, fordi denne frekvensen er lite brukt.

Det største problemet med 5 GHz-frekvensen er at mange enheter (datamaskiner) støtter ikke denne frekvensen. Derfor vil resten av denne guiden handle om 2.4 GHz-frekvensen.

Logg deg på ruteren og rediger kanalen

Bruk din nettleser (for eksempel Edge, Chrome eller Firefox) til å logge deg på din ruter. Dette gjør du ved å skrive adressen til ruteren i adressefeltet i nettleseren.

Adressen og passordet skal være skrevet på undersiden av ruteren din, men adresssen er gjerne 192.168.0.1, og brukernavn og passord er gjerne admin/admin. Hvis du ikke finner denne informasjonen på undersiden av ruteren din, kan du sjekke dokumentasjonen for din ruter.

Konfigurasjon av 2.4 GHz-nettet
Opplever du at du ikke får den internett-hastigheten du har betalt for. kan du se om det hjelper å endre kanal i ruteren, slik at hastigheten optimaliseres.

Du kan prøve å endre kanalen som 2.4 GHz-frekvensen bruker. Standardverdien er gjerne Auto, det vil si ruteren velger selv frekvensen som antas å være optimal i hvert tilfelle.

For ordens skyld, forskjellige rutere har forskjellige menyer, og derfor kan det som beskrives i denne guiden være litt annerledes enn det som gjelder for den ruter.

wireless_router

Du starter med å velge ruter-menyen for 2.4 GHz-frekvensen, denne menyen kan ha navnet Wireless 2.4GHz. Du får da opp et valg med blant annet Channel, den har verdier fra 1 til 13. Standardverdien er som regel Auto, det vil si at det er ruteren som selv velger kanalen. Kanalene 1, 6 eller 11 viser seg å gi godt resultat. Du kan eventuelt prøve deg frem med hvilken kanal som gir mest hastighet.

router_channels2

Sjekk hvilke kanaler som faktisk brukes
En annen ting du kan gjøre, er å laste ned og installere et program som gir deg en oversikt over hvilke kanaler som naboene dine bruker for sine nettverk. Poenget er å bruke kanaler som de andre ikke bruker. Et eksempel på et slikt program er Acrylic WiFi..

Et av problemene med å velge kanal manuelt, er at situasjonen endrer seg i løpet av dagen, det vil si naboene logger seg av og på, og bruker forskjellige kanaler. Det viser seg imidlertid at det mest optimale er å bruke kanal 1, 6 eller 11.

Har du fortsatt problemer?

Får du fortsatt ikke den hastigheten du har betalt for? Det er flere ting som kan være problemet, dette er bare noen forslag:

  • Plasseringen av ruteren er fortsatt ikke optimal.
  • Det er for mye elektronisk støy eller andre forstyrrelser rundt ruteren.
  • Ruteren har ikke den siste oppdateringen (firmware).
  • Ruteren er dårlig og bør byttes ut.
  • Ruteren er OK, men din datamaskin trenger oppdatering.
  • Din internett-leverandør leverer ikke varen som er lovet.

Det er med andre ord ikke enkelt å si hvorfor en ruter ikke virker som den skal.

Kilder: howtogeek.com (1), howtogeek.com (2), speedguide.net

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.